Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

to ja też dorzucę coś, trasa Polska-Włochy miesiąc temu ponad 1500 km w jedna stronę(+podjazdy pod stoki/inne miejscowości) łącznie wyszło ~3300 km.

Trasa, start: Warszawa-Poznań-Berlin-Monachium-Innsbruck-Brenner-Bozen-Mezzana powrót tą samą drogą. Średnie 6,3/l 100 .Prędkości przelotowe: Polska !#$$^&* km :mad2: Niemcy 160-180 (przy okazji test Vmax 215 km/h :cool2: ) Austria 140 km Włochy 140. W aucie 3 osoby dorosłe + 5 desek-butów-wiązań-kasków i zimowe ciuszki + koło zapasowe( letnie alu 16" 195/55/r16 waga 20,5 kg). Osoba z tyłu siedziała na 1/3 siedzenia reszta pod dach bagaże :wink: Opony jeszcze zimówki 195/55/r16 stal. Maksymalnie na baku ponad 800 km( rekord 930km)

• Odpowiedzi 231
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
podobnie,zwłaszcza jak klima włączona latem i krótkie odcinki jazdy.sprawdzę bo ostatnio zerowałem kompa i miałem sam sprawdzić ile bierze.w kazdym razie podobnie. :cool2: :D
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

i ja zaliczyłem pierwszą trase 118d 122KM.

sosnowiec - gdańsk 550km (noc)

średnia prdkość na komp 90 km/h

spalanie 6,8

sosnowiec - łódż za częstochową prawie non stop 170km/h (wtedy komp pokazywał ponad 8)

100km A1 przed gdańskiem non stop 170, chwilami koło 200....

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

no i powrotna trasa gdańsk - sosnowiec.

A1 znowu monotonnie 170+

mały rekordzik po drodze

http://img696.imageshack.us/img696/5597/dsc00120u.jpg

po A1 już spokojnie, nie licząc kilku wyprzedzań,

potem od Łodzi już w śniegu po "kolana". szczęście w nieszczęściu że ja jeszcze na zimówkach no i byłem królem lewego pasa. po prawdzie to jakoś ciężko było utrzymać auto w tym śniegu. już boje się zimy.

wynik.

6,3 na kompie, równe 6 liczone

Opublikowano

To wasz disel pali średnio 6,4 l /100 km ?

118i czyli benzyniak w automacie przy oszczędnej jeździe do 90km/h nie spala mi nigdy więcej w trasie niż 7.5//100km, jak zalałem dziś bak [ 53l ] komp pokazał bak pełny na rzekomo 830 km jazdy .

pozdro.

Opublikowano
To wasz disel pali średnio 6,4 l /100 km ?

118i czyli benzyniak w automacie przy oszczędnej jeździe do 90km/h nie spala mi nigdy więcej w trasie niż 7.5//100km, jak zalałem dziś bak [ 53l ] komp pokazał bak pełny na rzekomo 830 km jazdy .

pozdro.

Witam,

Po pierwsze diesel nie disel :duh: :mad2:

Po drugie to mi się chyba wydaję że chciałeś zabłysnąć na forum że ci tak mało pali :mrgreen: ja przy twojej prędkości to pewnie bym zszedł do 4l/100km.

ale wychodzę z założenia że szkoda odbierać sobie tą radość z jazdy :cool2:

Po trzecie to jest TEMAT ile pali wasza 118d

Ps. A tak w ogóle to może byś się przywitał!!!

Opublikowano

faktycznie diesel :oops:

:D

przy złodziejskiej cenie Pb95 na poziomie 5.15 , nauczyłem się jeździć ...

WOLNO :lol:

pozdrawiam )))

Opublikowano

Fred-Flinstones :D :D :D :D :D :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :lol: :lol:

faktycznie benzyniak w automacie spali te 7,5 ale na tempomacie w linii prostej na równej autostradzie (bez górek) :mrgreen: :mrgreen:

a mi się udało zejśc na 5,5 w takiej jeździe ,ale to nie o to loto..

Tomek

Używane części do komputerów .

http://img409.imageshack.us/img409/6589/mkbmw.gif

Opublikowano
ciekawostka , dziś na odcinku szczecin - Chociwel po starej niedokończonej przez wujka Adolfa betonówce [droga 142 ] , która miała być autostradą na odcinku 40kilometrów udało mi się osiągnąć średnie spalanie 6.1/6 l/100 !!! , jadąc 80 /h i puszczając często nogę z gazu ... no chyba że komp robi sobie jaja [ chociaż zauważyłem ; że chyba nie , gdyż liczba kilometrów liczona do przejechania tylko rosła... :) ] :8)
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

O temat zmienił nazwę to i ja dodam coś od siebie. ;)

E82 123d - W zeszły tygodniu 1.trasa 560 km większość żółtymi drogami, jedna osoba na pokładzie + mały bagaż - spalanie 10.4l/100km

2. trasa 670 km z czego 300 km autostrady, reszta żółte i czerwone drogi, dwie osoby + bagaż - spalanie 9.2l/100km

Zwykle jeżdżę 35/100 miasto reszta raczej żółtymi drogami i spalanie oscyluje w okolicach 9l/100km. Generalnie jestem bardzo zadowolony bo tuż po okresie docierania spalanie dochodziło mi w dieslu do 12l/100km ale jak widać musiałem się przyzwyczaić do jazdy z silnikiem wysokoprężnym i już wszystko ok.

Klima zawsze włączona.

MOD - tak, tak temat zmieniony, ponieważ spalanie w tym temacie nie dotyczy tylko 118d, a temat na to wskazywał

Opublikowano

E82 123d - W zeszły tygodniu 1.trasa 560 km większość żółtymi drogami, jedna osoba na pokładzie + mały bagaż - spalanie 10.4l/100km

2. trasa 670 km z czego 300 km autostrady, reszta żółte i czerwone drogi, dwie osoby + bagaż - spalanie 9.2l/100km

Zwykle jeżdżę 35/100 miasto reszta raczej żółtymi drogami i spalanie oscyluje w okolicach 9l/100km.

Kurcze kolego z takim spalaniem żałowałbym, że nie wziąłem 125i :shock: Rozumiem, że na tych traskach zaganiałeś wskazówkę prędkościomierza w okolice 200km/h? Również mam E82 123d, jeszcze na dotarciu, ale ciężko się powstrzymać no i jeżdżę dosyć agresywnie (nie zawsze zmieniam biegi na wyższe tak jak podpowiadacz by sobie tego życzył).

Moja trasa z zeszłego tygodnia z okolic Genewy na lazurowe wybrzeże, 2x460km, dwie osoby na pokładzie + pełen bagażnik, klima zwalczająca upał panujący na zewnątrz, dwie trzecie drogi autostrada reszta górskie serpentyny. Średnie spalanie na komputerze oscylowało pomiędzy 6.1-6.4l/100km natomiast pomiar za pomocą tankowania pod korek pokazał około 6.1l/100km. W tym rejonie niewskazanie jest zbytnie przekraczanie prędkości, więc może stąd ta różnica. Na autostradzie było 140 na tempomacie, ale w górach jazda była dosyć agresywna – hamulcze się czerwieniły a żona zzieleniała :D Spalania w mieście jeszcze nie testowałem, więc na razie się nie wypowiadam.

Opublikowano

Zwykle jeżdżę 35/100 miasto reszta raczej żółtymi drogami i spalanie oscyluje w okolicach 9l/100km.

Kurcze kolego z takim spalaniem żałowałbym, że nie wziąłem 125i :shock: Rozumiem, że na tych traskach zaganiałeś wskazówkę prędkościomierza w okolice 200km/h? Również mam E82 123d, jeszcze na dotarciu, ale ciężko się powstrzymać no i jeżdżę dosyć agresywnie (nie zawsze zmieniam biegi na wyższe tak jak podpowiadacz by sobie tego życzył).

Moja trasa z zeszłego tygodnia z okolic Genewy na lazurowe wybrzeże, 2x460km, dwie osoby na pokładzie + pełen bagażnik, klima zwalczająca upał panujący na zewnątrz, dwie trzecie drogi autostrada reszta górskie serpentyny. Średnie spalanie na komputerze oscylowało pomiędzy 6.1-6.4l/100km natomiast pomiar za pomocą tankowania pod korek pokazał około 6.1l/100km. W tym rejonie niewskazanie jest zbytnie przekraczanie prędkości, więc może stąd ta różnica. Na autostradzie było 140 na tempomacie, ale w górach jazda była dosyć agresywna – hamulcze się czerwieniły a żona zzieleniała :D Spalania w mieście jeszcze nie testowałem, więc na razie się nie wypowiadam.

Witam,

Coś mi się wierzyć nie chcę w te twoje osiągi macio150 :nienie: szczególnie jak mówisz że jeździsz agresywnie :mrgreen:

Opublikowano

Coś mi się wierzyć nie chcę w te twoje osiągi macio150 :nienie: szczególnie jak mówisz że jeździsz agresywnie :mrgreen:

No cóż nie mam czasu ani na pisanie bajek na forum ani tym bardziej na przekonywanie niedowiarków :) Jak się naciąłem na fotoradar to wkleję tu mandacik. Mam jednak nadzieje, że się nie naciąłem, bo przy wyprzedzaniu na prostych bywało 130 na 90ciu i całą ekonomię może szlag trafić.

Fakty w skrócie: 123d, trasa autostrada 140km/h + droga krajowa (trudno określić prędkość), spalanie 6.1-6.4l/100km.

Pozdrawiam

Opublikowano

Temat spalania zawsze jest kontrowersyjny, bo jeden napisze że mu pali 5 po mieście a inny, że 10 litrów na trasie ...

Proszę o zachowanie kultury, bez wycieczek osobistych, jeśli wątek zejdzie na inne tory, moderatorzy będą interweniować.

Mnie teraz (wiosna/lato) pokazuje po mieście 7,9 L/100km według kompa, na trasie ostatnio jakieś 6,3L/100km przy grzecznej jeździe.

Moje auto ma koło 200KM/400Nm, wiec spalanie śmieszne przy tej mocy według mnie.

Dużo zależy od kierowcy, jak rozpędza auto, do ilu kręci silnik, kiedy zmienia biegi, jak dojeżdza, odjeżdza spod świateł, korki, opory toczenia, rozmiar felgi, szerokość opon, ruch na drodze.

Dobra kończe bo zaczołem wymieniać jak ksiądz "wiedz że coś się dzieje" :D

Opublikowano

.

125i paliła by mi abstrakcyjne ilości paliwa. Jak miałem jazdy testowe 130i to spalanie średnie z tego co pamiętam miałem w okolicach 18l/100km, a silnik generalizując jest dla 125i i 130i taki sam. Fakt podczas jazd próbnych auto eksploatuje się trochę intensywniej. Ale poprzednie moje 3er z R6 paliło mi też średnio 15l/100km więc mimo wszystko jedynka jest oszczędna. Wszystko zależy jak się jeździ, ale wartości poniżej 8l są w 123d poza moim zasięgiem. Co do stylu jazdy to nie wydaje mi się żebym jeździł przesadnie szybko - raczej normalnie, a wskaźnik polecający zapięcie konkretnego biegu mam zawsze wyłączony bo wg mnie bredzi. ;)

matti najlepiej to podsumował - każdy inaczej interpretuje szybką/wolną jazdę. Wszystko zależy od indywidualnego przyzwyczajenia kierowcy i jego stylu jazdy.

Opublikowano
To i ja swoje 5 groszy dorzucę. Spalanie średnie w 130i manual 12,8 litra na 100km. Wcześniej użykowane w tych samych warunkach 120i (150KM) w automacie oscylowało w okolicach 12,0. Jazda 90% w mieście. Jako ciekawostka X1 z silnikiem diesla 204 KM - 9,0 litra na 100km.
  • 2 miesiące temu...
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
Mam 1er 116i - jazda głównie po miescie (krk) spalanie około 8,6 l/100. Przed zakupem myślałem że będzie ciut mniej. Dokładne dane po kliknięciu w raport (zielony)
Opublikowano

Trasa tempem emeryta do 100 km/h - 5,5 l

Mieszany cykl normalnie - 6,6l

Maksa nie mierzyłem jeszcze ale wydaje mi się , że na miejscu przy zabawie ok 9l

118d - 160ps po programie

Chłopcy mają ręczny a mężczyźni tylny napęd....