Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Mam zamiar kupic nowe (lub nowe-używane :) oponki do mojego bmw 318is, na felgi 17 cali. Zastanawiam się jakie.. chodzi mi w dużym stopniu o cenę, dlatego pytan się o dunlopy 9000 sp sport, bo one mi nie przeczyszczą portfela. Co do rozmiaru to chyba wezmę wysokość 45 i szerokość 205 na przód i 215 na tył, bo dotychczasowe 235 po byłym właścicielu to w nie-m3 chyba przesada ;P
Części używane do E36 i E38 !!! TANIO
Opublikowano
Jakiej szerokośći masz felgi :?: Jak nie szersze niż 7,5 cala to pakuj spokojnie 205/50/17. W is-ie szersze niż 205 to już przesada :D

Pozdrawiam.

Krzysiek

Było:

E36 318 is coupe 93'

E36 323i sedan 97'

Opublikowano
No już nie przesadzaj zbigniewst... 165 to na 17tki nie założe, zreszta moim zdaniem do beemy nawet 316 poniżej 205 opony nie pasują... no może jeszcze na 15-tki zimą 195... A co do mocy ISa to ma tyle co Twoje e46 2.0 diesel ;P także jak nie jest sie posiadaczem m3 albo chociaż 328 to sie nie powinno narzekać na power ISa :D
Opublikowano
A co do mocy 160km w cięższym dieslu, a ok. 150paru w benzynie, a nawet w serii 140km, to rażącej różnicy nie ma niestety :/
Opublikowano
No niezły serwis z oponami... Ale znam tańsze.. tyle że ja wspominałem, że mam 17-calówki, i proszę o jakieś rady jakiej wirmy a nie jakiej szerokości opony dobierać. Na te felgi mi nadwo 205 pasują, a 195 na 17-tki to już poroniony pomysł. Co do mniejszych felg, to też nie za dobry pomysł, bo przy gwintowanym zawiasie niski profil na dużym kole dopełnia frajdę z jazdy. Także jeszcze raz sprostowuje temat, czy ktoś może miał dunlopy sp sport 9000, i jak one się mają do oponek fuldy, toyo czy michelin???
Opublikowano
link fajny, ale w rzeczywistości te wszystkie felgi wyglądają na większe niż on pokazuje. A co do przesłanej instrukcji obsługi to dzieki, bo takowej nie miałem, ale s sprawie opon tam też jest napisane nawet o 225 szerokości dla ISa :/ chociaż ja właśnie preferowałbym miedzy 205 a 215, przynajmniej ekonomiczny jeszcze w miarę jest przy takich oponkach...
Opublikowano
kupuj 205 na wszystkie 4 koła - będzie OK

beemki to choroba - nieuleczalna, ale za to bardzo przyjemna

miłośnik E30 ... użytkownik E46 :)

Opublikowano

Witam.

Również przymierzam się do kupna 4 opon letnich. Moje BMW to E-36 320i Coupe, felgi oryginalne BMW 7JX16. Wg instrukcji oponki powinny być 225/55 R16, ale są chyba trochę duże jak na taki silnik i drogie. Myślałem nad tymi z instrukcji lub 215/55 R16, przekłamanie prędkości jest minimalne. Szukam dobrej opony, renomowanej firmy, nie do szaleństw, ale żeby była bezpieczna. Co możecie mi polecić do 2000 zł? A może używane? Chociaż trochę sie ich boję, bo to nigdy nie wiadomo.

Myślałem o tych Nokianach:

Nokian Z,

Pirelli

Pirelli P7,

Pirelli P7

Goodyear:

HydraGrip

Te ostatnie mi się wydają najlepsze. Dobry stosunek ceny do jakości. W jednym teście w "Auto motor i sport" z 2006 zajęły 1 miejsce, Nokian Z 4 miejsce, Pirelli P7 5 miejsce.

Pozdrawiam :D

Opublikowano
Wg instrukcji oponki powinny być 225/55 R16

Chyba cos Ci sie pomyliło, albo ja jestem :mad2: byc moze... ale sprawdz, bo wydaje mi sie ze odpowiednio 205/55R16 225/50R16 225/45R17 jest standardem

Opublikowano

A to dobre. I Ty i ja mamy rację.

W instrukcji BMW polskojęzycznej mam 225/55 R16, a tej niemieckiej, którą dostałem razem z samochodem mam 225/50 R16. Ciekawe. Jakie mi opony proponujesz do felg 7 x 16, bo 205 będą chyba za wąskie?

Czytałem dużo opinii w Internecie na temat powyżej podanych przez mnie propozycji i okazało się:

Goodyear HydraGrip został strasznie, ale to strasznie zjechany, nikomu się nie podobał.

Pirelli P7 został średnio oceniony.

Nokian Z całkiem dobrze, najlepiej z powyższych.

Zainteresowałem się jeszcze oponami Falken:

Falken FK-452

Mają bardzo wiele pozytywnych komentarzy, więcej niż wspomniane Nokiany Z, ale chyba szybko się zużywają, ale jak to ktoś na forum stwierdził, jak się dobrze trzymają to muszą się ścierać.

Dziękuje za odpowiedź. :)

Opublikowano
A to dobre. I Ty i ja mamy rację.

W instrukcji BMW polskojęzycznej mam 225/55 R16, a tej niemieckiej, którą dostałem razem z samochodem mam 225/50 R16. Ciekawe. Jakie mi opony proponujesz do felg 7 x 16, bo 205 będą chyba za wąskie?

Czytałem dużo opinii w Internecie na temat powyżej podanych przez mnie propozycji i okazało się:

Goodyear HydraGrip został strasznie, ale to strasznie zjechany, nikomu się nie podobał.

Pirelli P7 został średnio oceniony.

Nokian Z całkiem dobrze, najlepiej z powyższych.

Zainteresowałem się jeszcze oponami Falken:

Falken FK-452

Mają bardzo wiele pozytywnych komentarzy, więcej niż wspomniane Nokiany Z, ale chyba szybko się zużywają, ale jak to ktoś na forum stwierdził, jak się dobrze trzymają to muszą się ścierać.

wydaje mi się, że te 205 będą pasowały do felgi o szerokości 7 cali.

złe opinie o hydragrip brały się z tego , że często się ząbkowały.

Podaje testy niemieckiego adac, to wg mnie najlepsze źródło, którym można się sugerowac przy zakupie opon:

205/55R16

http://www.adac.de/Tests/Reifentests/Sommerreifen/205_55_R16V/default.asp?ComponentID=173758&SourcePageID=8772

225/45/R17

http://www.adac.de/Tests/Reifentests/Sommerreifen/225_45_R17WY_2006/default.asp?ComponentID=139639&SourcePageID=8772

Z tych które podawałeś brałbym Pirelli P7, ale w rozmiarze 205/55R16. Osobiście nie zakładałbym szerszych na nasze drogi z koleinami.

montrealblau metallic

http://images32.fotosik.pl/159/5915b878132dde91.jpg

Opublikowano

Dzięki za odpowiedź.

Masz rację spojrzałem w tabele, to 205 podchodzą do felg 7 cali, ale czy nie straci na tym droga hamowania i przyczepność na suchym? 225 może za duże, łatwo mogłyby wpadać w aquaplaning, a 215 to taki kompromis. Nie bierzmy pod uwagę zachowania w koleinach. Co o tym myślicie? A może ktoś się wypowie na temat Falkenów? Dużo pozytywnych opinii mają w Internecie.

Opublikowano
Ja też planuje 215/45/17. Myślę że to udany kompromis pomiędzy kierowalnością i ekonomiką a wyglądem.
E 36 320i '96