Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

nie wiem co robic. rozbierałem juz lampy i czysciłem i nadal słabo swieci. co prawda mam jeszcze odpryski na kloszu ale czyzby one tak osłabiały światło??

wygląda to tak, że lampa lewa (od kierowcy) swieci lepiej, znać ją na drodze, a prawa jest tylko jej cieniem! efekt jest taki jakbym na samych halogenach jechał. kurde w maluchu mam wiekszy snop światła przed sobą.

patrząc na światła to walą mocno - no ale na drodze żenada.

jezdziłem juz autami róznymi z xenonem (byłem boyem hotelowym ) i umówmy sie, przede mną było niebiesko jak podczas strzału pioruna.

ps. poziomują się lampy

Opublikowano

Ale moze zle sie poziomuja...

Przy xenonie jest tak, ze mocno widoczna jest "granica" swiatla...Ile od maski masz "linie" konczaca snop swiatla?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
własnie nie ma takiej lini! tak jak pisałem. lewą znac na drodze ale w sumie to efekt jakbys jechal na halogenach
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

kelwiny są te same...

własnie zerknąłem na allegro.. cena nie mała. ale pytanie za 100. KTÓRE wybrac (marke) - oczywiscie barwa swiatła 6000k

Opublikowano
Bierz PHILIPS D2S najlepiej takie sprzedawane na allegro bez opakowania. Nie wiem skad oni je biora ale to normalne, sprawne, dobre zarniki w sporo nizszej cenie.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
u mnie sa d2r czy d2s o nie znam sie zbytnio
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
ryzykanci ci kolesie z serwisu w krk... rok gwarancji na zarowke, na ktora pewnie sam producent (pewnie no name) balby sie dac tyle gwarancji...

Run flats? NEIN, DANKE!

Yn0sTYR.jpg?1

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Ja sie podepne pod temat, bo w mojej e39 xenony mają różną barwę , jeden swieci ladnie jasno, a 2 tak jak by na rozowo... obydwa są takie same takiej samej firmy DEPO , co to oznacza ? ziarnik, zarówka ? jestem zielony na temat eksploatacji xenonow wiec prosze o pomoc ...
Opublikowano

Ta lampa która świeci na różowo oznacza prawdopodobnie koniec żywota palnika - odpowiednik żarówki, tylko to jest xenon, a więc i inna zasada działania.

Jeśli się nie mylę musisz kupić nowy palnik, koszt 100-250 zeta (zależy jaka firma i marża hurtowni). Zalecana jest wymiana obydwu, gdyż palniki wypalają się razem a przez to kolor ich świecenia jest taki jak piszesz.

Poszukaj, było - nawet sporo o tym. :cool2: :D

Opublikowano

rok czasu na te zarowki moze i jest gwarancji tylko kto ja uzna? w odpowiedzi na reklamacje bedzi epismo ze zarowka przy montazu zostaal dotknieta palcami i dlatego sie szybciej przepaiila...... kupujacemu nie bedzie sie chcialo isc doi sadu za 100zl a spzredawca bvedzie miec spokoj tak to wyglada

i nie jest tak jak kolega pisze ze to philips......... ta zarowka nawet nie lezala aobok oryginalnej philipsa.....sa to chinskie philipsy.

dodam ze oryginalna zarowka w hurtowni w zakupie kosztuje kolo 400 zl w serwisie kolo tysiaca ( zalezne jaki serwis).......na allegro od 70 do 160............samo chyba mowi za siebie?

ale tez nie jest powiedziane ze jest to badziew sam tym handluje i niema zadnych problemów jak ktos normalny to montuje.

Opublikowano
Lucass_81, ja chyba nie umiem korzystać z tej wyszukiwarki na forum, szukałem i natknąłem sie na ten temat dlatego sie podpiąlem, mam nadzieje że wybaczysz? :( no dobrze, to mam kupić 2 palniki(żarówki), teraz pytanie jakie i gdzie ? i jakie ma to oznaczenia? allegro złe ? chodzi o np. philips ds2, czy cos takiego ? nie bijcie za błędy bo się nie znam :(
Opublikowano
Lucass_81, ja chyba nie umiem korzystać z tej wyszukiwarki na forum, szukałem i natknąłem sie na ten temat dlatego sie podpiąlem, mam nadzieje że wybaczysz?

A co Ci mam wybaczać, ;) czasami jest lepiej poszukać, bo szybciej się ma odpowiedź/rozwiązanie. Jeśli wynik nas nie zadowoli, dopiero piszemy - przynajmniej ja tak robię. Wg mnie nie zrobiłeś nic złego. Kolejnym plusem jest to że się podpiąłeś pod istniejący post!!, czyli jak najbardziej regulaminowo :D. Mało kto teraz tak robi. :| A szkoda...

no dobrze, to mam kupić 2 palniki(żarówki), teraz pytanie jakie i gdzie ? i jakie ma to oznaczenia? allegro złe ? chodzi o np. philips ds2, czy cos takiego ? nie bijcie za błędy bo się nie znam :(

Bij zabij ale nie pamiętam, ale d2s są chyba ;) pod reflektor bez soczewki, a d2r pod soczewkę. Jednak mogę się mylić i jest odwrotnie. :mrgreen:

Jak najbardziej możesz zmienić tylko jeden palnik. Zasada jest podobna, jak ze zwykłymi żarówkami, jeśli spali się jedna, to jest bardzo prawdopodobne, że i druga zaraz się wyeksploatuje. ;) Jeśli ten "normalnie" świecący palnik jest nowy (nowszy od tego świecącego na różowo), to jeszcze podziała. Ale może i on za jakiś czas zacząć "różowieć". uff, ale namotałem, mam nadzieję, że jest to czytelne. :D

Z allegro jest taki problem, że możesz kupić albo używki, albo jakieś wadliwe (ktoś pisał, że powinny mieć nr na palniku, inaczej mogą być np.: odrzutem po produkcyjnym) ale i możesz dostać jak najbardziej sprawne i nowe palniki.

Zerknij na ten wątek:

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=79006&highlight=d2r

i te:

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=8747&highlight=jaki+palnik

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=34589&highlight=jaki+palnik

Jeśli masz dużo wolnego czasu wpisz w szukajkę xenon, na chwile obecną wyskakuję 496 wyników, a niektóre tematy są po parę/-naście stron. Możesz także trochę pogooglować, coś w stylu "jaki palnik", "jaki xenon", "jaki zestaw", itp. Dasz radę, oby tylko czas Ci pozwolił na to. :mrgreen: :D :roll2:

Opublikowano

W e39 są d2s (jestem prawie pewien:).

Jakiś czas temu w e46 ojca kilka razy nie wystartowal jeden palnik. Ceny są różne, pytałem w HSK Auto (Seat) w Krakowie, cena ~450 zł (w ASO BMW ~750 zł jeśli dobrze pamiętam). Na allegro ceny zaczynają się od ok. 110 zł za phillipsy, 70 zł za noname`y.

Najlepiej wymienić oba palniki, bo inna temp. światła może przeszkadzać.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Niedawno wymieniałem Xenony (spalił mi się jeden).

Do soczewek są D2S do zwykłych D2R.

Sprawdź jakie masz po VIN tutaj:

http://www.realoem.com/bmw/select.do?vin=&kind=P&arch=0

dział 63 05 INDIV. HEADLIGHT PARTS/XENON HEADLIGHT poz. chyba 7 lub coś podobnego.

Ja mama D2S (w E46 330d też powinny być D2S chyba że były jakieś przeróbki).

Lepiej wymienić dwie po 100zł z Allegro niż jedną ze sklepu za 400zł bo będą świecić w różnych kolorach (barwa światła zmienia się z wiekiem żarówki). Ja tak zrobiłem, a starą świecącą zostawiłem sobie na zapas.

Trwałość tych żarówek ocenia się na 200tys. km i moja jedna przy tym przebiegu wysiadła.

Osobiście polecam oryginały tj. PHILIPS lub OSRAM 4800K - najlepsze oświetlenie drogi i najmniej męczą wzrok. Inne barwy bardziej dla bajeru mniej dla bezpieczeństwa - ale o gustach się nie dyskutuje.

Mi też jedna lampa świeciła gorzej od drugiej. okazało się, że uszczelka żarówki świateł długich była dziurawa i do wnętrza lampy dostawał się pył. Po rozebraniu lampy wydawała się w środku czysta, ale na soczewce była prawie niewidoczna warstewka pyłu. Przetarłem białą flanelową szmatką i po problemie.