Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam wszystkich jak objawia sie uszkodzenia nastawnika pompy w TDS wszyscy wiemy ale w swojej TDS ostatnimi czasy zuważyłem dziwny objaw jak włączam na D to po pracy silnika słychać wahnięcie?? Hmm obrotomierz lekko się poruszy ale to chyba norma (obciążenie załączanym napedem) Lecz dlaczego napręzając napęd silnik "usiądzie na ułamek sekundy???) załączam wszystko co możliwe w aucie i jest tak samo bez zmiany na gorsze. Obroty nie falują ani auto nie gaśnie. Jak sądzicie koledzy czas na nastawnik??? Byłem dziś u znajomego mechanika to mnie zj...ał że sam sobie wynajduję wady. Hmm co Wy na to?? Skąd takie objawy??? Jak by był nastawnik to by też tak mogło być czy by wahało inaczej?? Jak wyłączę światła mijania to jakby objaw się uspokajał a jak już obciąże na maksa (szyba podgrzewanie klimka wspomaganie kiero długie światła przeciwmgłowe stop naiwiew awaryjne to i tak tak samo sie zachowuje. Mam się martwić czy nie wnikać???
Opublikowano

hej!

chyba sobie jednak wynajdujesz problemy :lol: ja mam tak, że po włączeniu tylnej szyby, świateł itp. to czuć przy włączaniu minimalne wahnięcie (20-30 obrotów w dół na ułamek sekundy) sprawdzałem dawkę paliwa na kompie i stoi stabilnie, więc sobie głowy tym nie zaprzątam. minimalnie to chyba musi przysiąść na obrotach po zwiększeniu obciążenia... u siebie mam zamiar ściągnąć nastawnik i go wyczyścić, gdy zrobi się cieplej - może mu zrobię dobrze :norty:

w mojej poprzedniej 525tds z nastawnikiem potencjometrycznym i na automacie to dopiero miałem jaja... gasło to przy najmniejszej okazji, dopiero po maksymalnym zwiększeniu dawki dało się tym jeździć, ale do komfortu było daleko...

Opublikowano
Hehe no to mnie pocieszyliście koledzy. Nie no u mnie nic sie innego nie dzieje żadnych wachań ani gaśnięcia tylko ten minimalny skok podczas włączenia D. No to luksio i dziękuję za odpowiedzi. Pozdrawiam serdecznie