Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Czy jest jakaś różnica w pomiarach ciśnienia sprężania pomiędzy ciepłym a zimnym silnikiem ? Jak jest to o ile atmosfer ?

Robiłem pomiar na ciepłym silniku i wyszło mi:

1-( 10.8 )

2-( 9.5 )

3-( 9.5 )

4-( 10.8 )

Zaniepokoiły mnie wyniki z 2 i 3 cylindra. Ponieważ minimalne ciśnienie dla mojego silnika (1.8 m40) wynosi 10 atm

Opublikowano
czesc Pomiar cisnienia robi sie na cieplym silniku i przy max otwartej przepustnicy. Ja tez ostatnio robilem taki pomiar i wyszly mi troche nie ciekawe wyniki. Mam 316 e36 m40 Na pierwszym, drugim i czwartym cylindrze mialem po 13,5 atm a na trzecim 6 atm. Mam takie pytanie od jakiegos czasu slychac u mnie rozrząd i czy jest możliwe że wine za taki stan rzeczy ponosi hydroregulator? Nie orientuje sie jak dokładnie wygląda taki hydroregulator a z tego co przeczytałem na forum to wiem że tam jest jakaś sprężyna. Czy jak ona pęknie to zawór sie mniej otwiera? I czy wogóle może za taki stan rzeczy odpowiadac coś innego czy tylko zawór. Za odpowiedzi z góry dziekuje.
Opublikowano
Wlej do cylindra trochę oleju to sie przekonasz czy to wina zaspołu tłok-cylinder czy głowicy, ale ja stawiam na nadpalony zawór, sprężyna na zawoże raczej Ci nie pękła bo by bardzo chałasowało, jeśli są za duże luzy na zaworach to też by ciśnienei nie spadło, więc dlatego myślę że to wypalony zawór lub gniazdo, ale djagnoze można postawić dopiero po teście z olejem, jeśli głowica jest w jakiś sposób nieszczelna to wlanie oleju do cylindra nic nie zmieni, zaś jeśli podniesie sie chwilowo spopień sprężania to znaczy że jest nieszczelność na tłok-cylinder.

Tylko BMW jest ważne...

http://ot.mklub.net - Ciemna strona wpływu BMW na umysł człowieka :-]

Opublikowano

Dzisiaj sprawdzilem ponownie ciśnienie sprężania i na 1,2 i 4 cylindrze jest tak samo jak ostatnio a na trzecim bylo prawie 10 za pierwszym razem jak sprawdzalem. Po chwili jak znowu sprawdzalem ten trzeci cylinder bylo juz prawie 11. Po wlaniu oleju do cylindra bylo 12.

Wiec co to może być