Skocz do zawartości

<t>Jakie części zamienne kupujesz do swojego BMW??</t>  

44 użytkowników zagłosowało

Nie masz uprawnień do głosowania w tej ankiecie lub wyświetlania jej wyników. Aby zagłosować w tej ankiecie, prosimy się zalogować lub zarejestrować.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Chodzi mi po głowie takie pytanie i stąd pomysł na ankietę. Jakie części zamienne kupujecie, czy kupujecie tylko w ASO? Czy może szukacie zamienników? Jeśli tak, to jakich - tych, które oryginalnie BMW sprzedaje w swoich pudełkach,tyle że z zatartym logo?? Tańszych, ale dobrych jakościowo - jeśli tak, to jakich firm.

Często pojawiają się na forum pytania: "jakie klocki?", "jakie tarcze?", "jakiej firmy sworznie,czy wahacz". Dlatego fajnie byłoby, gdyby ten temat był swego rodzaju kompendium, tego co dobre i tego, czego nie polecacie.

A przy okazji oddajcie głos w ankiecie.

Mam nadzieję, że temat wypali :roll:

Pozdrawiam

Chętnie wysłucham też sugestii na temat kształtu ankiety (priv)

Przeczytaj moje artykuły:

Test 530d F10, przekrojowy o E30 i E36

http://img40.imageshack.us/img40/1371/renoma.jpg

http://images.spritmonitor.de/310241.png

Opublikowano

Kupuje w ASO (w DE) poniewaz mam taka mozliwosc, czesci wychodza mnie taniej niz zamienniki w polsce.

Gdybym nie miał takiej mozliwosci to pewnie w niektorych przypadkach zakładał bym tansze odpowiedniki, ale tylko wysokiej jakosci, nie lubie oszczedzac na aucie, bo pozniej odbija sie to na awaryjnosci itd.

Opublikowano

Roznie, zaleznie od czesci.

Z aso do tej pory nie korzystalem, ale zamierzam zrobic kiedys gruntowny przeglad.

Jak narazie:

amortyzatory - NK

filtry - Bosch/Kager/Mann

uklad hamulcowy - ATE

uklad zawieszenia - Teknorot

świece - NGK/BOSCH (ze wskazaniem bardziej na NGK)

i do tej pory sie na tych firmach nie zawiodlem, mozna smialo polecic.

Pozdrawiam
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Kupuje w ASO (w DE) poniewaz mam taka mozliwosc, czesci wychodza mnie taniej niz zamienniki w polsce.

tylko pozazdroscic... :)

a w temacie - ja kupowalem wiekszosc czesci do tej pory w aso, bo byly to rzeczy charakterystyczne dla bmw (np. jez)...

poza tym filtry, wahacz (lemforder - w intercars z zeszlifowanym znaczkiem bmw) byly to czesci firmowe, wydawalo mi sie, ze dobrej jakosci, po "przejechaniu" sie na tarczach ate, bede bardziej ostrzozny w zakupach poza aso :) po tarcze teraz pojde jednak do aso

Run flats? NEIN, DANKE!

Yn0sTYR.jpg?1

Opublikowano

Witam

Z ASO nie korzystam, bo ceny sa za wysokie jak na moja studencka kieszen. Tzn jak bym nie zlokalizowal producentow ktorych podalem ponizej, ktorzy tak czy siak ten sam sprzet produkuja do ASO tylko ze z logo BMW, to moze bym i byl zmuszony na ceny ASO, ale skoro mozna taniej...

Zawieszenie

Lemforder - www.czescidobmw.pl

(Cenowo nie ma tragedii.).

Zaplon

BRISK - Pan obok warzywniaka :)

Bo podobno dobre do gazu, ale tylko dlatego ze nie bylo akurat seryjnych NGK.

Nadwozie

Podrobki (Mialem nieprzyjemnosc naprawiania auta po lekkim obtarciu, nie przykladalem wtedy wagi do oryginalnosci blachy. Wedlug mnie blacha to blacha. Staralem sie tylko zeby to nie byla jakas firma ktora jutro moze zniknac:). Prosze mnie poprawic jesli mam zle podejscie co do jakosci blachy. Dodam ze chodzilo o np. pas przedni atrapy do grila.

Generalnie, staram sie dobierac czesci wedlug jakosci potwierdzonej albo tym, ze w Monachium montowano czesci danej firmy, albo licznymi komentarzami na forum.

Pozdrawiam

Hirek

Opublikowano
po "przejechaniu" sie na tarczach ate, bede bardziej ostrzozny w zakupach poza aso :) po tarcze teraz pojde jednak do aso

A co z tymi tarczami nie tak?

Zakupilem komplet klockow ate i jak wroce do zdrowia to bede zakladal, ale nei wiem ile tam moich tarcz jeszcze zostalo, wiec mozliwe ze w niedlugim czasie tez bede zmienial i zawsze wydawalo mi sie ze klocki ate + tarcze ate = cos :cool2:

Jakie miales z nimi 'atrakcje' ?

Pozdrawiam
Opublikowano
Jakie miales z nimi 'atrakcje' ?

Dużo ludzi na forum narzeka na to, że tarcze ATE strasznie szybko się krzywią - poszukaj,bo naprawdę dużo o tym było.

Pozdrawiam

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

tarcze ATE wytrzymaly w moim samochodzie 3k km, pokrzywily sie - niestety zbyt pozno poczytalem saobie posty na temat jakosci tych tarcz, byc moze jest tak, ze w lzejszych samochodach daja rade, moja bunia jest dosc ciezka i moze tu jest problem

na wymiane planuje zakup w aso

Run flats? NEIN, DANKE!

Yn0sTYR.jpg?1

Opublikowano

a ja kupiłem wahacze TRW i ciekaw jestem na jak długo starczą , stare miały logo bmw ale nie wiem dlaczego , czyżby w ASO takie sprzedawali ?

będę musiał jeszcze wymienić coś takiego jak tłoczek zacisku hamulcowego - nie wiem gdzie i jaki kupić poza ASO oczywiście bo mam do nich 100km

Opublikowano

No to ja też się wypowiem i proszę Was o oddawanie głosu w ankiecie!

Większość zakupionych przeze mnie części pochodzi albo z ASO (plastiki, drobnica, detale), albo z hurtowni specjalizujących się w częściach do aut niemieckich. Przed zakupem szukam zawsze informacji na temat danej części, żeby zorientować się, kto robił na pierwszy montaż.

Polecam części:

-- Sachs, Boge, Lemforder (jedna firma > ZF Parts)

-- Febi-Bilstein

-- ATE (aktualnie mam tarcze i bębny,zobaczymy czy się pokrzywią)

-- Textar

-- Jurid

-- NGK

-- Beru

-- Behr

-- Nissens

-- MAFF (bardzo mało opinii jest na forum, aktualnie mam szczęki i klocki tej firmy, polecił mi mój mechanik jako dobry przykład wysokiej jakości i niskiej stosunkowo ceny. Napiszę coś więcej jak się cały układ hamulcowy dotrze i ułoży)

-- Valeo

-- Ruvielle

-- SKF (pompy wody)

-- Gates, Contitech (paski)

-- Oleje Shell

-- Filtry Mann i Knecht

Aktualnie testuję też części zawieszeniowe totalnie nieznanej mi firmy polecone przez kolegę hurtownika. Rzekomo VW bierze je na serwis. Za jakieś 15kkm będę mógł coś napisać...

Pozdrawiam i jeszcze raz zachęcam do oddania głosu :)

Opublikowano
czesci zalezy bo jest tak ze niektore czesci sa tansze jako orginaly niz zamienniki i zalezy jeszcze co to za czesc

PAL GUME NIE DUSZE

BMW KLUB SZCZECIN