Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Witam

Pytanie do użytkowników e39. Jak wygląda u Was pedał hamulca rano przed zapaleniem samochodu? U mnie jest kompletnie twardy. Po zapaleniu w ciągu kilku sekund robi się miękki. Wydaje mi się że wcześniej tego nie było.

I jeszcze jedno. Czy w czasie jazdy automatycznie napina wam się czasem pas bezpieczeństwa? Kiedy to się dzieje słyszę jakiś mechanizm ze słupka i w ciągu ułamka sekundy pas staje się mocniej napięty.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Co do pasa nie wiem,ale co do hamulców-wyjmij filtr pyłkowy wraz z obudową i sprawdz czy masz wszystkie kanały do odprowadzania wody czyste.Jak wiesz pod filtrem jest serwo i pompa i kiedyś czytałem o takim objawie jak ty masz,powodem były nie drożne kanały i serwo pływało w wodzie a co za tym idzie nalało się do środka i nie szło wcisnąć hamulca
Opublikowano
To normalne ze pedał hamulca jest twardy na niepracującym silniku. Wspomaganie układu hamulcowego (serwo) działa wykożystujac podciśnienie z kolektora ssącgo. Jak silnik nie pracuje nie ma podciśnienia.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Nieprawda - zgaś silnik i spróbuj wcisnąć pedał po godzinie - będzie miękki (oczywiście tylko przez 2-3 naciśnięcia). Mnie interesuje czy po całej nocy macie twardy czy miękki pedał.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Nieprawda - zgaś silnik i spróbuj wcisnąć pedał po godzinie - będzie miękki (oczywiście tylko przez 2-3 naciśnięcia). Mnie interesuje czy po całej nocy macie twardy czy miękki pedał.

Zgadzam sie z tobą,pedał robi sie twardy po kilku naciśnięciach i nie powinien być twardy na maxa.Oczywiście odpalając auto można automatycznie wyczuć różnicę w twardości.

Opublikowano
Mam podobny problem. U mnie pedeł hamulca rano też zaczął być dziwny: twardy, porusza się jakby w zwolnionym tempie. Do tego podczas jazdy też się utwardził a nawet nie odbija. Puszczam pedał a on dalej hamuje. Byłem w warsztacie usterki nie znaleźli ale odpowietrzyli układ i pomogło....na dwa dni.Nie wiem co z tym fantem. Jkbyć coś wiedział do daj znać.Pozdro.:)
Opublikowano

inspekcja II sie kłania

albo:

wacum pompa do niczego

albo servo pada

Najprawdopodobniej wymiana płynu pomorze .

ewentualnie zapieczone tłoczki Hamulcowe

Opublikowano

Ja z tym walczylem pol roku to twardy rano nie chcial mieknac to twardy jak sie dlugo hamowalo.

Wymienilem wszystko poczawszy od wakumpompy przewodow do serwa zaworka jednostronnego,pompy hamulcowej.

Dopiero po wymianie serwa ustapilo i mam spokoj.

BMW 730iA wcześniej

BMW 520i E34, BMW 318 E21, BMW 525 TDS E34, BMW 525i E34

Opublikowano
Chłopaki, niechce was martwić ale specjalnie dziś zwróciłem na to uwage. Po nocy, która akurat dziś trwała dla mnie tylko 6 godziń, pedał był miękki. Dopiero jak kilka razy nim poruszałem to wyraźnie zrobił się twardy.
Błogosławieni, którzy nie mając nic do powiedzenia, nie ubierają tego w słowa.
Opublikowano

Prawda. Dopiero wymiana serwa pomaga.Moje pływało w wodzie, gdyż jest beznadziejnie umieszczone w kieszeni z której woda odprowadzana jest przez jeden wązki kanalik który był zatkany.Radzę wszytstkim tam zajżeć i sprawdzić kanalik i przeczyścić .

Pozdrawiam!