Skocz do zawartości

Czy w waszych e36 da sie zrobic prędko/obrotomierz cyfrowy?

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 142
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Może nie wszyscy potrafią to włączać przydałaby sie rzetelnie zrobiona instrukcja. Chociaż osobiście próbowałem rożnie to włączać tak jak napisałem wyżej i nie działa.

Według mnie wyposażenie, wersja nadwozia nie ma wpływu na działanie tej funkcji poprostu: OBC, Zegary, Klimatronic maja tą funkcje niezależnie i niepowiązaną ze sobą a dane czerpią z komputera głównego.

Opublikowano

A u mnie sie udalo ale inaczej!

kluczyk pozycja 1,trzymam lewy przycisk na zagarach,jak pojawi sie test kluczyk w pozycje 2,klikam az dojdzie do test nr19,puszczam lewy i przytrzymuje przycisk prawy,trzymam az pojawi sie off,puszczam i klikam lewy az do test 7 puszczam i odpalam silnik wtedy mozna przelączać lewym

7.1 obroty.

7.2 predkosc!!

e46 320 d 2001r przed liftem wersja angielska...Pozdrawiam!

Opublikowano

ja nie mam climatronika ani komputera... mam tylko ten "compactowy" czyli temp spalanie godz itd.

a robi sie to tak:

-wciskamy i trzymamy "cycek" (wtedy zapali się przebieg) i przekręcamy kluczyk na 1

-szybko puszczamy guzik i ponownie naciskamy klik, klik, klik... aż bedzię test 14 i za 15 razem wciskamy i przytrzymujemy - najpierw pokaże sie lcm on a potem lcm off puszczamy guzik i jedziemy znowu do 7 czyli obrotomierz lub 8 prędkościomierz jak dojedziemy do tego to zapalamy silnik i cieszymy się gadżetem. Jeżeli coś niejasne to pytać.

SPRZEDANA :((( buuuuuuuuuMój Compakt :)<--------- OCEŃ - komentarze i uwagi mile widziane na PW. !!!NOWE FOTY!!!

!!!Aktualizacja 05.08.2008 !!!

Opublikowano
ja mam 318tds 96r. i niestety jak bym nie próbował to nie działa :mad2: aż mnie nogi bolą od łażenia do kompa w domu i spowrotem do auta! ale może sie w końcu uda! nie wiem już jak mam to robić ale ciągle włącza mi się test zegarów :mad2: poraszka zaliczona!
Opublikowano

Ja nie mogę tego zrobić na zegarach, ale na moim OBC (11 przycisków) da się to zrobić:). Wsciskamy 1000 i 10 (chyba) zeby zapaliło się "FUNCTION" i ustawiamy function 41 - predkość.

na 53 też jest coś ale nie wiem o co chodzi:) Pozdro:)

Opublikowano
A u mnie dalej nic nie działa i pewnie nie bedzie działać :mad2: po godzinie klikania "cypelkiem" i kręceniem kluczykiem w te i spowrotem można oszaleć dlatego stwierdzam że u mnie nie będzie działać.Mówi sie trudno :evil:
  • Moderatorzy
Opublikowano

W moim coupe 1997 nie dziala funkcja na climatronicu (auto+odmrazanie).

Wydaje mi sie ze testy na zegarach sa. Jutro zerkne.

Moze to wszystko ma cos wspolnego z wspieraniem live data.

Opublikowano

mi wczoraj nie udało się włączyć tych funkcji na zegarach ('96 i zegarek analogowy) ale będę jesze próbował, natomiast włączyłem te testy na klimatroniku i odrazu mam pytania:

1. czy można to wyłączyć jedynie wyłączając auto :?: - bo innaczej mi się nie udało :|

2. czy ktoś wie co oznacza reszta tych funkcji :?:

Opublikowano
mi wczoraj nie udało się włączyć tych funkcji na zegarach ('96 i zegarek analogowy) ale będę jesze próbował, natomiast włączyłem te testy na klimatroniku i odrazu mam pytania:

1. czy można to wyłączyć jedynie wyłączając auto :?: - bo innaczej mi się nie udało :|

2. czy ktoś wie co oznacza reszta tych funkcji :?:

Chyba się nie da tego wyłączyć, wyłącza sie samo po wyłączeniu zapłonu. Ja doszedłem tylko do tego że nr. 6 to obroty a nr7 to prędkościomierz, ma lekkie spóźnienie w stosunku do analogowych zegarów. Ale nie wiem co oznacza dalszych 10 pozycji.

Opublikowano

Prędkość i obroty też rozkminiłem, ale ciekawi mnie reszta. Któreś mi wyglądało na temperaturę silnika bo systematycznie rosło, i któreś mi podpadało na ładowanie ale czy tak jest to nie wiem...

A to wyłączenie to troszkę kiepsko bo jak chcę coś tylko na chwilkę sprawdzić w czasie jazdy to potem muszę autko wyłączyć...

Opublikowano

Znalazłem na jakimś innym forum więc wklejam, myślę że się przyda. Dotyczy ukrytych funkcji komputera, ale niestety tego więkrzego

W celu włączenia funkcji należy nacisnąć równocześnie klawisze 1000 i 10.

1. Test komputera;

2. Aktualne spalanie (litrów / 100km);

3. Aktualne spalanie (litrów / godzinę);

4. Średnie spalanie (litrów / 100km);

5. Aktualny zasięg;

6. N / A;

7. Średnia ilość paliwa w zbiorniku (litry);

8. Aktualna prędkość;

9. Prąd „R” (prąd akumulatora)

10. Kraj / Język wyświetlanych funkcji (USA, Hiszpański, Niemiecki, Japoński, etc.);

11. Zegar AM / PM;

12. Średnia prędkość;

13. ETA;

14. Data systemu komputera;

15. Diagnostyka;

16. N / A;

17. Dane samochodu;

18. Zmiana sygnału alarmu;

19. Zablokować / Odblokować OBC;

20. Korekcja pojemności zbiornika;

21. Repetowane wszystkich błędów (oprócz Service Light)

Jak ktoś chce to jest tam jeszcze jakiś artykół

http://www.forum.maxbimmer.pl/topics19/obc-ukryte-funkcje-vt5461.htm

Opublikowano

U mnie działa opcja z kilamtronikiem. Wydaje mi się że funkcja 4 pokazuje temperaturę wody, co by się zgadzało ze wskazaniami wskaźnika analogowego.

Niestety przy zegarach nie udało mi się tego odpalić - testy przeskakują automatycznie (poprzez klikanie w przycisk do kasowania przebiegu nie można przeskoczyć do następnych testów - dzieje się to samoczynnie) pokazując wartosci liczbowe w km, i tak dochodzą do ok 6 i następuje test zegarów.

Jak mogę sprawdzić czy moje auto jest przygotowane do zainstalowania większego komputera? Ja mam tylko zegarek i temperaturę. Próbowałem wyciągnąć komputer wkładając palec w ten otwór i ciągnąc ale nie chce wyjść.

Moje auto jest z 93r. z października.

http://www.ee.pw.edu.pl/~andrzem1/bmw/ - moja Bumcia ;)

http://www.ee.pw.edu.pl/~andrzem1/bmw/spalanie.gif

Opublikowano
Zrobiłem u siebie przed chwilą, działa. 318is '97, bez kompa, zwykły zegarek. Uruchamiam tak samo jak test zegarów: naciskam i przytrzymuję przycisk w liczniku, zapalają się przebiegi, kluczyk w pozycję 1, wyświetlacz przygasa i pokazuje test 01, puszczam przycisk (gdyby w tym momencie tak to zostawić, to wykona zwykły test zegarów). Nie czekając od razu zaczynam naciskać ponownie przycisk, testy przeskakują kolejno do 14. Przy czternastym puszczam, wciskam ponownie i trzymam. Włacza się test 15, następnie L on i potem L off (trzeba przytrzymać kilka sekund). Puszczam przycisk i ponownie przechodzę od początku do testu 07 (obroty) albo 08 (prędkość). Co znaczą inne funkcje to nie wiem, przy 14 robi taki jakby mini test zegarów - wskazówki spadają na chwilę do zera, szczególnie fajnie wygląda to podczas jazdy!

Kosmetyka samochodowa, czyszczenie tapicerki

http://www.clart.pl

Dodatkowe info, zapytania, porady na PW.

Opublikowano
A umnie ta opcja z klimatronikiem nie dziala, chyba ze ja robie cos zle.

Czy ktos moze opisac krok po kroku jak to zrobic :) ?? Dziekuje

przydatne sa obie rece wolne :)

naciskasz na raz przycisk AUTO i odmrazanie tylnej szyby. mi za pierwszym razem sie nie udalo. musialem tak poklikac pare razy az w koncu sie udalo. szkoda ze nie dziala to z zegarami bo to w klimatroniku nie jest takie fajne...

http://www.ee.pw.edu.pl/~andrzem1/bmw/ - moja Bumcia ;)

http://www.ee.pw.edu.pl/~andrzem1/bmw/spalanie.gif

Opublikowano
A umnie ta opcja z klimatronikiem nie dziala, chyba ze ja robie cos zle.

Czy ktos moze opisac krok po kroku jak to zrobic :) ?? Dziekuje

Przyciśnij przycisk ogrzewania tylnej szyby i nie puszczaj przycisku następnie wciśnij również przycisk AUTO (oczywiście trzymając cały czas wciśnięty przycisk ogrzewania szyby tylnej) potem miedzy wunkcjami przechodzisz + -

Opublikowano
U mnie działa, a dodatkowo myślę że nr 3 to przebieg od momentu skasowania inspekcji, jeszcze 100 km i będe mógł potwierdzić czy to prawda.