Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Członkowie klubu
Opublikowano

Noszę się z zamiarem wymiany oleju w automacie E38 skrzynia 5HP24. Chcę wlać oryg. ESSO LT 71141 i tu jest problem. Olej w serwisach o ile dostępny to bardzo drogi ok 80 PLN/litr a ja potrzebuje ok. 8 litrów.

Przedstawicielstwo ESSO Polska sprzedaje ten olej ok. 21 PLN/litr ale tylko w opakowaniach 20 litrowych i tu mam pytanko/propozycje:

Może ktoś chce się dołączyć, potrzebuje taki olej - wspólny zakup uratował by parę zł - a może byśmy się umówili na wspólną wymianę oleju?

A tak przy okazji po otwarciu pojemnika jak długo może stać taki olej na półce ?

pozdro

UIHZ9556.JPG

• Odpowiedzi 50
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

1. Nie wiem po co chcesz wymieniać olej, w "naszych" skrzyniach nie wymienia się oleju.

2. Ja mam tańszą ofertę na ten olej - ok. 17-18zł/l ;), ale takze tylko 20l

3. Z tego co wiem, to wchodzi trochę więcej oleju - co najmniej ok. 9.5l - jeżeli oczywiście wymieniasz "całość".

Sebastian. Dawno temu ... E34 524td.

Obecnie: E38 735iL i E46 330i SMG oraz ... Toyota Prius, Ford Probe 2.5V6 (wszystkie LPG ;) ), a także moto: Yamaha XV250 i Gilera DNA

Stronka

(Nawigacje i audio do BMW E38/39/46/53/83)

• Członkowie klubu
Opublikowano

Odnośnie wymiany oleju są różne, skrajne zdania. Serwisy twierdzą że oleju się nie wymienia a producenci skrzyni czy też urzytkownicy BMW za oceanem są oddmiennego zdania. Według mojego mechanika nalezy wymienić olej stwierzdił ubytek oleju [mam wyciek oleju]

Odnośnie ilości oleju to w czystą -"nową" skrzynię wchodzi 9,5 l jednak przy wymianie da się wlać tylko ok.7,5l reszta zostaje w kompensatorze.

UIHZ9556.JPG

Opublikowano
Odnośnie wymiany oleju są różne, skrajne zdania. Serwisy twierdzą że oleju się nie wymienia a producenci skrzyni czy też urzytkownicy BMW za oceanem są oddmiennego zdania. Według mojego mechanika nalezy wymienić olej stwierzdił ubytek oleju [mam wyciek oleju]

Odnośnie ilości oleju to w czystą -"nową" skrzynię wchodzi 9,5 l jednak przy wymianie da się wlać tylko ok.7,5l reszta zostaje w kompensatorze.

kupuj ten olej w 20 litrowych baniakach...

nawet jak masz go 3 razy za dużo to i tak zapłacisz w przeliczeniu ok 60 PLN /1 litr

Czyli taniej niż w serwisie...

A potem sprzedasz resztę albo będziesz sobie robił wymiany w przyszłości...

M.

Marcin

BMW Klub Polska

F25 X3 2,8iA xDrive

E91 320dA touring

E39 530dA touring

E39 530iA touring

E36 316iA m43 Compact

----------------------------------------

historia - E32 750iA (1992-2004)

Opublikowano

A jaki olej ja mam dolać do mojej 750iLa z89

Teraz po zimie zauważyłem ze poziom oleju mam drobinke poniżej minimum i chciałem dokupić na dolewke

Chciałem dokupić ale wszędzie mi chcą sprzedać jakiś czerwony tymczasem olej w mojej skrzyni jest żółciutki i klarowny

Skrzynia oczywiście automatyczna

http://img182.echo.cx/img182/3667/bmwx25qo.jpg

Sprzedaje materiał na podsufitki.

Opublikowano

kupuj ten olej w 20 litrowych baniakach...

nawet jak masz go 3 razy za dużo to i tak zapłacisz w przeliczeniu ok 60 PLN /1 litr

Czyli taniej niż w serwisie...

A potem sprzedasz resztę albo będziesz sobie robił wymiany w przyszłości...

M.

Popieram . Zaplacisz za baniak nieznacznie wiecej jak za te 8 litrow po 80zl/litr

• Członkowie klubu
Opublikowano
A może nie wymieniać oleju - tylko zrobić dolewkę. "Wielcy" tego forum twierdzą iż nie wymienia się oleju w tych skrzyniach.

UIHZ9556.JPG

Opublikowano

Też mnie kusi na wymianę oleju w skrzyni, mimo iż nie jest wymienialny. W dokumentacji BMW, dość kategorycznie mówi, aby nie wymieniać oleju, oraz (nie pamiętam już dokładnie tekstu ...) tylko jak zachodzi potrzeba naprawy, ze szczególnym zachowaniem warunków... itd. itd.

Po za tym słyszałem, że już były takie przypadki, że ktoś wymienił sobie olej "aby był świeży" i potem zaczęły się problemy ze skrzynią, ale domyślam się, że nie zachowano tych szczególnych "warunków" ... nie mówiąc o tym, że niektórzy "specjaliści" wymieniają wlewając "zwykłego" Dextrona ! ...

Ja na razie się wstrzymałem, od wymiany tak "na wszelki wypadek".

Obecnie: E38 735iL i E46 330i SMG oraz ... Toyota Prius, Ford Probe 2.5V6 (wszystkie LPG ;) ), a także moto: Yamaha XV250 i Gilera DNA

Stronka

Opublikowano
A jaki olej ja mam dolać do mojej 750iLa z89

Teraz po zimie zauważyłem ze poziom oleju mam drobinke poniżej minimum i chciałem dokupić na dolewke

Chciałem dokupić ale wszędzie mi chcą sprzedać jakiś czerwony tymczasem olej w mojej skrzyni jest żółciutki i klarowny

Skrzynia oczywiście automatyczna

Może sie ponaglam ale czy ktoś ma wiedze na mój temat

http://img182.echo.cx/img182/3667/bmwx25qo.jpg

Sprzedaje materiał na podsufitki.

Opublikowano

Ciekawe, bo u Ciebie powinien być "czerwony", tzw. typu Dextron. Albo ktoś wymieniał tą skrzynię na nowszą (ale w E32 V12 nigdy skrzynie nie miały lanych tych olejów) lub wlał "żółty" olej, którego własnie (teoretycznie) się nie wymienia.

Jeżeli chcesz zrobic dolewkę tego "żółtego" oleju, to chyba tylko pozostaje Ci ASO, w sklepach tych olejów raczej nie ma. Albo dogadaj się z markosz-em, jakby kupował całe 20l, to Ci odsprzeda np. 1-2l ;)

Stronka

• Członkowie klubu
Opublikowano

Jaki olej do jakiego automatu można zobaczyć tu:

http://www.jie.com/oilref.htm - mozna wyczytać, że kolor naklejki już sugeruje typ oleju

Podobnie jak Sebast bije się z myślami: wymieniać czy też nie wymieniać oto jest pytanie.

UIHZ9556.JPG

Opublikowano

hmm wlasnie a gdzie ta naklejka?? u "fusa" powiedziano mi, ze chodzi o kolor tabliczki znamionowej na skrzyni, tabliczka jest czarna, ale na misce znalazlem 3 zielone kropki. Po vinie tez nie potrafiono mi powiedziec jaki olej powienienem nalac do skrzyni, a rok produkcji auta jest rokiem przejsciowym shit! wiec jaki olej do E36 325TDS skrzynia HP18 pierwsza rejestracja czerwiec 1996 i w tymze roku wyprodukowana. Jakies sugestie?

Co do ceny oleju do w serwisie w Plocku, nie ASo zaspiewano mi 110 pln za litr :-) lol

Opublikowano
Olej w serwisach o ile dostępny to bardzo drogi ok 80 PLN/litr a ja potrzebuje ok. 8 litrów.

Przedstawicielstwo ESSO Polska sprzedaje ten olej ok. 21 PLN/litr ale tylko w opakowaniach 20 litrowych i tu mam pytanko/propozycje:

Pamowie dziś na stacji shell widziałem olej do automatów shell cena 22,50

za litr więc chyba wystarczy pojechać na stację i kupić tyle ile potrzeba

i powinno być po problemie :mrgreen:

Opublikowano
tak i na pewno byl to olej syntetyczny? bo jestem przekonany ze znalazles olej w najlepszym razie klasy Dextron II w pelni - mineralny, wiec odpada w przedbiegach. Ech zeby to bylo takie proste..
Opublikowano

KMC - wg moich danych u Ciebie się wymienia olej, dla pewnościo podaj mi ostatnie 7 znaków z numeru nadwozia to sprawdzę. Jak masz czarna nalepke to się wymienia. Na nalepce powinno tez być napisane jaki olej się stosuje.

gerro - to co jest na stacjach to jest "zwykły" (czerwony) olej klasy Dextron, a nie ten o który mówimy, gdyby było tak prosto, to byśmy tutaj nie dyskutowali o tym ;)

Stronka

Opublikowano

Witam

Wmoim E 30 jest automat 4HP22-H pytanie jaki mam lac olej ?

mineral czy syntetic i jakiej marki?

pozdrawiam.

h

Opublikowano

mam bmw e34 z 91 roku 525tds automat, u mnie jaki olej by trzeba wlac i ile ? ja kiedys szukalem po necie to niby pojemnosc ma 7 litrow z czego wymienialne jest 3 litry, czyli jak mam to zrobic ? upuscic wszystko co sie da czyli 3 litry i potem wlac 3 litry i koniec, czy pojezdzic wymieszac i znowu zrobic ta sama operacje 3 litrowa ?

u mnie jak jest zimny to wszystko dziala a jak pojezdze troche i sie nagrzeje to sa problemy z automatem ale sa tez inne objawy i nie wiem czy to moze wina oleju czy 50 innych rzeczy

idzie jakos sprawdzic czy olej jest jeszcze dobry ?

pozdrawiam

Opublikowano
KMC - wg moich danych u Ciebie się wymienia olej, dla pewnościo podaj mi ostatnie 7 znaków z numeru nadwozia to sprawdzę. Jak masz czarna nalepke to się wymienia.

czy nalepka to tabliczka znamionowa z boku skrzyni z oznaczeniem modelu i nr seryjnego, czy cos naklejone na misce olejowej?

ostatnie numery to: EW70358 i bardzo bym prosil o pomoc, z gory serdecznie dziekujac :)

Opublikowano

Na misce olejowej - nalepka, nie tabliczka.

Olej klasy Dextron III, będzie u Ciebie OK.

Stronka

Opublikowano

KMC - bo jak pisałem, to Twojego postu jeszcze nie było :)

Ale u Ciebie jest ten sam przypadek.

Ale tak naprawdę, najważniejszą "wyrocznią" jest ta nalepka, same dokumenty BMW mówią dość zawile i zawsze odnoszą się do tej nalepki. Zielona - nie wymienia się (olej "lifetime"), czarna - wymienia się, czyli Dextron (II lub III). W waszych skrzyniach na 99% powinna być czarna, ale kto wie czy nie była np. skrzynia wymieniana, choć i tak nie zminiałoby to teoretycznie tego faktu (w obu Waszych przypadkach).

Stronka