Skocz do zawartości

mechanicy uszkodzili zawieszenie podczas naprawy? <awantu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Byłem dziś w warsztacie wymienić tuleje wachaczy przednich w mojej beemce. Objawy były takie że był luz na kierownicy i prawe koło troche latało. Mechanicy podczas wymiany walili pięciokilowym młotem w przednie zawieszenie żeby wybić wachacz.

Po wyjezdzie z warsztatu stwierdziłem ze luz ustąpił, jest ogólna poprawa ale zaczęło się tłuc przednie zawieszenie. okazało się że to sworznie przednich wachaczy dolnych. Czy jest możliwe że mechanicy uszkodzili sworznie?????????????

Opublikowano
Zmień mechaników na początek, a to jest raczej pewne że przez tą "naprawę" uszkodziły się sworznie..
Opublikowano
tłumaczą się tym że po wymianie tuleji zawieszenie inaczej stoi i sworznie są bardziej odczuwalne? może tak być? bo nie wiem czy mam tam jechac i im spalić tą budę
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

A sworznia nie wymagały wymiany?

Ciężko powiedzieć czy coś ci popsuli.

Zależy jak i gdzie tłukli.

Ale ja należę do ludzi , którzy nie darzą zaufaniem mechaników.

ZWŁASZCZA LAK MI OSTATNIO HAK ZAMONTOWALI!!!!!!!

Drogą dedukcji doszedłem do konkluzji...!!!!
Opublikowano

Ja mysle , że sforznie były wybite. Wymienialem kilka razy juz wahacze przedniego zawieszenia i zawsze wybijały się sforznie, nigdy gumy.

A co doskręcania w powietrzu czy na ziemi to racja, autko musi stać na kołach przy dokręcaniu, bo mogą sie zerwać. Pozdrawiam

Nie jeździj szybciej, niż lata twój anioł stróż
Opublikowano
Kilka dni temu w jednym z postów było wyraźnie napisane ze zamontować mozna w górze jednak dokręcać powinno sie po postawieniu auta na ziemi, ze wzgledu na właściwe ustawienie tulei. Prawdopodobnie w tym momencie wszystko stoi na sztywno i stąd problem.
Bandite Motor Wagen
Opublikowano
TSA55 Przyznaje racje, dokładnie tak jest jak piszesz. :cool2:
Opublikowano
czyli zaraz moment. to ma być skręcona na ziemi? czyli mam wjechac na kanał, odkręcić śrubki i skręcić? i przestanie stukać?
Opublikowano
Nie gwarantuję ze przestanie, ale powinno skręcać się na ziemi więc nie zaszkodzi poluzować i skręcić jeszcze raz. Co do sworznia to tez moze być wybity, ale dziwne ze nie widzieli wcześniej.
Bandite Motor Wagen
Opublikowano
A stukają sworznie?? a może łączniki?.
Opublikowano

nie wie mco stuka. podobno sworznie. pozniej podjade na kanał i poluzuje i zobaczymy.

w kazdym razie mechanicy jak z koziek d..y traby. zdecydowanie nie polecam (serwis wierzbicki w starachowicach)