Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Na początek witam wszystkich ponieważ jest tutaj nowy a następnie przechodze do mojego problemu. Mam BMW 740d z 2001 roku. Coś niecoś czytałem na forum o podobnej awarii ale chciałbym swój problem przedstawić indywidualnie. Mianowicie, brak wstecznego na zimno czyli np po nocy wsteczny nie działa a po rozgrzaniu wraca choc nie jest idealny ale jednak jest. Do przodu jedzie w miare normalnie ale czasem sie zdarza że też coś go muli ( wszystko na zimno ) . Test skrzyni w ASO nie wykazał błędów. Rozmawiałem z mechanikiem który zajmuje sie automatami i stwierdził że w tych skrzyniach są wadliwe kosze ale czy przy uszkodzonym koszu auto po rozgrzaniu będzie jeżdziło? Mechanik twierdzi że nie powinno być wogóle wstecznego jeżeli kosz jest uszkodzony. Co należy zrobic w pierwszej kolejności. Dodam że olej zmieniałem filtr również, stan oleju jest dobry a problemy zaczęły sie przed wymianą. Samochód ma 194000 przebiegu. Przyznam że bardzo mało nim jezdze ponieważ na codzień mam inny.

Drugim problemem jest radio. Kiedy odpalam radio załóżmy działa ale po kilka sekundach znika dzwięk wszystko jest oprócz dzwięku. Zdarza sie że wyłączenie i ponowne włączenie pomaga ale czasem cały dzień nie ma głosu. Czasem wystarczy mocniej trzasnąć drzwiami i głos znika, dziura w drodze i głos znika a czasem jak go nie ma to na dziurze sie pojawi.

Mam nadzieję że uzyskam tutaj pomoc w moich problemach za co z góry dziękuje i pozdrawiam wszystkich.

Opublikowano
Co należy zrobić? Wjąć skrzynię, rozebrać i stwierdzić usterkę na 100% Nie masz innego wyjścia niestety. Jeżeli bieg ginie, to usterka najczęściej leży po stronie sprzęgła (w tym przypadku od wstecznego) Czy uszkodzony jest kosz, tłok, czy inne elementy, okaże się dopiero po rozebraniu skrzyni. Nie da się inaczej. W razie, gdybyś zdecydował się to robić, zapraszam na priv, mam kolegę, który naprawia skrzynie. Zawsze trochę taniej i pewniej...
Opublikowano

Witam,

ponieważ miałem już "przyjemność" naprawiania asb do Rover 827, to się też wypowiem.

Uszkodzenie kosza z tarczkami, jest skutkiem. Przyczyna leży zapewne w sterowaniu (zawory etc.). Tak czy siak, skrzynię należy wyciągnąć i rozebrać celem diagnozy. Opowieści, że "przyjedzie Pan, zobaczymy" od razu wkładamy między bajki. Nie da się naprawić skrzyni bez jej wyciągania - a na to wskazują objawy. Po rozgrzaniu olej staje się bardziej rzadki no i jakiś tam zaworek zaczyna działać i dawać ciśnienie na kosz. Na 95% ten kosz odpowiedzialny jest też za któryś z biegów do przodu. Na początek podzwoń po warszatatach i dowiedz się o koszt naprawy. (Np. SAMKO - Warszawa, tam kupiłem części do mojej skrzyni). Po takiej kwerendzie sprawdź jeszcze ceny używek na szrotach, bo wymianę całej skrzyni to już zrobi "Pan Kazik" w garażu.

pozdrawiam

Mariusz

Opublikowano
Dziękuje za odpowiedz. Moim zdaniem wymiana skrzyni na inną jest raczej bez sensu z tego powodu że nie wiadomo na co można trafić. Może pochodzi 3 lata a może 3 miesiące. Przede wszystkim pod uwage biore naprawe.