Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, wybieram się samochodem do Francji trasą : Czechy, Austria, Włochy, posiadam białe tablice rejestracyjne z znaczkiem PL jednak nie są to nowe, teraz wydawane tablice unijne. W związku z tym mam pytanie czy muczę mieć dodatkową plakietkę PL? Słyszałem że czeska policja jest upierdliwa i może się do braku plakietki doczepiać.

Za wszelkie informację z góry dziękuje

Co ma naklejka do bezpieczeństwa drogowego??! Nie ten dział!! Przenoszę

Opublikowano
W poradnikach typu "Wakacyjne wyjazdy" piszą, że plakietka jest obowiąkowa pomimo tablic ze znaczkiem PL. Jak jechałem za granicę to sobie kupiłem i po sprawie. Teraz jak jechaliśmy do Austrii innym autem to nie było i nikt się nie przyczepił...ale chyba lepiej mieć.

Prawo jest sztuką dobra i słuszności ;)

Moje BMW: F32 420d '14, E87 116i '07, a ponadto: F10 520xd '16, F20 118i '15 , X1 sdrive18i '12.

poprzednie: E61 520dT '08, E90 318i '10, E91 318d '07, E87 116i '05, E39 520i '00, E36 318i '93, E34 530i '89, E30 316 '86.

Moja przygoda z BMW od 1990r.

Opublikowano
jak masz nowe tablice to nie trzeba nalepiać PL :)

Nieprawda, powinna byc gdyz takie sa umowy miedzynarodowe. Trafisz na sluzbiste lub kogos niepalajacego miloscia do Polakow i mozesz zabulic mandacik ;)

Tomek

Marzenia się spełniają...

Opublikowano

W poprzednim poscie sie mylilem.

Aby rozwiac watpliwosci Prawo o Ruchu Drogowym:

Art. 59. 1. Pojazd zarejestrowany w Rzeczypospolitej Polskiej, który ma być używany w ruchu międzynarodowym, powinien być oznaczony znakiem z literami "PL".

2. Pojazd zarejestrowany za granicą uczestniczący w ruchu na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej powinien być oznaczony znakiem określającym państwo, w którym jest zarejestrowany.

3. Obowiązek, o którym mowa w ust. 1 i 2, uważa się za spełniony, jeżeli na tablicy rejestracyjnej jest umieszczony znak określający państwo, w którym pojazd został zarejestrowany.

Czyli prawnie nie musisz, ale jak pisalem trafisz na debila i roznie moze byc.

Ale sa znane przypadki ukarania kierowcow w Czechach,na Wegrzech czy w Chorwacji.

Tomek

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Chorwacja nie jest w Unii, to może inne przepisy tam obowiązują.

Zresztą to jest pewnie tak jak z tymi apteczkami, co Polacy dostawali mandaty od Niemców....

pozdrawiam

Paweł

Opublikowano

Zresztą to jest pewnie tak jak z tymi apteczkami, co Polacy dostawali mandaty od Niemców....

Dokladnie, jezeli bylaby to jakas 'wieksza akcja' pewnie tez byloby glosno ;)

Tomek