Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Jak podawaly dzis Wydarzenia w Suwałkach oraz w Bialymstoku ( docelowo w calej Polsce) filmy z egzaminow nauki jazdy, rejestrujace wykroczenia drogowe innych uzytkownikow, beda przekazywane przez osrodki egzaminacyjne policji. Na podstawie tych filmow beda nakladane mandaty (podobnie jak sa nakladane mandaty na podstawie filmow z policyjnego video rejestratora czy tez ze zdjec z fotoradaru).
Opublikowano
Mówili o tym już kilka tygodnii temu w którymś z programów TVN Turbo, wiec pomysł się rozwija. U mnie w mieście na szczęście L-ki egzaminacyjne wyglądaja nieco inaczej od innych i można rozpoznać z daleka. :wink:
Opublikowano
Nie tylko nagranie z L-ki - tak naprawde KAZDE nagranie, wykonane np. telefonem komorkowym, na ktorym bedzie mozna zidentyfikowac samochod (bedzie widac numery rejestracyjne) moze byc dowodem dla policji i sadu podczas postepowania o wykroczenie i/lub przestepstwo. Zreszta, bardzo dobrze.

Byly:

E36 318is Coupe

E32 750i

E30 318i

E36 320i Touring

E34 AC Schnitzer S3(240 HP i 315 Nm)

E38 730i Indyvidual

E23 732i

Opublikowano
Już widzę swoich sąsiadów jeżdżących za sobą z nadzieją, że ktoś nie włączy świateł albo nie włączy kierunkowskazu itp. żeby go podkablować na policji. :mrgreen:
Opublikowano

Bez przesady - po prostu trzeba 'znac proporcje'. Jak ktos wyprzedza na przejsciu dla pieszych samochod, ktory wlasnie sie zatrzymal, zeby ich przepuscic, to bardzo dobrze, ze jest za to karany mandatem.

A na nasze polskie chamstwo i cwaniactwo na drodze jedynym batem jest nieuchronnosc kary.

Byly:

E36 318is Coupe

E32 750i

E30 318i

E36 320i Touring

E38 730i Indyvidual

E23 732i

Opublikowano
Jak podawaly dzis Wydarzenia w Suwałkach oraz w Bialymstoku ( docelowo w calej Polsce) filmy z egzaminow nauki jazdy, rejestrujace wykroczenia drogowe innych uzytkownikow, beda przekazywane przez osrodki egzaminacyjne policji. Na podstawie tych filmow beda nakladane mandaty (podobnie jak sa nakladane mandaty na podstawie filmow z policyjnego video rejestratora czy tez ze zdjec z fotoradaru).

:clap:

Opublikowano
Wszelkie wykroczenia poza przekroczeniem prędkości - czy może się mylę?

Dokladnie, nie ustapienie pieszemu, przejazd na zoltym/czerwonym, podwojna ciagla itd itp. W reportazu pokazywali jak tir urwal L-ce lusterko, odjechal nie zatrzymujac sie, a kursantka prawie sie nie poryczala.

Opublikowano

:clap:

Dołączam się. :clap:

Bez przesady - po prostu trzeba 'znac proporcje'. Jak ktos wyprzedza na przejsciu dla pieszych samochod, ktory wlasnie sie zatrzymal, zeby ich przepuscic, to bardzo dobrze, ze jest za to karany mandatem.

A na nasze polskie chamstwo i cwaniactwo na drodze jedynym batem jest nieuchronnosc kary.

Smutne ale prawdziwe. :worried: 3/4 kierowców wogle olewa innych, nieważne czy to jest inny samochód, pieszy, rowerzysta i pędzi jak im fantazja podpowie nie zastanawiając się nad skutkami.

Dziś wyprzedzał mnie gość, niby nic dziwnego, tylko że przede mną było cztery samochody, spora góra i podwójna ciągła. Gość ma niewiele mocniejsze auto od mojego m40b18 i zachowuje się jak by miał co najmniej 5 litrów pod maską. Wiem, bo go często widzę.

Nie twierdzę, że ja jeżdżę jak aniołek, ale zdaję sobie sprawę, że to nie jest tor wyścigowy i np.: zawsze w zabudowanym zwalniam.

Dziś gdybym miał okazję lub pasażera pod rękę to dałbym komórkę w rękę i kazał filmować "kamikadze'. Poważnie. Także o takim czymś warto wiedzieć i stosować. Ba, nawet ja będę zdawał sobie sprawę, że ktoś może mnie nagrywać. :norty: :mrgreen:

EDIT:

W reportazu pokazywali jak tir urwal L-ce lusterko, odjechal nie zatrzymujac sie

O w mordę! :duh: Ucieczka z miejsca zdarzenia (wypadku) można by to tak podciągnąć? :think: Nie wiesz przypadkiem jak to się skończyło?

Opublikowano
Sytuacja z reportazu: swiatla - lewy pas stoi L-ka, srodkowym pasem przemknal tir, zeby tylko zdarzyc na zoltym, ale jak przejezdzal bylo juz czerwone. Takze nawet nie zauwazyl, ze urwal prawe lusterko L-ki. Pozniej byl komentarz o brawurowej jezdzie kierowcow, ale jaki byl final tego konkretnego zdarzenia nie mowili.
Opublikowano
Tak myślałem, że ten tir nawet o tym nie wiedział. Jakoś mnie zaciekawił przykład, który podałeś. Dzięki za odpowiedź.
Opublikowano
Nie tylko nagranie z L-ki - tak naprawde KAZDE nagranie, wykonane np. telefonem komorkowym, na ktorym bedzie mozna zidentyfikowac samochod (bedzie widac numery rejestracyjne) moze byc dowodem dla policji i sadu podczas postepowania o wykroczenie i/lub przestepstwo. Zreszta, bardzo dobrze.
Będąc w tamtym roku w PL na wakacje po prostu włos mi się na głowie jeżył jakie pacany jeżdżą po naszych szosach :duh: Ograniczenie na wiosce do 40 a barany wyprzedzają jadąc ok 90 na kostce zaraz po deszczu, albo wyprzedzanie przed zakrętem gdzie kompletnie nic nie widać. :nienie: Tez wpadłem na pomysł aby takich asów nagrywać i filmy wysyłać gdzie trzeba. Poinformowano mnie jednak iż nie są one żadnym dowodem gdyż filmy te muszą pochodzić z kamer z homologacją.
Opublikowano

Tak naprawde od decyzji sedziego zalezy, czy jakiekolwiek nagranie audio/video jest dowodem w prowadzonej sprawie, czy nie.

Mnie z kolei policjanci mowili, ze przypadkowe nagranie kamera np. stluczki jest jak najbardziej dowodem, na ktorym bedzie sie opieral wyrok.

Byly:

E36 318is Coupe

E32 750i

E30 318i

E36 320i Touring

E38 730i Indyvidual

E23 732i