Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

kupiłem E46 2.0d i po odpalwniu nie kopci tylko po 15sekundach zaczyna i to dość mocno ale wystarczy troszkę pojeździć i przestaje i w tedy jest wszystko Ok POMOCY co to może być???

Pozdrawiam

Opublikowano
Napisz dokładniej jaki dym idzie z rury: niebieski, czarny, biały??
BAYERISCHE MOTOREN WERKE
Opublikowano
Przy terazniejszej pogodzie przy zimnym silniku ma prawo kopcic na bialo,ale gdy silnik osiagnie temperature powinien przestac ,gorzej jezeli kopci na czarno lub niebiesko ,musisz sie bardziej okreslic
Opublikowano

Witam kopci na biało ale mocno i wydaje mi się że śmierdzi (czy to może być jakiś filtr lub zanieczyszczony katalizator lub wydech ???) i zaczyno tak po 15 sekundach od odpalenia natomiast po przejechaniu kilkunastu kilometrów tak aż sie dobrze nagrzeje przestaje i nic nawet jak się przegazuje, moc ma i nie ubywa płyn z chłodnicy!

Pozdrawiam

Opublikowano
Witam kopci na biało ale mocno i wydaje mi się że śmierdzi

Na zimnym silniku przy dość niskiej temperaturze to normalne, szczególnie gdy odpalisz auto i od razu nie jedziesz, ale np zamykasz jeszcze garaż, a auto stoi.

Zapach spalin na początku tez był dla mnie dziwny (przyzwyczajony byłem do zapachu starszych diesli np Boxera 2.5D), więc po zmianie wszystkich płynów i filtrów, wymieniłem odmę (szukaj na forum).

Auto z 10.2002r a miało jeszcze papierowy filtr - nie taki brudny jak u @tudm'a , ale wymieniłem na plastikowy separator oleju. Nie wiem czy to nie subiektywne odczucia, ale chyba się poprawiło.

Tobie też radzę wymienić odmę, bo często sie o tym zapomina

E46 320d 175 PS@365Nm ...by Rogalotti
Opublikowano
Moja na zimnym silniku tez troche kopciła. Troche sie przeraziłem. Nawet miałem przez piewien okres taki odruch ze zerkałem cały czas w lusterko i patrzyłem czy nie zostawiam smugi dymu :)
Opublikowano
Na rozgrzanym silniku do 90stopni daj jej do 4000 obrotów i zobacz czy wtedy kopci. Dla przykładu napisze, że moja w ogóle nie daje wtedy dymku i jezeli jest wszystko w porządku to tak powinnno być :8) .
BAYERISCHE MOTOREN WERKE
Opublikowano

Na zimnym silniku przy dość niskiej temperaturze to normalne, szczególnie gdy odpalisz auto i od razu nie jedziesz, ale np zamykasz jeszcze garaż, a auto stoi.

Zapach spalin na początku tez był dla mnie dziwny (przyzwyczajony byłem do zapachu starszych diesli np Boxera 2.5D), więc po zmianie wszystkich płynów i filtrów, wymieniłem odmę (szukaj na forum).

Auto z 10.2002r a miało jeszcze papierowy filtr - nie taki brudny jak u @tudm'a , ale wymieniłem na plastikowy separator oleju. Nie wiem czy to nie subiektywne odczucia, ale chyba się poprawiło.

czy ten zapach to taki "olejowy" jest ? bo u mnie tak cos czuc... ale tylko na postoju jak zostawie auto i ide otworzyc garaz... a on sobie cyka ;) taki przeplaony olej...

nie wiem moze diesle tak maja ;) - to moj pierwszy...

czy to moze byc odma ? :>

Opublikowano

czy ten zapach to taki "olejowy" jest ? bo u mnie tak cos czuc... ale tylko na postoju jak zostawie auto i ide otworzyc garaz... a on sobie cyka ;) taki przeplaony olej...

nie wiem moze diesle tak maja ;) - to moj pierwszy...

czy to moze byc odma ? :>

Dokładnie czuć trochę takim olejem. Przed chwilą na zimnym zrobiłem z 3km, wysiadłem bez gaszenia silnika i też było to czuć (temp. -1,5*C), a odma już wymieniona, olej wymieniony 1,3tyś km temu, cały czas jest max. Chyba taki urok :wink:

Opublikowano

Moja nie dymi nigdy na zaden kolor :).

A zapach spalin zalezy czy jest w aucie jeszcze katalizator czy juz polecial na smietnik :lol: , katalizator troche "perfumuje" spaliny tak ze maja troszke milszy zapach, po jego usunieciu pachna jak spaliny w starszych dieslach, fabrycznie bez kata ;-) .

Olejem ze spalin mi nie smierdzi nigdy .

Wykonuje blasting (czyszczenie kanałów dolotowych) - N54, N55 , diesle N47 i N57.[/size]
Opublikowano
Moja nie dymi nigdy na zaden kolor :).

Nawet gdy auto stało całą noc na zewnątrz, gdy było -5*C , odpalasz je rano i idziesz zamknąć garaż? Nie poleci trochę białego dymu?

Opublikowano
Takich testow nie robilem, auto stoi przez caly rok co noc w garazu gdzie jest zawsze plusowa temperatura :) .
Wykonuje blasting (czyszczenie kanałów dolotowych) - N54, N55 , diesle N47 i N57.[/size]
  • 2 lata później...
Opublikowano
odgrzeje kotleta :D po wycieciu katalizatorów jak odpale i jest zimna to na wolnych obrotach troszke kopci tak na czarno-niebieskawo(bardzej ciemne spaliny)najlepiej widac to jak swieci słonce na tłumik po rozgrzaniu nie pusci zadnego dymka i na wolnych obrotach tez czysciutko wszystko co trzeba wymienione... co to moze byc??
  • 7 lat później...
Opublikowano
Witam. Mam podobny problem po odpaleniu mojego BMW e46 320d na zimnym strasznie dymi tyle że na rozgrzanym silniku też dymi tylko mnkej. Na dodatek ubywa mi płynu w chlodnicy. Pomożcie mi to rozwiklac. Egr odlonczony. Myślałem że uszczelka pod głowicą ale ktoś mi powiedział że węże powinny puchnąć a są miękkie.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Nieszczelna chłodnica spalin?

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.