Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam na dniach będe zmianiał olej w mojej betce zapyatnie jaki olej zalać :

rok 1994, przebieg 298tyś. benzyna 525i.

Z góry dziekuje za pomoc

Opublikowano
słuchaj mam pytanko tylko szczera odp..... bierze i olej i jak tak czy duzo, jesli tak to mobila 10w/40 a jesli nie i nie słychać szklanek to zalej castrol 5w/40.

Czerwna bo??...bo szybsza xD

http://www.ctr.pl www.kamery.pl

Opublikowano
szczerze to nie wiem czy bierze olej mam ta bmw od trzech tygodni i jak narazie nie zauważyłem żeby kopciła ale podejrzewam że troche napewno pobiera oleju
Opublikowano
A MAM JESZCZE JEDNO PYTANIE ODNOŚNIE TEGO OLEJU BO DZWONIŁEM DO POPRZEDNIEGO WŁAŚCICIELA I POWIEDZIAŁ MI ŻE ON JEŹDZIŁ NA OLEJU MINERALNYM W NIEJ CZY TO NIE MA ZNACZENIA JAK TERAZ WLEJE PÓLSYNETETYK?
Opublikowano
Mówisz że jezdził na mineralnym.....szkoda mi takich ludzi :( mógł nasik lub zrobic cos gestrzego do srodka....słuchaj nie wiem w jakim stanie jets olej i twój siolnik jesli ci nie kopci i po przejechaniu 1000km nie wlałeś 1litr to ja bym zalal 10w/40 ale jesli sie boisz to zalej mu minerał tylko tez castrola, i nastepny zmiane zrób za 3 tys km...tez na to samo:(

Opublikowano
jak narazie zrobiłem nią jakies 700km i jak sprawdzałem olej nie widze żeby mi kopciła olej jest koloru czekoladowego więc nie wiem sam co teraz zrobić
Opublikowano

Z tym MOBILEM to ja bym uważał. Jak kupiłem poprzednią e34 była zalana TEXACO 10W40. Przepaliła ok. 2 litry w okresie wymiany. Wtwdy poradzili mi, wlej MOBILA 10W40 to będzie ok.

Efekt był taki, że po każdej trasie musiałem dolewac. A rano szklanki szalały jak stado dzikich koni :D To był już mój drugi negatywny kontakt z mobilem i następnego na pewno nie będzie. Olej pochodził z 100% pewnego źródła bo prosto od importera "MOPAR"

Wtedy troche poczytałem i poszukałem. Znalazłem olej Quaker State Midland " http://www.midland.pl/ " i naprawde zakończyły się moje problemy z nadmiernym zużyciem oleju i stukającymi szklankami "jak miało to miejsce podczas jazdy na mobilu"

Do mojego terażniejszego autka też nie mam zamiaru wlewać niczego innego. Olej jest naprawde bardzo dobry i przy tym ma bardzo fajną cene. Ja go kupuje po 18 pln. za litr to taniej niż Mobil nawet na allegro.

Opublikowano
tu mmasz racje jak sie kupi Mobila jakiegos po ch... to jest kicha, a BMW nie lubi gestego oleju bo padaj szklanki.....dostaje powietrza i mamy remoncik za 1tys minimalnie

Opublikowano
teraz już sam nie wiem co do niej wlać a co sądzicie o oleju catrol magantex? może tym ją zaleje? i może mechanik będzie wiedział jakim olejem ją zalać czy mineralnym czy pólsyntetykiem
Opublikowano
Jesli była zalana minerałem to śmiało wlej półsyntetyka. A z czasem mozesz przejsc na syntetyczny. Przy prawie 250 tys km i 16 latach na syntetyku nic sie nie dzieje. Do tej pory jeździlem na Elf Evolution 5W30 a aktualnie na Castrol Magnatec 5W40. Nie zamierzam karać auta minerałem bo wiem ze własciwie nasmarowane posłuzy długo a na mienerale z Tesco chociazby był to nawet Shell a nie jak pisał Roberto Schell niech jeżdzą polonezy i maluchy.
Bandite Motor Wagen
Opublikowano
Naprawdę polecam Valvoline MaxLife 10W40. Koledzy z forum potwierdzą. Co do supermarketów to juz kupiłem tam sobie kiedys wycieraczki Boscha i cieszyłem sie nimi jakies 2 miesiace po czym sie legalnie rozpadły...
Bandite Motor Wagen
Opublikowano
a co sądzisz o castrol magnatex 10w40 bo moge taki mieć z beczki po 13 zł za litr

A masz pewność że w tych beczkach nadal jest ten olej a nie jakiś LOTOS. Bo już takie praktyki widziałem. Czego to ludzie nie wymyślą :duh:

Co do Valvoline MaxLife 10W40 to potwierdzam że to bardzo dodry olej.

Opublikowano
powiem ci tak, wlej teraz obojetnie co!! aby 10w40 nawet lotosa, zmien po 1 tys km i zalej valvoline max life lub castrola, mobila niepolecam bo cos glosno BMWki pracują na tym
www.auto-optima.pl
  • Członkowie klubu
Opublikowano

Mam pytanie do TSA55.

Jaki olej do skrzyni automatycznej 93r. Przez 3 lata zrobiłem około 60 000

i nie wymieniałem oleju w skrzyni, ale chyba czas najwyższy.

Czy MaxLifie ATF będzie dobry??

Do wymiany oleju w silniu mam jeszcze około 2000 km

Mam zalany Texaco 10W40 (taki wlali mi po wymianie rozrządu i głowicy)

Na początku miałem wyciek, dolałem około 1 litra.

Po jakimś czasie wyciek zanikł i trzyma stan.

Lać taki sam czy może MaxLife Motor Oil 10W-40??

003.jpg
Opublikowano (edytowane)
Co do Oleju w skrzyni to od 2 lat mam Elfa 75W90 i jest super. Nie wchodzi go duzo wiec szkoda oszczędzać a Co do Valvoline'a to polecam... Jeśli masz automatyczną skrzynię polecam sprawdzenie na stronie Castrola. Tam po kolei wybierzesz autko i sprawdzisz co jest zalecane do Twojego. Niektóre oleje, tak jak do mojej szpery występują głównie w serwisie... Edytowane przez TSA55
Bandite Motor Wagen