Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jeżeli Ty tak uwazasz że prawdziwy powód przyciemniania szyb to szpan to OK. maz takie prawo.

Ale myśle że dla wielu innych to poprostu poprawa wyglądu auta.

No fakt auto, które ma przyciemnione trzy tylne szyby (bo tylko to mozna zgodnie z prawem) wygląda jak PICKUP - osobiście wole mieć wszystkie zielone lub rolety niż jeździć pickupem lub też przy kazdej kontroli tłumaczyć się, czemu mam przyciemnione przednie boczne i w razie czego latać niepotrzebnie po urzedach celem odzyskania DR :duh:

Pzdr

• Odpowiedzi 115
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Nie mówiłem o 3 tylnich szybach, cały czas wypowiadamy sie o przyciemnianiu wszystkich szyb :duh:

Jeszcze nigdy sie nie tłumaczyłem.

"Nie trzeba grać głośno, żeby być słyszanym" Janusz Kofta
Opublikowano
Nie mówiłem o 3 tylnich szybach, cały czas wypowiadamy sie o przyciemnianiu wszystkich szyb :duh:

art. 66 ust. 1 pkt 5 ustawy Prawo o ruchu drogowym. Według prawa szyba przednia czołowa musi mieć przepuszczalność światła nie mniejszą niż 75 proc., a szyby boczne przednie w polu widzenia kierowcy, tj. 90 st. w lewo i w prawo, co najmniej 70 proc.

Dalsza dyskusja wydaje mi się bezcelowa.

Pozdrawiam serdecznie :cool2:

Opublikowano
Przyciemnienie folia jest w KAZDYM przypadku NIELEGALNE i wkoncu wczesniej czy pozniej trafi sie ktos przez kogo bedziesz MUSIAL to zerwac (mowa o przednich bocznych szybach). Wtedy swistki i smieszne certyfikaty jakie daja zaklady przyciemniejace szyby bedziesz mogl sobie zostawic na pamietke ze kiedys miales przyciemnione folia szyby... Wiem bo sprawdzilem na sobie, mialem przyciemniona calosc samochodu, kazali mi zerwac przod, wkurzylem sie i zerwalem wszystko. Jako ciekawostke ktora uslyszalem od diagnosty dowiedzialem sie ze ZADNA folia nie spelnia wymogu przepuszczalnosci swiatla przez szybe na poziomie 70%... JEDYNE legalne przyciemnienie to przyciemnienie piecowe tak zeby przepuszczalnosc swiatla wynosila 70% jak pisze kolega powyzej, koniec kropka, pozdrawiam!
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Sendra: od początku to pisze, jednak niektórzy żyją w innym wymiarze. Przygoda z ciemnymi szybami z przodu kończy się w momencie pierwszej kontroli w której policjant na to zwróci uwagę. Jak nam się nie uda wywinąć od zatrzymania dowodu to pozostaje jeszcze szukać taką stacje obsługi która nam podbije dodatkowe badanie. W każdym inny wypadku albo drapiemy folie albo wymieniamy na czas przeglądu szyby.

Ja swoje pojeździłem z folią na przednich bocznych, sprzedałem z folią, drugi raz nie mam zamiaru oklejać, nie ma to sensu na dłuższą mete jak ktoś dużo jeździ autem.

Opublikowano

art. 66 ust. 1 pkt 5 ustawy Prawo o ruchu drogowym. Według prawa szyba przednia czołowa musi mieć przepuszczalność światła nie mniejszą niż 75 proc., a szyby boczne przednie w polu widzenia kierowcy, tj. 90 st. w lewo i w prawo, co najmniej 70 proc.

Dalsza dyskusja wydaje mi się bezcelowa.

Pozdrawiam serdecznie :cool2:

No i w kółko to samo, przeciesz wszyscy wiedzą ze nie wolno, ale nikt nikomu tego nie zabroni.

Ciekawe czy wszyscy sa tacy przepisowi, kazdy sam odpowiada za swoie czyny.

Powiem tylko tyle: przyjżyjcie sie ilu policjantów jeżdzi z ciemnymi szybami w swoich prywatnych autach.

No dawac jeszcze jakieś paragrafy :lol:

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Powiem tylko tyle: przyjżyjcie sie ilu policjantów jeżdzi z ciemnymi szybami w swoich prywatnych autach.

Co wolno wojewodzie to...... :lol:

Opublikowano
Ja mam z przodu na bocznych szybach 70% przyciemnienia i jak na razie nie przeszkadza to policji.
http://img299.imageshack.us/img299/402/zegaryod9.jpg
Opublikowano

No niestety mi też wolno i pewnie wielu innym którzy nie patrzą na paragrafy i ne trzepią gaciami przed każdą kontrolą policij. :lol:

Opublikowano

nie rozumiem, po co niektórzy piszą że przyciemnianie przednich szyb jest nielegalne, skoro jasno jest powiedziane że minimalna przepuszczalność to 70 % a więc w jakimś stopniu można przyciemnić.

moje pytanie jest takie:

czy da się taką wartość osiągnąć? przyciemniając piecowo, bo folia to raczej nie, i druga sprawa, dajmy na to udało się tak to zrobić ze mieści się w normie i warsztat daje mi tam jakiś świstek, i na dobra sprawę to nic nie pomoże, bo policja nie wozi przyrządu do mierzenia przepuszczalności ze sobą i jak według jakiegoś upierdliwego policjanta będą za ciemne to dowód poleci.

BMW E34 520i / sedan / 1992 / auto / calypsorot metallic

-------------------------------------------------------------------

EX: BMW E30 318i / coupe / 1989 / manual / diamant schwarz

EX: BMW E30 316i / coupe / 1991 / manual / diamant schwarz

Opublikowano
wtedy jezeli masz pewnosc mozesz sie nie zgodzic do zarania dowodu,spraa bedzie kierowana do sadu,to jest podobnie jak odmowa mandatu,ale musisz miec ta pewnosc. Policjant moze odpuscic sie widzac ze zapierasz sie przy swoim i ze jestes pewny
B M W
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

No niestety mi też wolno i pewnie wielu innym którzy nie patrzą na paragrafy i ne trzepią gaciami przed każdą kontrolą policij. :lol:

...I jeżdzą BMW. Wypisz wymaluj ABS w bmw w dresie. Tak trzymać. :duh: Jak nas widzą tak nas piszą. Godne pożałowania.

EOT.

Opublikowano
nie rozumiem, po co niektórzy piszą że przyciemnianie przednich szyb jest nielegalne, skoro jasno jest powiedziane że minimalna przepuszczalność to 70 % a więc w jakimś stopniu można przyciemnić.

Jasno jest tez powiedziane, ze fabryczne szyby mają przepuszczalność światła na granicy normy, wiec jesli sie przyciemnia przednie boczne szyby, obojetnie w jaki sposob, to nie beda spelnialy norm.

Opublikowano (edytowane)

...I jeżdzą BMW. Wypisz wymaluj ABS w bmw w dresie. Tak trzymać. :duh: Jak nas widzą tak nas piszą. Godne pożałowania.

EOT.

No niestety, szyby mam przyciemnione akurat w Golfie II a nie w BMW :duh:

Jezeli wszystkich tak oceniasz nie widząc i nie mając z nimi doczynienia to naprawde współczuje.

Edytowane przez lukaszi
Opublikowano
Moj znajomy ma w pasacie kombi przyciemnione piecowo fabrycznie szybki i jestem pewien ze przekraczaja one dozwolona norme (nic do srodka nie widac) ale nikt ani na przegladzie ani drogowka sie do tego nie przyczepia. juz nie wiem jak to mam rozumowac. Pozatym czy wszystkie szyby ktore fabrycznie montowane sa w samochodach sa przyciemnione do około 70 %? Moze nie wszystkie modele tak maja i wtedy jest mozliwosc przyciemnienia takich szyb tak aby nie przekroczyly tych 70%. Np maja fabrycznie 50% i jakas folia jesli taka wystepuje mozna je zciemnic do 70 %?
Przeciwnik SERII.
Opublikowano
samochodach sa przyciemnione do około 70 %? Moze nie wszystkie modele tak maja i wtedy jest mozliwosc przyciemnienia takich szyb tak aby nie przekroczyly tych 70%. Np maja fabrycznie 50% i jakas folia jesli taka wystepuje mozna je zciemnic do 70 %?

W złą strone rozumujesz, przepuszczalność światła ma być min. 70% czyli ściemnić możesz maksymalnie do 30% a nie odwrotnie.

Opublikowano

Wszystkie szyby w samochodach, tzw delikatnie barwione (są przeważnie zielone), albo dymione, mają juz 70% przepuszczalności światła. Na niektórych samochodach jest już to napisane, np DAEWOO NEXIA, a ma taki sam odcień zielonkawy szyb jak BMW czy jeszcze inny samochód. Więc już zgodnie z przepisami nie można przyciemniać przednich bocznych szyb.

Chyba, że się ma np POLONEZA CARO jeszcze nie PLUSA, bo PLUS już ma dymione szyby, wtedy można sobie te 30% ściemnić.

Opublikowano

Pewnie - kraść ci też wolno i wielu innym także - którzy nie trzepią gaciami przed widokiem radiowozu :nienie:

Nikt cie nie zmusi do respektowania przepisów (bo jak piszesz nie trzęsiesz gaciami a Ci którzy nie mają ŚMIECIOWORÓW na szybach pewnie trzęsą) - tylko jak już piszemy o gaciach to uwazaj, żebyś w nie kupy nie nawalił jak sie okaże, że dowodzik do zabrania i zaczniesz nimi trząść tak samo jak ci, których o to posądzasz.

Pozdrawiam serdecznie

Opublikowano
dajmy na to udało się tak to zrobić ze mieści się w normie i warsztat daje mi tam jakiś świstek, i na dobra sprawę to nic nie pomoże, bo policja nie wozi przyrządu do mierzenia przepuszczalności ze sobą i jak według jakiegoś upierdliwego policjanta będą za ciemne to dowód poleci.

Moje zdanie na ten temat jest takie, że powinna to potwierdzić jakaś osoba z uprawnieniami diagnosty - dopiero wtedy taki papierek ma jakąś wartość - czyli stacja diagnostyczna.

Opublikowano

Pewnie - kraść ci też wolno i wielu innym także - którzy nie trzepią gaciami przed widokiem radiowozu :nienie:

Nikt cie nie zmusi do respektowania przepisów (bo jak piszesz nie trzęsiesz gaciami a Ci którzy nie mają ŚMIECIOWORÓW na szybach pewnie trzęsą) - tylko jak już piszemy o gaciach to uwazaj, żebyś w nie kupy nie nawalił jak sie okaże, że dowodzik do zabrania i zaczniesz nimi trząść tak samo jak ci, których o to posądzasz.

Pozdrawiam serdecznie

Mówimy tu o przepisach drogowych a nie o innych wykroczeniach wiec mnie nie oskarzaj bo mnie nie znasz.

No własnie nikt nikogo nie zmusza do respektowania przepisów i TY tez pewnie nie jeden raz je złamałes.

Odebranie dowodu za cieme szyby to jezcze nie tragedia taka aby (walić kupy w gacie) przynajmniej dla mnie, niestety jest to jakis problem i wiąze sie to z jakimiś kosztami.

Uważam że złamanie tego przepisu jest mało szkodliwe (mowa o przyciemnieni szyb najasniejsza folia) nie takie wraki jeżdza po naszych drogach które od paru lat nie widziały stacji diagnostycznej.

No ale to tylko moje zdanie. (koniec z mojej strony)

Pozdrawiam.

Opublikowano
teraz troche bez przepisow.... Panowie takie pytanko mam, jak majstrunie przyciemniaja szyby np przednie boczne to robia to na samochodzi tzn bez wymontowywania z drzwi czy wydzieraja szyby?
Opublikowano
Dobry zaklad wyciagnie Ci szybe bo inaczej nie ma mowy o prawidlowym docieciu folii i jej idealnym polozeniu... Trzeba zdjac boczki, wyciagnac szybe i wtedy wklejac...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Dobry zaklad wyciagnie Ci szybe bo inaczej nie ma mowy o prawidlowym docieciu folii i jej idealnym polozeniu... Trzeba zdjac boczki, wyciagnac szybe i wtedy wklejac...

Dobry zakład w coupe zrobi to bez wyciągania szyb, nawet tylnych bo najpierw robi sobie szablon z TWARDEJ folii. Mnie robili w Tychach, mały zakład ale jak 7 lat temu robilem swoją E36 to podjechał koleś nowiutka E46 /wtedy :jawdrop: / jeszcze z "workami na siedzeniach" i jemu robili tak samo.

pozdro.