Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

witam,

BMW 3 SEDAN E46 1998 1.9 BENZYNA 172tys.PRZEBIEGU

problem polega na tym że po przełożeniu kół na letnie opony w miarę nowe - KUMHO ( mam dwa kpl. kół letnie i zimowe na felgach stalowych )zaczyna ciągnąć samochód w lewo albo prawo na nierównościach drogi ( koleiny,dziury itp. )

problemu nie było gdy jeździłem na zimówkach , geometria w porządku zero luzów . Proszę o podpowiedzi co o tym sądzicie .

Edytowane przez as1970
Opublikowano
Ja ostatnio kupiłem sobie betke i mam z przodu bridgestone a z tyłu michelinka.Opony letnie.Z przodu jak i z tyłu 195/60 R15.I też nie ukrywam że jak są koleiny to ściąga i trzeba wtedy mocno kierownice trzymać:)
Opublikowano

As1970 jeśli jest tak tylko na tych letnich, to już wiesz, co jest przyczyną. Continental chyba mają coś takiego, że na nich nosi, czy co? :think: Ja gdy je miałem 205x15 i kumpel 225x15 także narzekaliśmy na pływanie po drodze.

Jeśli chcesz wiedzieć coś więcej, to poszukaj. Ten problem był nie raz i nie dwa poruszany. :search: :mrgreen:

Opublikowano
Continental chyba mają coś takiego, że na nich nosi, czy co? :think: Ja gdy je miałem 205x15 i kumpel 225x15 także narzekaliśmy na pływanie po drodze

Lucass chyba coś jest w twojej wypowiedzi :)

W zeszłym roku miałem na przedniej osi opony 215 a na tyle 235 i koleiny nie przeszkadzały mi zbytnio.

Teraz mam 4x205 i continentale z przodu i jest tragedia. Chwila nieuwagi i lądujesz na sąsiednim pasie. Do tego są bardzo głośne i kierownica bardzo mi trzepie.

Pojadę na ponownie wyważenie itp. Jak nie pomoże to je wywalam.

Pozdrawiam.

Krzysiek

Było:

E36 318 is coupe 93'

E36 323i sedan 97'

Opublikowano
Jest to tylko wina opon ja w swojej e 46 mam felgi 18 z oponami 225/40 po założeniu pierwszego kompletu opon samochodem nie dało się jechać pływał po całej drodze zmieniliśmy opony na inne w tym samym rozmiarze i wszystko jest w 100% ok.
Opublikowano
Lucass chyba coś jest w twojej wypowiedzi :)

W zeszłym roku miałem na przedniej osi opony 215 a na tyle 235 i koleiny nie przeszkadzały mi zbytnio.

Teraz mam 4x205 i continentale z przodu i jest tragedia. Chwila nieuwagi i lądujesz na sąsiednim pasie. Do tego są bardzo głośne i kierownica bardzo mi trzepie.

Pojadę na ponownie wyważenie itp. Jak nie pomoże to je wywalam.

Jakoś tak zauważyłem, ;) mało tego, nawet na forum dużo ludzi tak pisało, ale to dawno temu (ze 2- 3 lata).

Darekroszkiewicz1979 ale tylko pod warunkiem, że nic innego nie "świruje". ;) :D

Opublikowano
Zimą wszystko jest OK. Latem jeżdżę na GOOD YEAR F1 205/55 R16 i nie ukrywam że na niektórych drogach mam podobny efekt (zawieszenie na 100% sprawne ). Gdzieś wyczytałem że taka jest specyfika tych opon.
Opublikowano
Zimą wszystko jest OK. Latem jeżdżę na GOOD YEAR F1 205/55 R16 i nie ukrywam że na niektórych drogach mam podobny efekt (zawieszenie na 100% sprawne ). Gdzieś wyczytałem że taka jest specyfika tych opon.
Opublikowano

"Ciąganie" po koleinach może być powodem opon o twardych bokach (rant ochronny itp, wzmocniona konstrukcja XL, opona o charakterze sportowym). Nie ugina sie ona jak zimowa i nie poddaje sie koleinie wystarczajaco. Dzieje się tak też oponach typu Run Flat. Niestety E46 jest czułe na to.

Kolejnym powodem jest też elastycznośc gum tulei wahacza. Zapewniają komfort ale sa za miekkie. Także początkowe zuzycie objawia sie w taki sposób.

QUATTRO

Diesel ? No thanks....

Opublikowano

witam u mnie podobnie w zime jezdze na 185/60/R15 jezdzi zajebiscie zero sciagania na wybojach idealnie poprostu teraz na lato zakupilem alumy i mam opony 205/55/R16 z przodu opony pirelli z tylu bridgestone

i w koleinach wybojach naprawde trzeba mocno kierownice trzymac a jak jeszcze mocno hamuje to juz wogole kosmos.. tez chyba opony wymienie bo zawiecha w 100% dobra.

pozdrawiam

Opublikowano
kolega M330d ma racje z tym "ciąganiem" po koleinach ze po czesci to wina twardych opon. zakupiłem bridgeston-ki 225 50 16 Run Flat i powiem że ciąga po koleinach , dodam że zawieszenie OK
Opublikowano

Witam

posiadam opony Continental 205/50/17 masakra naszczescie zimia sie konczy i moge je zdjac ciaga na zmiane raz w lewo raz w prawo zaleznosci jak kolo wejdzie w koleine z innymi oponami nie bylo takiego problemu

Opublikowano
No też posiadam na przodzie conti bez wzmocnień na rant, ale ostatnio wyszło na badaniu że przednia oś ma małą przyczepność około 35% diagnostata powiedział że winą są amorki. (proszę nie mylić z testem sprawności amoryzatorów). A reszta w porządku tzn. zawias. Ale może to być równie docrze spowodowane tym iż, elementy gumowe się znacznie odkształcają :roll: a nie stukają. :norty:
Opublikowano
w zeszłym roku miałem 225i 245 na 17 i w koleinach walka zmieniłem felgi na 4 jednakowe opony na 205/50/17 conti sportcontact 2 i jazda stała sie przyjemnością opony kupiłem nowe i spisują sie super.
Opublikowano
u mnie podobnie tylko odwrotnie na zimie prowadzi po koleinach oponki Firestone Winterhawk, na lata Fuldy i jest ok więc chyba jednak to zależy od konstrukcji opony też myślałem ze coś z zawieszeniem ale na letnich jest ok pozdrawiam :) dodam że zimowki nie pierwszej młodości 4 sezon letnie kupione w tamtym roku nowe

http://imagizer.imageshack.us/v2/150x100q90/834/uaec.jpg

Był Polonez, Golf III, E36, E46, .................

Jest E61i jest Git ..................................... :)

Opublikowano
A ja miałem taki efekt jak opisujecie ale powodem było delikatne bicie Felg, po prostu pokrzywiły sie na naszych równych jak stół drogach , nie mam pojęcia jak to możliwe :)
Le Mans winners 2006 2007 2008 R10tdi :) 2009 908 HDI :) 2010 R15 TDI ;)no cóż trzeba wiedzieć gdzie leży przyszłość motoryzacji :) TDI
Opublikowano
ja zeszły sezon latałem na kumho ecsta sport :mrgreen: i powiem tak ze oponiska zajebi ste :cool2: przyczepnosc super (jak kot firany :)) rozmiar 205 ale na koleinach to własnie miała tendencję do do jazdy to w prawo to w lewo :( teraz już mam pirelli P 6000 i jest już lepiej lecz przyczepność tych opon na zakrętach to 40% tego co kumho i jak spale te pirele to kupuje kumho ecsta sport to są oponki :cool2: