Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Szanowni grupowicze!

Jestem od 2 lat szczęśliwym posiadaczem BMW 320D E46 z 2002r. i mam problem ze sterownikiem DDE 5 (komputerem) silnika.

Na zimno silnik zapala zawsze, ale jak go zgaszę na ciepło i próbuje zapalić po ok. 1-3 min sterownik nie startuje. Objawia się to też tym, że nie zapala się kontrolka ciśnienia oleju, wskaźnik temp. silnika idzie na max, nie gaśnie alarm DSC, no i silnik nie zapala. Próba połączenia się komputerem z Carsoftem 6.1.4 z DDE też się nie udaje. Inne moduły zgłaszają alarmy typu : Comunication timeout DDE. Jak odczekam kolejne kilka min wszystko wraca do normy.

W związku z tym chcę wymienić DDE. I tu mam pytanie do Was.

Czy jestem w stanie to zrobić z wykorzystaniem Carsoftu 6.4.1?

Czy przy wymianie DDE wystarczy wykonać „Coding DDE” Carsoftem 6.1.4 (czyli odczytać dane ze starego DDE i zaprogramować nowy)?

Czy konieczna będzie też synchronizacja „Synch EWS-DDE”? A jeśli tak, to czy w czasie jej wykonywania korygowane są dane w DDE, w EWS czy i tu i tu?

Czy podmiana DDE grozi czymś nieodwracalnym (tzn. odwracalnym tylko w serwisie BMW za xxx zł)?

Z góry dziękuje i pozdrawiam

Opublikowano

Osobiscie to balbym sie codowac DDE za pomoca carsoftu. Teoretycznie jest tam taka opcja ale carsoft to raczej primitywny program i czesto ludzie pisza ze maja problemy z podlaczeniem do niektorych modulow, znajduja bledy ktorych interpretacja jest conajmniej klopotliwa a czasem carsoft wogole ich nie znajduje (wiem cos o tym). Zreszta jak sam piszesz masz problemy z podlaczeniem to tego modulu wiec skad pewnosc ze podczas wymiany DDE carsoft nie wyskoczy z komunikatem typu 'module does not respond'.

Po zakodowaniu DDE trzeba wykonac synchronizacje EWS-DDE, nie wiem jak w carsofcie ale np. w GT1(Modic) moze byc ona zrobiona automatycznie zaraz po kodowaniu lub oddzielnie.

Na poczatku to postaraj sie dobrze zdiagnozowac problem zanim wydasz pieniadze na nowe/uzywane ecu silnika, nie koniecznie za pomoca carsoftu...

Sprobuj sciagnac sobie inpe (inpa), osobiscie tego nie sprawdzalem ale jak troche pokombinujesz to moze uda ci sie ja odpalic na interfejsie od carsoftu :search: . A jak nie, to mozna kupic interface dedykowany do inpy/ediabasa gdzie inpa chodzi bez problemu a co wiecej mozna na nim uruchomic DIS'a (GT1).