Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
jestem posiadaczem 750i z 88. Najbardziej podoba mi się w niej silnik i to jak jest rozmieszczony bajka. Porównajcie go z burdelem jaki panuje w mercie 560sel.
  • Odpowiedzi 143
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
... Fajny patent to tez mozliwosc mechanicznego domkniecia szyberdachu w razie awarii elektryki ...

A jak to się robi?

Kup instrukcję i poczytaj.

W skrócie - zdejmujesz klapkę, na której jest "knefel" od szyberdachu, wciskasz imbus (lub śrubokręt) w oś silniczka i kręcisz...

Kai
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Z genialnych rozwiązań to mi się podoba brak wskaźnika temperayuty w nowej trójce (jest tylko kontrolka) :duh:

Niemiaszki zaoszczędzili pewnie z 5 euro na samochodzie.

Oj, coś w dziwną stronę zmierza ta firma (ale i tak szukam E39 :P ).

"Aerodynamika jest dla tych, którzy nie potrafią budować silników" - Enzo Ferrari
Opublikowano
Z genialnych rozwiązań to mi się podoba brak wskaźnika temperayuty w nowej trójce (jest tylko kontrolka) :duh:

Niemiaszki zaoszczędzili pewnie z 5 euro na samochodzie.

Oj, coś w dziwną stronę zmierza ta firma (ale i tak szukam E39 :P ).

widac stwierdzili z,e w takim młynku do kawy nie ma się co zagrzać :lol: :lol:

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

OGÓLNIE RZECZ BIORĄC BMW jest :cool2:

Wiele fajnych rzeczy już opisaliście przede mną :!:

Jedyne co mi pozostało do wymienienia to WIELKI KOMFORT PODRÓŻOWANIA :!: na naszych niezadobrych drogach .

Mnie najbardziej rajcuje (oprócz wymienianych przez was funkcjii i urządzeń) w mojej E32 KLAKSON :mrgreen:

NIE WIEM CZY JEST FABRYCZNY :?: ale ma tak EFEKTOWNY DŻWIĘK I MOC,że potrafi "utrzymać porządek"na drodze.

może mam PRZESZCZEP Z TIRA :roll2:

Opublikowano

ja tez dodam 3 grosze, bardzo podoba mi sie elektryczna pompka wody, jak nagrzeje silnik , moge go zgasic, zalaczyc spowrotem zaplon i mam cieplo w srodku do poki woda nie ostygnie, dobre jak sie czeka na kogos w zimie, nie trzeba marnowac paliwa.

Kupilem auto bez instrukcji, odkrywam co chwilke nowe funkcje, moge smialo stwierdzic ze Bardzo Malo Wiem :-)

jest jeszcze samopoziomujace sie zawieszenie, ale nie umiem tego uzyc :-)

Opublikowano
No i istotne drobiazgi :

- fajne pomaranczowe oswietlenie w nocy z podsufitki,

- akumulatorowa latarka w schowku na rekawiczki (w E38 i E65 - w innych nie wiem),

- w wersji na Polske fabryczny uniewrsalny uchwyt na bejsbol pod siedzeniem Smile

Gdzie jest ten schowek na rękawiczki w E38 z latarką?

Czy był w każdej? Mam już to auto od roku i wydaje mi się, że znam wszystkie jego schowki :mrgreen:

O czymś takim jeszcze nie słyszałem

:jawdrop:

Powiedzcie mi gdzie to jest, domyślam się, że w bagażniku... :doh:

AP
Opublikowano
schowek jest tam gdzie z reguły czyli pod deską rozdzielczą po stronie pasazera :D a latareczka z ładowarka jako opcja były tez w E32 :wink:
Opublikowano

Nieszczęśliwe to to, faktycznie.

Ale wymyślili coś w zastępstwie. Nowa Emka Z4 ma spec-obrotomierz. Dopóki silnik nie ma odpowiedniej temperatury, skala obrotomierza świeci na czerwono powyżej 4000 obr/min. Przypuszczam, że ten patent wejdzie do wszystkich BMW.

- No, stał tutaj! Był! Patrzył na swoje paznokcie! Rozpłynął się! Nie ma go!

(Bogumił Kobiela we "Wszystko na sprzedaż". Rok później rozbił się na amen swoim białym BMW).

Opublikowano

Ale wymyślili coś w zastępstwie. Nowa Emka Z4 ma spec-obrotomierz. Dopóki silnik nie ma odpowiedniej temperatury, skala obrotomierza świeci na czerwono powyżej 4000 obr/min. Przypuszczam, że ten patent wejdzie do wszystkich BMW.

A nie bylo juz tego przypadkiem w Alpinach? Poza tym w mini cooperze S tez tak obrotomierz wyglada, ale jeszcze nigdy nie widzialem zeby sie czerwone swiecilo nizej...

były: E30 318is coupe, E30 325i saloon, E36 320i coupe, E34 520i sedan
Opublikowano

Może to troche nie na temat, ale było tak już w M3 E46 (w końcu ten sam silnik więc i wskażniki pewnie te same) ; M5 E39

i chyba ten patent zostanie zarezerwowany do niektórych M-ek.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
Dokładnie. Ten patent z czerwonym polem świecącym niżej, dopóki silnik się nie rozgrzeje, był już stosowany wcześniej, chyba w M5 E39, ale dla pewności niech się wypowiedzą właściciele.
Opublikowano (edytowane)

generalnie wszystko nam się podoba, ale chyba tematem przewodnim powinno byc to co w BMW jest i zachwyca, a w innych firmach poprostu nie ma? Przykład:

greg523 napisał:

... Fajny patent to tez mozliwosc mechanicznego domkniecia szyberdachu w razie awarii elektryki ...

bo akurat zamykanie elektrycznego szyberu śrubokretem w razie awarii to miał mój poprzedni passat, chyba nie chodziło sebastianowi kiedy zakładał temat, żeby licytować się w którym modelu jest coś czego nie ma w innych, ale co nas urzekło, zachwyciło w BMW, bez licytowania się czy u mnie jest a w twojej wersji nie..?

Ja od niedawna jeżdżę BMW i mnie zachwyca wiele rozwiazań tej marki, między innymi to, że ma tak wielu wspanialych fanów, dzięki którym ciagle rozwija się to forum:))

Edytowane przez robard

Wszystkie samochody są prawie jak BMW... prawie robi wielką różnicę:))

Więcej mocy:

http://img61.imageshack.us/img61/1872/doladowanie3kk.jpg

Opublikowano
Taki obrotomierz widziałem w X5 4.4, ale nie jestem do konca pewien czy był fabryczne zamontowany bo wóz był tuningowany w ACS. Na zimnym pole zółte zaczybało sie przy 3500 rpm i stopniowo zanikało.
Opublikowano
Panowie 2 lata jeździłem Oplem Senatorem to taka luksusowa Omega z 1991 r. I nie moge złego słowa powiedzieć o tym aucie .Co do wyposażenia,komfortu to e34 nie ma porównania.I w tej kwesti nie dyskutujmy.Ale co do jakości blach i porządku panującego pod maską (która również jest na siłownikach )bez wątpienia góruje BMW
BMW 525i od 340 dni---------wcześniej e23, 732i--------- tylko automat!
  • 4 miesiące temu...
Opublikowano

Lampka nad daszkiem od przesłony słonecznej jest do dupy dla Pań, gdyż oświetla z góry twarz robiąc cienie. W wielu autach lampki sa na przesłonce i oświetlają na wprost dokładnie z bliska twarz robiącej make-up kobiety. W BMW to porażka...

Tak,w innych autach święcą centralnie na wprost twarzy [bAD] po oczach jak tralala.

Opublikowano

Ja pozwole się wypowiedzieć:

Podoba mi się jakość montażu wyposażenia wnętrza nic nie skrzypi, nie trzeszczy po 19 latach użytkowania.

Wspomniany wcześniej check, ostatnio przepaliła się żarówka w tylnej prawej lampie i odrazu wiadomo że trzeba wymienić a nie jeździć do pierwszej kontroli i wtedy to łaskawy pan niebieski poinformuje że się nie pali.

Ktoś wspomniał o wycieraczkach, podoba że wystarczy nacinąć raz dżwignię żeby wykonały jeden cykl.

Układ nagrzewania też nie trzeba nastawiać na max żeby odparowały szyby wystarczy środek i na szybę leci ciepłe a do kabiny chłodniejsze (i jest całkiem wydajny)

Jedynym nieporozumieniem jak dla mnie jest to że mam tylko lewe lustro elektryczne a prawe nie. Patrzyłem w drzwiach ,nawet niemam instalacji.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
schowek jest tam gdzie z reguły czyli pod deską rozdzielczą po stronie pasazera :D a latareczka z ładowarka jako opcja były tez w E32 :wink:

byly nawet w e21 kazdym i w e28 tez

moim zdaniem mistrzostwem swiata i swietnym pomyslem jest :

a. latwy dostep do wymiany zarowek w tylnych swiatlach (pamietam dawno temu jak ojciec mial skode favorit trzebabylo cala lampe wyciagnac i miec piko paluszki zeby wlozyc je w piko dziurke i wyciagnac zarowke ...

b. w e28,e12 i innych szybka w tylnej lampie dzieki ktorej zarowka oswietla komore bagaznika - prosty patent a jak skuteczny

c. kolo zapasowe zamocowane latwym do odkrecenia plastikiem

i wiele wiele innych :)

Opublikowano

a. latwy dostep do wymiany zarowek w tylnych swiatlach (pamietam dawno temu jak ojciec mial skode favorit trzebabylo cala lampe wyciagnac i miec piko paluszki zeby wlozyc je w piko dziurke i wyciagnac zarowke ...

skode favorit? a nie bmw e23?? :D :D :D LOL calej lampy nie trzeba wyciagac ale trzeba umiec zlozyc 3 palce w trabke, wlozyc przez taki otwor i odrkecac tam taka srubke jak smigielko.. tzn 4 czy 5 takich, na kazdej stronie... zbey zdjac klosz

no a potem to samo zeby przykrecic :)

Opublikowano
:D LOL calej lampy nie trzeba wyciagac ale trzeba umiec zlozyc 3 palce w trabke, wlozyc przez taki otwor i odrkecac tam taka srubke jak smigielko.. tzn 4 czy 5 takich, na kazdej stronie... zbey zdjac klosz

Tak jest, i przy okazji za każdym razem poszarpać trochę gumową uszczelkę od klosza która się zawsze przykleja :duh: Szybko taka wymiana nie trwa, trzeba przyznać, że to niezbyt udany patent :x . Ale patrząc na to z drugiej strony zawsze można przy okazji ładnie przetrzeć klosz żeby był czyściutki, a także wszystie żarówki.

Podobaja mi się za to lampy przednie: duże, okrągłe lustra, prostopadle do jezdni i osobne reflektory do długich daja świetne światło (niestety w nowszych są już tragiczne soczewki :( ). W dodatku u mnie długie zapalają sie wszystkie 4 światła, a nie tylko wewnętrzne i do tego mam mocniejsze zarówki więc jak sobie na trasie przywalę to jak w dzień :). Nie ma porównania z jakimiś dziwacznych kształtów lampami w nowych badziewiach innych marek. Jeszcze się nie zdarzyło jak kogoś wyprzedzam, żeby świecił tak dobrze jak ja, nawet porównując się z TIR-ami jadącymi na długich. Dzięki normalnym kształtom lampy nikogo z przeciwka nie oślepiam (specjalnie sprawdzałem!). Za to jak ktoś ma źle wyregulowane światła i mi wali po oczach, jedzie na długich albo szpanuje oślepiajacymi przeciwmgielnymi to bez wahania zapuszczam mu 4x100 W prosto w oczy, niech sie nauczy albo pomyśli :mrgreen: .

byly nawet w e21 kazdym i w e28 tez

W e23 też :)

http://img221.imageshack.us/img221/3032/clipboard02zn2.jpg
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
Za to jak ktoś ma źle wyregulowane światła i mi wali po oczach, jedzie na długich albo szpanuje oślepiajacymi przeciwmgielnymi to bez wahania zapuszczam mu 4x100 W prosto w oczy, niech sie nauczy albo pomyśli :mrgreen: .

Gratulacje, na pewno bedziesz dumny jak ktoś oślepiony przez Twoje nie przepisowe 400W wyląduje w rowie, albo co gorsza na Tobie :mad2:

Oczywiście też nie jestem zadowolony jak ktoś mnie oślepia nocą, ale to chyba nie jest powód aby bawić sie w oko za oko,ząb za ząb :?:

Pozdrawiam

Opublikowano

skode favorit? a nie bmw e23?? :D :D :D LOL calej lampy nie trzeba wyciagac ale trzeba umiec zlozyc 3 palce w trabke, wlozyc przez taki otwor i odrkecac tam taka srubke jak smigielko.. tzn 4 czy 5 takich, na kazdej stronie... zbey zdjac klosz

Wymieniałeś kiedyś żarówki w peugeocie 106? Rozkręcić bok, dostać się do śrub lampy i dopiero wtedy wyciągać lampę...

Kai
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano

Wymieniliscie wszystkie rzeczy chyba, ktore sa cool w Berciach. Mi strasznie podoba sie pokazny zbiornik na plyn do spryskiwaczy. 5 litrow a nie 2,5l jak w pozostalych wersjach nadwozia E36.

Na minusie jest znikomy dostep do niektorych czesci do mojej wersji autka :( Na przyklad tylne amortyzatory.

Opublikowano
Przyszly mi do glowy jeszcze dwie fajne rzeczy:

1. Lampka nad "daszkiem" (tym opuszczanym zeby slonce nie razilo). Lampka jak lampka ale pomysl, zeby zapalala sie automatycznie tylko po odslonieciu lusterka jest genialny. Moja kobita czesto poprawia podczas jazdy makijaz, ona ma jasno a mnie nic nie razi.

2. Domykanie szyb i szyberdachu kluczykiem w standardzie. Nie wiem czy aby w innych autach nie jest podobnie ale mnie to sie bardzo podoba.

W Lagunach u pasazera jest tez cos takiego oczywiscie w ostatnim modelu, w poprzednich nie wiem

Wstrzasaj i kasaj