Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam wszystkich, od trzech dni jestem posiadaczem autka BMW 316i Compact rok 1995 (mały prezent na zajączka :D ) autko jest po wymianie poduszek pod silnikiem, pompy wodnej, pasków, olejów, filtrów. Mam pare pytań do was, a dokładniej: co sadzicie o tym silniku, jakie spalanie w mieście, chciałbym dowiedzieć się wasze opinii co polecacie a czego nie robić z tym autkiem. Pozdrawiam i z góry dzięki. :D
Opublikowano
Gratulacje. Fajny zajączek. A że mamy święta i trochę wolnego czasu polecam lekturę forum. Było już dużo na temat tego silnika i napewno dużo się dowiesz.
Opublikowano

Poczytałem troche opinie użytkowników tych autek z tymi silnikami i średnio spalanie benzyny w mieście to 11l/100km, średnie spalanie to 8,1l/100km a minimalne spalanie to cos koło 6,7l/100 km

Co do spalania to moim zdaniem dużo pali więc zalecam jazde spokojną, po drugie NIE POLECAM robienia driftów ani innych szaleństw typu palenie gumy itp, to auto do jeżdzenia a nie do świrowania pozatym szkoda auta na tego typu zabawy. Nie musisz nikomu nic udowadniać po prostu masz dobre auto to o nie dbaj i nie daj sie ponosić fantazji ani tym bardziej wpływem kolegów.

Ja mogę polecić Ci jeszcze wymiane płynu chłodniczego oraz hamulcowego nie duży koszt a zawsze to coś świeżego dla wozu.

Pooglądaj go dokładnie jak zawieszenie, hamulce i inne podzespoły się trzymają.

Sprawdź czy dobrze Ci sie nagrzewa i czy poziom temperatury stoi na środku jeśli jest inaczej sprawdź termostat.

hmmm i taka uwaga poczytaj forum a dowiesz się znacznie więcej

Opublikowano

miałem 316i compact również z 1995r i co mogę o nim powiedzieć hm...

auto bezawaryjne , spalanie wcale nie jest dużo , często robiłem nim trasy Polska-Niemcy i auto dawało radę (pomimo małego silniczka)

Jak z każdym autem dbasz o płyny filtry to będzie chodziło nawet jak dasz mu troszkę w piec

:twisted:

(sudziufg i tak na przyszłość tytułuj lepiej tematy i wybieraj o jaki model Ci chodzi :8) )

pozdrawiam

Opublikowano
Ja mniej wiecej mam takie same auto. Jakie paski powinno sie wymieniac ?
Jesli nie masz nic konkretnego do napisania nie pisz nic ! Nie znam sie na mechanice ale che sie poznac :). Prosze o wyrozumialosc.
Opublikowano
chciałbym dowiedzieć się wasze opinii co polecacie a czego nie robić z tym autkiem.

Polecamy dbac o ten samochod i nic w nim nie przerabiac, unikac tuningu i tego typu eksperymentow :) A wymienia sie paski napedu pompy wodnej i alternatora oraz jest jeszcze pasek napedu kompresora, bodajrze klimatyzacji...