Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam jestem nowym uczestnikiem tego forum, stalem sie szczesliwym posiadaczem BMW 18d tour, E-46, Mam takie pytanie odnosnie spalania,na trasie bierze mi standardowo okolo 6,5 litra, ale w miescie kolo 10-11, czy to jest normalne spalanie w miescie jak na 318?

Dodam jeszcze ze mamszerokie kapcie 225 czy to duzo wplywa na spalanie w tym przypadku?

Opublikowano

Kolega ma 318dT 2003r i mówił, że średnio po przeliczeniu

pali mu 8,7 l/100km. Jeździ przede wszystkim po mieście.

mati_k9, wymień wszystkie filtry, jeżeli jeszcze tego nie zrobiłeś.

Podłączę się do pytania o szerokość opon...

Też mam 225/50/16 [320d M47N 150KM] i zastanawiam się o ile % więcej pali, niż gdybym jeździł na 205/55/16 :think:

E46 320d 175 PS@365Nm ...by Rogalotti
Opublikowano

Ne jest wesoŁo, koledzy z klekotów zaczynają mówić o spalaniu :)

10 litrów w mieście to masakra. Jeśl jeździsz "normalnie" i masz takie spalanie czeka Cię wizyta w warsztacie.

Opublikowano
moze jeszcze ktos cos doradzi bo normalnie masakra dzisiaj jezdzilem po miesci , na rozgrzanym silniku 9,8-10,5 litra, nawet zimno nie bylo bo temperatur 10 stopni celcjusza. I to spokojna jazda
Opublikowano

Witam.

Tak sobie myślę... czy Ty mówisz o wskazaniach komputera, czy o własnym obiektywnym pomiarze spalania?? Bo komputer może zawyżać lub zaniżać spalanie :roll:

Pozdrawiam

Przeczytaj moje artykuły:

Test 530d F10, przekrojowy o E30 i E36

http://img40.imageshack.us/img40/1371/renoma.jpg

http://images.spritmonitor.de/310241.png

Opublikowano
u mnie też wysoko , teraz miałem 450km trasa a 150 miasto i krutkie odcinki , wlałem 60 litrów na 620km , w lutym na baku zrobiłem 500km w większości miasto ale niedogrzany silnik bo miasto małe , u mnie 7-8 to norma w lecie w trasie , chyba że na emeryta,przepisowo to i 6,5 spali - komp przy wskazaniu średnim 7,5 spalił realnie 10
Opublikowano
Kolega ma 318dT 2003r i mówił, że średnio po przeliczeniu

pali mu 8,7 l/100km. Jeździ przede wszystkim po mieście.

mati_k9, wymień wszystkie filtry, jeżeli jeszcze tego nie zrobiłeś.

Podłączę się do pytania o szerokość opon...

Też mam 225/50/16 [320d M47N 150KM] i zastanawiam się o ile % więcej pali, niż gdybym jeździł na 205/55/16 :think:

tez teraz takie mu włożyłem ,no 225x45x17 i już widzę , patrz na mój post wyżej :mrgreen:

Opublikowano

8.7 -11 litrow w 318d :O

Ktos wczesniej mowil ze 318d pali mu 4.7 litra w trasie :lol: .

Tak czy siak nawet takie 8.7 to duzo za duzo :( .

Cos macie chyba nie halo , jesli mowicie o 318d z silnikami M47 (bez commonraila) .

Moja 320d M47 136PS pali 7.0 litra teraz , kapcie 205/45/17, jazda mieszana bez szalenstw ale nie na emeryta, fakt wiecej chyba trasa .

pozdrawiam

Piotrek

Wykonuje blasting (czyszczenie kanałów dolotowych) - N54, N55 , diesle N47 i N57.[/size]
Opublikowano

u mnie w 318tds średnie spalanie po 1000km wyszło 7.1l ON

aż się zdziwiłem przecież to BMW - co prawda głównie trasa (70%) ale mam ciężką nogę i lubie się tłuc i ciągać po obrotach.

no ale jak lece spokojnie to wskazówka daje mi między 4-5l

ale rzeczą oczywistą jest że ropniak boi się wysokich obrotów i jak będziesz się kręcił po mieście i ostro mu dawał to mimo iż jest to mały silnik to swoje weżmie i tu 10l ON nie będzie stanowiło problemu

ale jeżeli ci pali ponad dychę przy spokoinej jeżdzie to ciut nie tak lepiej pojedż do dobrego warsztatu bo tu przy tym silniku to wiele się samemu nie zrobi a zdiagnozować chorobę w nim jest chorobnie trudno lepiej dać parę złotych i niech ktoś doświadczony mu się przyjrzy

a jak już to sprawdż przewody powietrza i elektrykę czy przypadkiem jakaś kostka od czujnika się nie odczepiła - kopci ci z rury?

Opublikowano
moim autkiem (320d) jezdzi chwilowo zona.wiem ze ma lekka noge ale krotkie dystanse w miescie.komp pokazuje 7.5 litra (!) ale po 600 km wlala 60 litrow.coz zima i auto niedogrzane.
Opublikowano
Ja patzre na spalanie jakie pokazuje komputer. raczej jezdze duzo po miescie jak po trasie. I mam jeszcze takie pytanie czy auto mocnijesze np. 150 km, bedzie w miescie palilo mniej czy raczej nie (ma na mysli ze wieksza moc, mniej sie je zyluje czy moze wtedy pailc mniej w miescie)?
Opublikowano
Ja patzre na spalanie jakie pokazuje komputer. raczej jezdze duzo po miescie jak po trasie. I mam jeszcze takie pytanie czy auto mocnijesze np. 150 km, bedzie w miescie palilo mniej czy raczej nie (ma na mysli ze wieksza moc, mniej sie je zyluje czy moze wtedy pailc mniej w miescie)?

myslę że więcej, obstawiam że ja bym spalił cos między 10 a 14 litrów jeżeli chodzi o samo miasto ale... są miasta i miasta co jedziesz trasą i światła co kilometr albo co 200m

Opublikowano

mocniejczy silnik zawsze więcej spali w mieście w końcu tę moc nie bieże z powietrza - dla porównania -

kiedyś jężdziłem VECTRA 1.6l oraz 2.0l i mocniejszy zawsze o wiele więcej palił jedynie na trasie przy ciut szybszej jężdzie spalanie obu się wyrównywało a przy równej jężdzie taj ok 140km/h dwulitrowy potrafił spalić nawet mniej

Opublikowano
mati twoja 318d ma taki sam silnik jak 320d (poprawcie mnie jesli sie myle), rozni sie tylko elektronika i moze cisnieniem turbiny,wiec obstawiam ze powinna palic odrobine mniej niz 320d
Opublikowano

Witam ponownie,

Jak dla mnie temat jest bez sensu i taki pozostanie dopóki nie sprawdzisz realnego spalania :duh: Komputer bardzo często przekłamuje i co za tym idzie wymaga kalibracji :idea:

A realne spalanie możesz spradzić zalewając do pełna, a następnie wyjeżdżając pewną ilość paliwa. Potem znów do pełna (najlepiej na tej samej stacji i dystrybutorze) i ilość która weszła do baku przez ilość przejechanych km da Ci wynik realny.

Pozdrawiam

Przeczytaj moje artykuły:

Test 530d F10, przekrojowy o E30 i E36

http://img40.imageshack.us/img40/1371/renoma.jpg

http://images.spritmonitor.de/310241.png