Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Czy ktos może jeżdził na takich oponach,co one sa warte,na allegro 175 pln, ----205/55/16R-------pzdr... :arrow: [.są jeszcze TRIANGLE-tez takich nie znam,205 PLN,]
"" jedż z butem ,ale nie na kapciu"", mów co myślisz , rób co mówisz
Opublikowano

zakupiłem z ciekawosci takie oponki

205/55/16 jak narazie nie ma ich jak sprawdzic bo znow spadl snieg :D

ale na dzien dzisiejszy wywazały sie bez zadnych problemow no i w pierwszym dniu jak bylo cieplo po malych testach jestem ogolnie bardzo zadowolony jak za taką cene

Zaraz inni którzy mają opony za 300zł/szt wyjadą ze to hiński syf itd

mnie jedynie bardzo ciekawi czy przejezdze nanich 2 sezony czy sie po jednym zetrą

czas pokaze

Będziesz Mógł Wyprzedzać
Opublikowano
Hehe ja mam tą chińszczyzne ale 225/50/16.Jeździ się cóż,jeszcze nie miałem okazji na nich depnąc wiecej niz 150(a niedługo mam zamiar polecieć więcej-ile fabryka dała).Do tej prędkości ok,ale oponki mają lekkie bicie (na maszynie wykazało),nie są nowe co prawda i nie wiem czy takie już były od nowości czy dopiero potem zaczeły bić.
Może być każde auto,pod warunkiem że będzie to BMW...
Opublikowano
Nie wiedziałem ze to made in china,jeśli tak to ze względu na obecna sytuację w Chinach nie kupię!dzięki myślałem ,że to skąds indziej...pzdr. :arrow: .
Opublikowano (edytowane)

Zaraz inni którzy mają opony za 300zł/szt wyjadą ze to hiński syf itd

Bo niestety jest to chinski szmelc. Jezeli na mokrej drodze droga hamowania z 80km/h samochodu wyposazonego w ten produkt chinskiej mysli technicznej a samochodu wyposazonego w porzadne opony jest dluzsza o dwadziescia metrow, to jak to okreslic jak nie "chinski syf"? Wystarczy sobie wyobrazic, ze podczas gdy ten drugi samochod juz stoi, ten pierwszy z chinskimi "oponami" wali w przeszkode z predkoscia 48 km/h :!: To prawie predkosc, z ktora robi sie crash-testy... :duh:

Ja jak czytam takie rzeczy, to wiem, dlaczego pseudoosczednosci na oponach to nie tylko druciarstwo (a nie porzadna eksploatacja), ale ryzykowanie wlasnego i cudzego zycia.

Jestem pewny, ze juz jakies Debice czy Kormorany sa o niebo lepsze od tego wynalazku.

Tu masz swiezy test ADAC (to z niego mam te dane).

http://www.adac.de/Tests/Reifentests/Sommerreifen/195_65_R15/default.asp?ComponentID=209136&SourcePageID=8762#

Edytowane przez KrzysztofP

pozdrowienia

Krzysztof

Opublikowano
Nie wiedziałem ze to made in china,jeśli tak to ze względu na obecna sytuację w Chinach nie kupię!

Sytuacja w Chinach przynajmniej od 60 lat jest tragiczna. To nic nowego -a bylo juz wiele, wiele gorzej.

pozdrowienia

Krzysztof

Opublikowano
Krzysztof-wiem i o tym ,nie żyję na odludziu,ale teraz jest okazja żeby zprotestowac,co do opon myślałem ,że to koreańskie,chińskich w zyciu nie założyłbym :nienie: , kto to sprowadza :?: ,w razie wypadku pewnie nie będzie odszkodowania :mad2: pzdr. :arrow: .
Opublikowano
w razie wypadku pewnie nie będzie odszkodowania

to oczywiscie przesadziles, jest to produkt legalny, dopuszczony do obrotu. ubezpieczycielowi nic do tego. opony z chin po bardzo atrakcyjnych cenach sa interesujaca alternatywa na lato i sucho. zachowuja sie wowczas bardzo przyzoicie. testy opon pokazuja (tak jak wyzej wspomniano) fatalne zachowanie tanich mieszanek i kopii wzorow na mokrym. mysle, ze kolega grubo przesadzil z tymi roznicami w drodze hamowania, owe roznice sa ale nie az tak drastyczne.

jesli ktos z przyczyn finansowych musial je kupic to po prostu musi pamietac o ich ograniczeniach i na mokrej nawierzchni mocno zwolnic.

Opublikowano
Jasne chińskie samochody są też dopuszczone i co? przy 50 km/h pierwsze siedzenia są zmiażdżane , nie namówi mnie nikt,wolę poczekac ,odłozyc kasę, albo kupić używane, chcę jeszcze pojeżdzic autem nie na wózku, u nas pogoda jest jaka jest ,a na licznik cały czas nie będe zwracał uwagi i modlił się ,czy wyhamuje ,czy nie...pzdr. :arrow: .
Opublikowano
mysle, ze kolega grubo przesadzil z tymi roznicami w drodze hamowania, owe roznice sa ale nie az tak drastyczne.

Nic nie przesadzilem, tylko zacytowalem obiektywne wyniki z testu. Ale ty pewnie zmierzyles sam te roznice, wiec wiesz lepiej? A moze tylko tak sobie teoretyzujesz? (dla niezbyt domyslnych: to pytanie retoryczne)

pozdrowienia

Krzysztof

Opublikowano
Nigdy nie przestanie mnie zadziwiać, że ludzie jeżdżący BMW będą liczyć każdą pojedynczą złotówkę przy zakupie nawet tak istotnych dla ich życia rzeczy jak opony. Byle nie stało na gołych felgach i do przodu się toczyło... Czekam jeszcze na tematy typu "mam diesla, u kogo tankować olej słonecznikowy bo w Tesco jest promocja na butelki 1-litrowe". :duh:
Opublikowano
Roberto --nigdy nie mów nigdy--różnie w życiu bywa...pzdr. :arrow: .
Opublikowano

Tak i raz już w moim życiu "różnie było" za czasów mojej poprzedniej beemki i wiesz co zrobiłem ? Sprzedałem ją.

Jeśli nawet wśród opon szukasz wyrobów już nie drugiej a trzeciej klasy to interes pod nazwą BMW jest nie dla ciebie, kup jakieś Tico, Seicento czy inne wozidełko jeżdżące na trzynastkach, załóż jakieś uniwersalne całoroczne opony po regeneracji i ciesz się dobrze zrobionym interesem. Przyzwyczaiłem się, że na forum ludzie szukają różnych oszczędności ale jakieś kurna "wanli" do beemki to już szczyt obciachu i skąpstwa :duh:

Opublikowano
Nie szukają tylko pytałem co to za nowość,myślałem ,że z Korei, tu powyzej kolega miał rację,podzespoły do kompów,TV i inne rzeczy mamy z Chin i jakoś nikt nie biadoli, wiem ,że auto to nie maszynka do golenia,dlatego nie ma co polemizować bo admin utnie za chwilę temat-i będzie miał racje,bo to prowadzi do nikąd,bez obrazy,zakończmy głupią dyskusje ,wszystko juz zostało powiedziane myślę...pzdr. :arrow: .
Opublikowano
Nic nie przesadzilem, tylko zacytowalem obiektywne wyniki z testu. Ale ty pewnie zmierzyles sam te roznice, wiec wiesz lepiej? A moze tylko tak sobie teoretyzujesz? (dla niezbyt domyslnych: to pytanie retoryczne)

To ciekawe. Po pierwsze jestes nieprecyzyjny bo faktycznie roznica w tescie pomiedzy najlepsza a najgorsza opona wyniosla blisko 20m ale z predkosci 100km/h. A po drugie biorac pod uwaga jak ekscytujesz sie informacja z jaka predkoscia porusza sie jeszcze auto na fatalnych oponach vs auto na wzorowych to pewnie jestes z tych co to sa przekonani, ze hamowanie jest zjawiskiem liniowym (dla niezbyt domyslnych proporcjonalnym do kwadratu predkosci).

Opublikowano
To ciekawe. Po pierwsze jestes nieprecyzyjny bo faktycznie roznica w tescie pomiedzy najlepsza a najgorsza opona wyniosla blisko 20m ale z predkosci 100km/h.

http://www.adac.de/Tests/Reifentests/Sommerreifen/195_65_R15/Ergebnisse/default.asp?ComponentID=209139&SourcePageID=209308

Powieksz wykres po lewej stronie "Nasse Fahrbahn" (mokra nawierzchnia) - tam wszystko jest napisane. Miedzy innymi to, ze samochod hamuje z predkosci 80km/h.

I z tego wykresu nawet najmniej domyslni, ktorzy nie uwazali na fizyce w szkole podstawowej zobacza, ze hamowanie nie jest procesem liniowym.

A po drugie biorac pod uwaga jak ekscytujesz sie informacja z jaka predkoscia porusza sie jeszcze auto na fatalnych oponach vs auto na wzorowych to pewnie jestes z tych co to sa przekonani, ze hamowanie jest zjawiskiem liniowym

A na jakiej podstawie to stwierdziles :?:

Przykro mi, msze Cie zmartwic, kolego... Byc moze fakt skonczenia przez Ciebie szkoly podstawowej i przyswojenie podstaw fizyki z klasy (chyba) szostej pozwala Ci sie czuc lepiej na tym forum (cos w stylu "jednooki jest krolem wsrod slepcow") ;) Ale nie zdziw sie - sa na tym forum ludzie, ktorzy zakonczyli edukacje na wyzszym etapie... :lol:

Poza tym nie ekscytuje sie - takie dane pokazuja dobitnie, ze oszczedzanie na oponach moze sie okazac marnym interesem. I ja tym danym wierze bardziej niz Twojemu medrkowaniu i teoretyzowaniu.

pozdrowienia

Krzysztof

Opublikowano
Widzę ,że nie potrzebnie pisałem post z zapytaniem,my Polacy mamy we krwi kłócić sie i obrażać,krzysztof może i masz racje ale po co z grubej rurki na kolegę,moze i nie ma wykształcenia ale nie znasz go,może uczynny dobry człowiek,szkoła to nie wszystko,ja mam wyższe i co z tego?!dajcie sobie po liściu i przeproście się...oj panowie, panowie :roll: ---pzdr... :arrow: .
Opublikowano

Tak i raz już w moim życiu "różnie było" za czasów mojej poprzedniej beemki i wiesz co zrobiłem ? Sprzedałem ją.

Jeśli nawet wśród opon szukasz wyrobów już nie drugiej a trzeciej klasy to interes pod nazwą BMW jest nie dla ciebie, kup jakieś Tico, Seicento czy inne wozidełko jeżdżące na trzynastkach, załóż jakieś uniwersalne całoroczne opony po regeneracji i ciesz się dobrze zrobionym interesem. Przyzwyczaiłem się, że na forum ludzie szukają różnych oszczędności ale jakieś kurna "wanli" do beemki to już szczyt obciachu i skąpstwa :duh:

widac ze lubisz placic za znaczek czy logo producenta :jawdrop: o jakim ty piszesz oszczednosciach...czy BMW to jakies inne monstrum :?: ja mam opony z dalekiego wschodu i sobie chwale...nawet z DE takie przyszly z samochodem...czy wszysko co ma znaczek /logo/ jest bardzo dobre....ja bym tego nie powiedzial :P

Opublikowano
,krzysztof może i masz racje ale po co z grubej rurki na kolegę,moze i nie ma wykształcenia ale nie znasz go,może uczynny dobry człowiek,: .

A gdzie ja napisalem, ze nie ma wyksztalcenia? Jakbym mogl mu to zarzucac??? Przeciez nic o nim nie wiem. On o mnie tez nic nie wie, a zarzuca mi, ze nie wiem, co to jest hamowanie. Wiec to chyba jednak on zaczal...

ja mam opony z dalekiego wschodu i sobie chwale...nawet z DE takie przyszly z samochodem

Ja tez mam - Bridgestone. Tez z Dalekiego Wschodu - ale jednak Japonia jednak inny Daleki Wschod niz Chiny ("Wanli")

pozdrowienia

Krzysztof

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Panowie!

Proszę o spokój, bo kolejna wypowiedź np. sugerująca (tak KrzystofP, pisanie o podstawówce sugeruje że osoba do której skierowałeś te słowa nic więcej w dziedzinie edukacji nie osiągnęła) czyjeś braki zostanie uznana przeze mnie na równi z przekleństwami i posypią się ostrzeżenia :nienie: :nienie: :evil: :evil: a wątek zostanie zamknięty.

Czy każda dyskusja na tym forum musi już na drugiej stronie kończyć się prywatnymi wycieczkami??? Od tego, jeśli już coś chcecie sobie powiedzieć, jest PW a nie wątek, tu o oponach....

pozdrawiam

Paweł

Opublikowano
Panowie!

tak KrzystofP, pisanie o podstawówce sugeruje że osoba do której skierowałeś te słowa nic więcej w dziedzinie edukacji nie osiągnęła) czyjeś braki zostanie uznana przeze mnie na równi z przekleństwami i posypią się ostrzeżenia :nienie: :nienie: :evil: :evil:

Wiesz co, kolego... Prosze o czytanie ze zrozumieniem - wyrazenie "fakt skonczenia przez Ciebie szkoly podstawowej i przyswojenie podstaw fizyki", nie zawiera zadnej sugestii co do dalszego wyksztalcenia. Gdyby tak bylo, to napisalbym np. "fakt skonczenia przez Ciebie tylko szkoly podstawowej" albo cos podobnego.

Kolega, do ktorego to napisalem, sprawial tylko wrazenie, ze posiadl jakas wiedze tajemna (w podstawowce :lol: ) , ktora jest mi niedostepna (cytat: "pewnie jestes z tych co to sa przekonani, ze hamowanie jest zjawiskiem liniowym (dla niezbyt domyslnych proporcjonalnym do kwadratu predkosci"), wiec zaprotestowalem. Poza tym bez podania zadnych argumentow i dowodow kwestionuje dane przeze mnie przytoczone (w sumie to juz podchodziloby pod trollowanie)

Wiec jezeli komus sie naleza jakies ostrzezenia, to chyba nie mi?

Poza tym - prosze, daruj sobie straszenie mnie. Od razu Ci powiem, ze to dosc kontraproduktywne :lol:

pozdrowienia

Krzysztof

Opublikowano

Fulda carat exelero - produkcja chiny, zamawiałem dla kolegi 17"

a niby niemieckie....

Opublikowano
Fulda carat exelero - produkcja chiny, zamawiałem dla kolegi 17"

a niby niemieckie....

krzysztofowi chodzi o rodzime produkty chinskie a nie produkty zachodnie outsourcowane do chin, ktorych winik musi spelniac jakis standard zamawiajacego.

niby niemieckie, niby wloskie i niby angielskie masz wiekszosc produktow, bo nawet kwestia skladania tego w niemczech nie przeczy temu ze podzespoly sa robione w chinach. bmw masz made in germany i made in usa, a fabryki do poszczegolnych podzespolow masz rozsiane po calym swiecie z chinami wlacznie.

to, ze na czyms masz napisane 'made in usa' tez nie gwarantuje ze nie byly robione na wyspach przynalezacych do usa, a na ktorych panuje wyzysk taki sam jak w chinach.