Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wymyśliłem taki temat ;), abyśmy mogli się podzielić własnymi spostrzeżeniami nt. różnych ciekawych (lub też nie) rozwiązań w naszych BMW.

Może to komuś posłużyć, np. do przekonania kogoś, że BMW to jest to (jeżeli ktoś w to wątpi ;))

Ja na początek, mam takie "ciekawostki" - o których oczywiście prawdzuwy BMW-owiec doskonale wie.

1. "Automatyczne" programowanie wycieraczek (mam nadzieję, że większość wie o co chodzi) - praktycznie od dość dawna - już w E30 było to rozwiązanie (tylko chyba nie wszystkich), w większości samochodów tego nie ma, ale np. (uwaga !) w Polonezie Caro było - torszkę inaczej się ubsługiwało, ale było ...

2. "skrzynka" narzędziowa na pokrywie bagażnika - jak mamy full bagażnik nie musimy wywalać wszystkiego na ulicę, bo potrzebujemy np. śrubokręt - oczywiście nie do naszego BMW, tylko np. komuś pomóc przy Mercedesie :twisted: :mrgreen: , ale z drugiej strony trochę zaniża bagażnik, juz nieraz mi się zdarzyło, że jakąś torbę nie udało mi się przez to "wcisnąć".

3. Szeroko pojęty Check Control - to raczej juz teraz nie robi wrażenia, ale w latch 80-tych, to było "coś", a i teraz wiele samochdów czegoś takiego nie posiada, lub jest "archaiczny".

4. Teraz rozwiązanie, na które przypadkiem natrafiłem u mnie - możecie sprawdzić dla ciekawości, czy a Was też tak jest, bo nigdzie w opisach o tym nie wyczytałem ...

W E38 w tylnych lampach są po dwie żarówki pozycyjne - jedną z nich "wykręciłem", Check Control, dał oczywiście komunikat i OK, "wykręciłem" drugą, czyli w tym momencie nie było pozycyjnego światła po jednej stronie samochodu, ja patrzę :shock: a On po ok. 1-2 sek. zaświeca światło stop-u ze zmiejszoną mocą, tak aby "udawało" pozycyjne światło. Po naciśnięciu hamulca normalnie zaświeca sie pełną mocą. Po założeniu którejkowiek ze żarówek, po krótkeij chwili wygasza stop - czyli nie jest to jakiś prosty analogowy układ, tylko "inteligetny" (a resztą to jest "sprawka" LCM ...).

Na razie tyle wystarczy ;), aby nie zanudzać :)

Sebastian. Dawno temu ... E34 524td.

Obecnie: E38 735iL i E46 330i SMG oraz ... Toyota Prius, Ford Probe 2.5V6 (wszystkie LPG ;) ), a także moto: Yamaha XV250 i Gilera DNA

Stronka

(Nawigacje i audio do BMW E38/39/46/53/83)

• Odpowiedzi 143
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Ups, Sebast, coś czuję, że nie zacząłeś tematu, tylko litanię, bo tego to jest ogrom...

Kolejne przykłady:

- dwustrefowe ustawianie temperatury wnętrza pojazdu (regulacja automatyczna na konkretną temperaturę), a nie gałka ciepło-zimno (tak na prawdę, jak się raz ustawi np. 20C, to przez cały rok nie trzeba tego ruszać :) ), a nawet w nowych autach (bez np. klimatronica) nie ma takiego czegoś,

- osobne układy tylnego hamulca zasadniczego i pomocniczego - to się bardzo żadko zdarza nawet w nowych autach, a powoduje niezależność i większą sprawność obu układów,

- silniki z Vanosami, teraz np. w mercedesie czy toyocie jest to eksponowane jako nowość (VVT-i),

- Service Indicator - każdy wie - no comments,

- ekonomizer - wiemy, ile zjada nasza dziwczynka,

jak mi się jeszcze coś przypomni, to się dopiszę :)

Kai
Opublikowano
- osobne układy tylnego hamulca zasadniczego i pomocniczego - to się bardzo żadko zdarza nawet w nowych autach, a powoduje niezależność i większą sprawność obu układów,

Akurat ten system jest bardzo popularny w innych samochodach choćby w Mercedesach beczkach, W124 itp. 8) :wink:

-Mi osobiście bardzo podoba sie rozwiązanie filtra oleju, jest to zaczerpnięte z silników lotniczych

-Bardzo wygodna regulacja foteli (bez pokręteł)

-W niektórych modelach dociskanie wycieraczki przy dużej prędkości

-podgrzewanie zamka kierowcy

-bardzo jasne oświetlenie w środku :mrgreen: chyba tylko BMW stosuje takie "żyrandole"

Tylko BMW jest ważne...

http://ot.mklub.net - Ciemna strona wpływu BMW na umysł człowieka :-]

Opublikowano

Akurat ten system jest bardzo popularny w innych samochodach choćby w Mercedesach beczkach, W124 itp. 8) :wink:

"

aj spotkalem sie z tym tylko w BMW i Mercedesie, wiec chyba taki bardzo popularny to nie jest :)

Mnie sie podoba wiele rzeczy w mojej obecnej 328, ale tak naprawde najbardziej BMW odsadzilo chyba konkurencje w latzch 80-tych. Wskaznik chwilowego zuzycia paliwa, czy check control w najtanszej serii 3 w '82 roku to dobry wynik. Do tego elektroniczny wskaznik przegladow i elektroniczny wtrysk. O ile sie nie myle, to najwiekszy konkurent - Mercedes 190 2,0 z '82 nie mial w standarzie zadnej z tych rzeczy. Tam byl gaznik i 4-biegowa skrzynia!

MK BMW Klub Polska

328i Coupe E36

[320i Coupe E36]

[525 tds E34]

Opublikowano

Fajnym bajerem, ktory odkrylem przypadkowo i zupelnie nie dawno, jest fakt, iz w momencie wrzucenia biegu wstecznego prawe lusterko boczne obniza sie automatycznie ulatwiajac tzw. koperte, zeby nie zachaczyc przypadkiem o kraweznik. Funkcja ta uaktywniana jest przelacznikiem stron (prawa/lewa) regulacji lusterek bocznych. Nie pamietam czy wlaczona jest w pozycji 'prawe' czy 'lewe' aczkolwiek w jednym polozeniu jest aktywna a w drugim nie.

Ma ktos cos podobnego? W sumie interesuje mnie w ktorych modelach takie cos wystepuje a w ktorych nie.

Obecnie, po 10 latach przerwy (!): E85 Z4 3.0i R6 M54 '03 + LPG

We wspomnieniach: E32 740i V8 M60 '93 oraz E34 520i R6 M20 '90 + LPG

• Członkowie klubu
Opublikowano
Ma ktos cos podobnego? W sumie interesuje mnie w ktorych modelach takie cos wystepuje a w ktorych nie.

Tylko jeśli masz elektrycznie sterowane fotele. Zdaje się, że kiedyś tak czytałem na forum.

Pozdrawiam,
Grzegorz

330Ci
276218_2.png

335d xDrive
1089970_2.png

Opublikowano
Ups, Sebast, coś czuję, że nie zacząłeś tematu, tylko litanię, bo tego to jest ogrom...

Być może ... ale może trochę "inności" od codziennych problemów forumowiczów na forum ... :)

Kolejne przykłady:

- dwustrefowe ustawianie temperatury wnętrza pojazdu (regulacja automatyczna na konkretną temperaturę), a nie gałka ciepło-zimno (tak na prawdę, jak się raz ustawi np. 20C, to przez cały rok nie trzeba tego ruszać :) ), a nawet w nowych autach (bez np. klimatronica) nie ma takiego czegoś,

Masz na uwadze oczywiście samochody bez klimatronika, bo w nich jest to chyba zawsze

- silniki z Vanosami, teraz np. w mercedesie czy toyocie jest to eksponowane jako nowość (VVT-i),

Niektóre japończyki miały już dość dawno - chyba Mazda, albo Honda o ile dobrze pamiętam, ale to jest fakt, że BMW ma to od dawna i masowo ...

- Service Indicator - każdy wie - no comments,

- ekonomizer - wiemy, ile zjada nasza dziwczynka,

SI jest w wielu samochodach, ale nie aż od tak dawna jak BMW, ale np. ja miałem w R.Safranie (model od '92 !) - SI i ekonomizer były elektroniczne z przebiegiem do "serwisu" - BMW dopiero to zaczęło stosować w E46 ... ale jednoczesnie to zdradza, że nie brał pod uwagę warunków eksploatacji ...

-Mi osobiście bardzo podoba sie rozwiązanie filtra oleju ...

Zgadza się jest :cool2:

-bardzo jasne oświetlenie w środku :mrgreen: chyba tylko BMW stosuje takie "żyrandole"

Też :cool2: :mrgreen:

Obecnie: E38 735iL i E46 330i SMG oraz ... Toyota Prius, Ford Probe 2.5V6 (wszystkie LPG ;) ), a także moto: Yamaha XV250 i Gilera DNA

Stronka

Opublikowano
Fajnym bajerem, ktory odkrylem przypadkowo i zupelnie nie dawno, jest fakt, iz w momencie wrzucenia biegu wstecznego prawe lusterko boczne obniza sie automatycznie ulatwiajac tzw. koperte, zeby nie zachaczyc przypadkiem o kraweznik. Funkcja ta uaktywniana jest przelacznikiem stron (prawa/lewa) regulacji lusterek bocznych. Nie pamietam czy wlaczona jest w pozycji 'prawe' czy 'lewe' aczkolwiek w jednym polozeniu jest aktywna a w drugim nie.

U mnie jest :mrgreen:

Miałem to też w R. Safranie :) tylko tam nie było to wyłączalne - nooo, może takim jednym sposobem - wyłączało się jednym przyciskiem "elektrykę" foteli, kierownicy i lusterek)

Ale w E34 o ile się nie mylę to tego nie miałem, ale to był starszy rocznik ...

Stronka

Opublikowano

Przyszly mi do glowy jeszcze dwie fajne rzeczy:

1. Lampka nad "daszkiem" (tym opuszczanym zeby slonce nie razilo). Lampka jak lampka ale pomysl, zeby zapalala sie automatycznie tylko po odslonieciu lusterka jest genialny. Moja kobita czesto poprawia podczas jazdy makijaz, ona ma jasno a mnie nic nie razi.

2. Domykanie szyb i szyberdachu kluczykiem w standardzie. Nie wiem czy aby w innych autach nie jest podobnie ale mnie to sie bardzo podoba.

Opublikowano

Ja nie mam czegoś takiego, ale jeśli ma to związek z elektryką foteli to może się zgadzać. Aczkolwiek śmieszne to trochę że fotele są "manualne" pomimo tego że są ogrzewane i nawet jest elektrycznie profilowane oparcie.

Pozdrawiam

Gomes

Opublikowano
A mi sie podoba oświetlenie komory silnikowej wraz z postojówkami i wspomniane wyrzej grzanie zamka.
Człowiek nabiera doświadczenia z wiekiem. Szkoda, że jest to wieko od trumny.
Opublikowano

Ja nie mam czegoś takiego, ale jeśli ma to związek z elektryką foteli to może się zgadzać. Aczkolwiek śmieszne to trochę że fotele są "manualne" pomimo tego że są ogrzewane i nawet jest elektrycznie profilowane oparcie.

Częsty brak elektryki foteli np. w E39, czy E38, jak i np. w E34 brak elektrycznych szyb, to jest "-" dla BMW. Niechodzi mi nawet aby były koniecznie w standardzie, ale koszt chyba był dośc znaczny, że dość mało ludzi sie na to decydowało. Ale za to elektryczne lustrka w standardzie od baaardzo dawna to znowu "+"

Stronka

Opublikowano (edytowane)

Częsty brak elektryki foteli np. w E39, czy E38, jak i np. w E34 brak elektrycznych szyb, to jest "-" dla BMW. Niechodzi mi nawet aby były koniecznie w standardzie, ale koszt chyba był dośc znaczny, że dość mało ludzi sie na to decydowało. Ale za to elektryczne lustrka w standardzie od baaardzo dawna to znowu "+"

Elektryczne szyby... a po co? W ciągu ostatniego pół roku otwierałem szyby jakieś 3-4 razy. Jak jest dobra klima, to nie potrzeba (ja tak mam :) )

Edytowane przez SMS
$M$
Opublikowano

Elektryczne szyby... a po co? W ciągu ostatniego pół roku otwierałem szyby jakieś 3-4 razy. Jak jest dobra klima, to nie potrzeba (ja tak mam :) )

A jak kogos pytasz o droge po prawej stronie a jedziesz sam, to przez klime krzyczysz? :)

MK BMW Klub Polska

328i Coupe E36

[320i Coupe E36]

[525 tds E34]

• Członkowie klubu
Opublikowano

Do tego co podano wyżej jeszcze dodam:

- HARYZMA znaczka na masce :cool2:

- drugi zbiornik z koncentratem do spryskiwaczy szyb

- test nr.2 [zegarów]:shock:

- ryglowanie drzwi

- automatyczne otwieranie i zamykanie bagażnika [jak ktos ma]

- Nivo

- baaaaardzo bogata wiedza na temat serwisu i obsługi aut poparta doświadczeniem dostępna na takim forum jak to :!:

- jeden z najlepszych kompromisów na świecie - moc/komfort utrzymany w dobrym stylu nawet przy bardzo duzych przebiegach :cool2:

UIHZ9556.JPG

Opublikowano
SMS, przypisujesz mi nie moje slowa :mrgreen: ... nalezy szanowac prawa autorskie :mrgreen:

Opublikowano
... - HARYZMA znaczka na masce :cool2:

Noooooo :cool2: :D
...- test nr.2 [zegarów]:shock:

W R.Safranie też jest :mrgreen:

- baaaaardzo bogata wiedza na temat serwisu i obsługi aut poparta doświadczeniem dostępna na takim forum jak to :!: ...

Ooooooo, :cool2: :cool2: :cool2: - tyle informacji jakie jest na sieci nt. BMW, to głowa boli ... szukałem cokolwiek o mojej RAV-ce i uuuuuuu :cry: baaardzo mało i tylko ogólniki.

Stronka

Opublikowano

Witam.

W BMW E 60 jezli kolo zostanie przebite zapala sie lampka na kokpicie i wiemy ktore kolo zostalo przebite, a z takim przebitym kolem mozemy jeszcze zrobic ponad 200 km. Ale w zwyklej wulkaizacij takiego kola nie naprawia.

Pozdrawiam.

Opublikowano
Piękna atrapa rozpoznawalna dla każdego z kilku kilometrów :D , której kształt nie zmienił się praktycznie od początku istnienia tej marki, co świadczy o genialności pierwszych projektantów :clap: .
lechu
Opublikowano

A jak kogos pytasz o droge po prawej stronie a jedziesz sam, to przez klime krzyczysz? :)

To właśnie były te 3-4 razy :D

$M$
Opublikowano
SMS, przypisujesz mi nie moje slowa :mrgreen: ... nalezy szanowac prawa autorskie :mrgreen:

Już poprawiłem. Sorki, ale mam zakręcony dzień. Już o 6.40 ktoś mi wjechał w d... mojej Bumki.... i ogólnie troszkę :cry2: mi nie przeszło ;) Z wierzchu tylko porysowany, cofnięty o ok. 2 cm zderzak - dopiero po południu mam jechać do warsztatu i obejrzeć resztę.

$M$
Opublikowano
No i ponadczasowy wygląd.... Co spojrze na mojego bimmera to mi serducho rośnie taka ona piękna. Ale fakt jest, ze patrzysz na 16 letni samochód i nie powiesz do niego ty staruchu :D
  • Członkowie klubu
Opublikowano

Dodam jeszcze tylko samoregulujące się pasy bezpieczeństwa a konkretnie ich wysokość w słupku przy podnoszeniu lub opuszczaniu fotela :)

Tak prosto zrobione a jakie funkcjonalne i przydatne :)

Jak wyciągąłem fotel to się o tym dowiedziałem :) a jaką miałę zagadkę co to takiego i jest ?

Pozdrawiam, Mariusz

"Mario"

F11 Sophisto Grau

http://i59.tinypic.com/242j57c.jpg

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Mnie sie podoba odrebna regulacja temperatury dla nawiewu na twarz. Moge miec cieple powietrze na szybe i nogi i chlodniejsze na twarz.

pozdrawiam

Paweł

Opublikowano
W E38 w tylnych lampach są po dwie żarówki pozycyjne - jedną z nich "wykręciłem", Check Control, dał oczywiście komunikat i OK, "wykręciłem" drugą, czyli w tym momencie nie było pozycyjnego światła po jednej stronie samochodu, ja patrzę Shocked a On po ok. 1-2 sek. zaświeca światło stop-u ze zmiejszoną mocą, tak aby "udawało" pozycyjne światło. Po naciśnięciu hamulca normalnie zaświeca sie pełną mocą. Po założeniu którejkowiek ze żarówek, po

a jak ci wysiadzie zarowka przedniego swiatla to ci sie zapali kierunkowskaz, z tego co widzialem.. to jest zbawienie, nie wygladasz jak motocykl..