Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
witam akyualnie posiadam honde civic 95r 1.5 na gazie samochód używam do pracy robie ok 6 tyś km miesięcznie chce zmienić na diesla właśnie upatrzyłem BWm 318 tds compact rok 96 przebieg ok 160tyś km możecie mi napisać czy ten samochód jest czegoś warty jak wyglądają opinie o nadwoziu i tym silniku dzięki za pomoc!
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jesteś tu nowy więc myślę że możesz zacząć od przeszukania forum przy pomocy szukajki, na pewno coś znajdziesz... :wink:

pozdrawiam

Paweł

Opublikowano
silnik bardzo wdzięczny, dość oszczędny, miasto ok 8l/100 przy dynamicznej jeździe, na trasie przy stałej prędkości można zejść do 5l/100. Nadwozie jak to compact najmniejsze ale za to w większości wypadków nie ma problemu z parkowaniem. Samo nadwozie jeżeli nie było bite albo było porządnie zrobione nie powinno sie za bardzo sypać, ale jak by nie było samochód ma już 12 lat. Zawieszenie dość trwałe ale jak to bywa na naszych drogach czasami coś lubi sie zużyć - silentblocki no i przednie wahacze, a dokładnie sworznie. Ważne żeby silnik był w dobrym stanie i oryginalny przebieg bo ten co podajesz troszkę jest niski jak na ten rok. ja mam '97 i ok 200 tys. jak masz jakieś fotki albo link do ogłoszenia podaj, może coś wypatrzymy.
Opublikowano

miałem compacta z 1995r co prawda nie diesla ale mogę powiedzieć o tym aucie tyle że z zawieszeniem nie miałem żadnych problemów a autko wbrew pozorom wcale nie jest takie małe

W środku też jest przyzwoicie jeśli chodzi o wielkość

Opublikowano
Mój teśc ma takiego compakcika. 90KM niby mało ale daje radę. Jest zadowolony. Kupił igiełkę w ciągu prawie 2 lat wymienił akumulator choć co prawda wiele nie jeździ bo do 10tys rocznie.
Opublikowano

wydaje mi sie iż ten silnik jest właśnie dla tej wersji E36 ponieważ jest ona lżejsza od innych np. mojego Touringa :), przez to ma lepsze osiągi i nie dużo spali, tylko uważaj na zapuszczone egzemplarze ten silnik to nie benzyna i jakie kol wiek naprawy pociągną za sobą koszty o wiele większe niż w benzynie

pozdro

http://imagizer.imageshack.us/v2/150x100q90/834/uaec.jpg

Był Polonez, Golf III, E36, E46, .................

Jest E61i jest Git ..................................... :)

Opublikowano

Bmw e36 compackt,to wbrew pozorom zwinne i sprytne autko,chodz wydaje się małe ,ale może jest bardziej pojemne od sedana,mam tu na myśli rozkładaną tylną kanapę,powiem tak ,miałem wcześniej e 36 sedana,nadażyła sie okazja kupiłem w niemczech compacta auto zadbane malutki przebieg,super stan i jestem zadowolony,samochodzik mniej pali bardziej zwinny,może w trasę bardziej wygodnie było ruszyć sedanem,ale na compacta nie narzekam,jeżeli chodzi o wnętrze fakt sedany i coupe miały ładniejszą deskę,ale powiem że idzie się przyzwyczaić nie jest tak żle

Co do silnika w dizlu ja osobiścię chyba bym nie kupił,no chyba że byłby samocchodzik z małym przebiegiem ale w dizlu cięzko znależdz takiego,nie mam przekonania do dizli bo widze jak moi kumple sadzają kasę w swoje dizelki jak nie pompa to wtryski,albo turbo siada,to znowu obroty warjują

powiem tak dizel dobry jak nowy

no ale to tylko moje zdanie moze jest inaczej

pozdro

Opublikowano
Mam dokładnie takiego samego Compacta jakiego sobie upatrzyles, ten sam rocznik ,tez w dieselku. I moge tylko polecic, oczywiście jesli zalezy Ci na ekonomicznej jezdzie, a nie wybitnie sportowych osiagach i kosmicznym monencie obrotowym (chociaz 190 Nm to calkiem przyzwoicie jak na takie male auto). Wiele zalezy tez od tego jaki egzemplarz Ci sie trafił, ja akurat trafilem idealnie - rocznik koncowka 96, przebieg 179tkm w pełni oryginalny i udokumentowany, auto w 2002 roku trafilo do PL i do polowy ubieglego roku jezdzila nim kobieta - srednio 2,5 km dziennie dojazdow do pracy :D. W srodku igla, tylko cos sie stalo z mocowaniem polki pod klapa bagażnika, nawet kiera niepowycierana za bardzo, najlepsze jest to, że auto przez caly okres uzytkowania nie mialo nawet stłuczki, ani grama szpachlu, lakier oryginal na calej powierzchni (male ryski sa ale na wiosne dam do regeneracji) w sumie powymienialem tylko filtry, paski, płyny, swiece, pompe paliwa i uszczelka w pompie wtryskowej podcieka, jestem umowiony na wymiane uszczelek po weekendzie. Auto jezdzi jak na taki maly silnik bardzo fajnie i w miare dynamicznie (uporalem sie wreszcie z brakiem mocy w bardzo prosty sposob :mrgreen: ale o tym bedzie osobny temat). Nie mam zadnych typowych dla Tds-ow objawow, typu falujace obroty itp, silniczek chodzi gladko, stabilnie, rowno i naprawde bardzo cicho jak na klekota. Spalanie - trasa ok. 5,5 l jezeli sie nie butuje za bardzo(jezdze max 140-150 na autostradzie), miasto ok 7,5 l. Niektorzy narzekaja na sam design nadwozia, ale mnie sie bardzo podoba. Środek wbrew pozorom dosc przestronny jak na Compact, w ubiegle wakacje spokojnie we 4 z nieduzymi bagazami smigalismy na trase prawie 1000 km, jakos nikt specjalnie nie odczuwal zadnych niewygód czy dyskomfortu. Tak wiec podsumowując - jezeli trafisz auto w dobrym stanie, a pozniej bedziesz o nie dbal to na pewno dobry wybór, jesli celujesz w nieduze, zwinne i oszczedne auto, oczywiście w tym przedziale cenowym.