Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Był podobny temat chyba na głównym forum, ale myślę, że tutaj spokojnie można taki założyć. Tym bardziej, że jak juz gdzieś pisałem fotoradary powinny stac w miejscach niebezpiecznych (przynajmniej teoretycznie) dlatego tez info o nich powinno być jak najlepiej dostępne.

Otóż moja obserwacja nie tak dawna:

dużą liczbę fotoradarów (a przynajmniej masztów) nastawiali na odcinku drogi nr 4 Rzeszów - Tarnów. Są one oznakowane i najczęściej w miejscach gdzie ograniczenie jest do 50 lub 70. Dodam jeszcze, że wyczytałem gdzieś iż nowoczesne fotoradary mogą robić fotki zarówno autom zbliżającym się jak i oddalającym także nie ma znaczenia w którą stronę ustawiony jest obiektyw.

Prawo jest sztuką dobra i słuszności ;)

Moje BMW: F32 420d '14, E87 116i '07, a ponadto: F10 520xd '16, F20 118i '15 , X1 sdrive18i '12.

poprzednie: E61 520dT '08, E90 318i '10, E91 318d '07, E87 116i '05, E39 520i '00, E36 318i '93, E34 530i '89, E30 316 '86.

Moja przygoda z BMW od 1990r.

Opublikowano

fotoradary robia zdjecia tylko autom zblizajacym sie, od tylu nic nie robia. pozatym na zdjeciu musi byc rejestracja samochou oraz naklejka na szybie, a z tylu naklejek nie ma.

Fotoradary to przynajmneij wiadomo gdzie sa, najgorzej wkurzaja policjanci z radarami ustawieni w miejscach gdzie np. jest dwupasmowka przez jakies pola miedzy dwoma osiedlami, nie ma tam zabudowan i jest prosta 2km ... czy jadac 100km/h dwupasmowa droga prosto przed siebie jestem az tak niebezpieczny ? niby mam te 2km jechac 50km/h jesli jestem jednym z trzech innych samochodow ? to takie wlepianie mandatow na 'sile' lepiej staneliby w miejscach gdzie sa wypadki i tam pilnowali porzadku.

Opublikowano
fotoradary robia zdjecia tylko autom zblizajacym sie, od tylu nic nie robia. pozatym na zdjeciu musi byc rejestracja samochou oraz naklejka na szybie, a z tylu naklejek nie ma.

Fotoradary robią zdjęcia samochodom oddalającym się :!: sam na własne oczy widziałem jak szalał fotoradar i robił zdjęcia nieświadomym kierowcom w Białymstoku (wylot na Lublin, przy końcu dwu pasmówki ostatnio remontowali skrzyżowanie niedaleko tego fotoradaru) i jakiś czas temu kumpel dostal zdjęcie tyłu swojego auta.

A co do coraz większej ilości fotoradarów może najwyższy czas zainwestować w pożądny antyradar :norty: , może ktoś polecić jakiś sprzęt chowany pod zderzak z przodu i z tyłu? :roll2:

Pozdrawiam,

Kamil
Opublikowano

A co do coraz większej ilości fotoradarów może najwyższy czas zainwestować w pożądny antyradar :norty: , może ktoś polecić jakiś sprzęt chowany pod zderzak z przodu i z tyłu? :roll2:

Pozdrawiam,

Nie wiem jak sie ma skutecznosc AR montowanych pod zderzakiem w polskich warunkach, malo kto tego uzywa w europie i trudno o jakies wiarygodne info. To sa modele robione specjalnie pod USA, nie slyszalem jak sie sprawdza na fotoradary w europie

http://www.beltronics.com/rx75plus.html

Za szybke moge polecic http://www.beltronics.com/rx65.html , sprawdzony w Polsce, swietna wykrywalnosc, nic innego nie warto kupowac.

Opublikowano

w Polsce są też fotoradary które robią od tyłu fotki

podobno zrobili je po to by łapać motocyklistów

Opublikowano
A ja mam mieszane uczucia do fotoradarów. Ale to głównie przez osoby chcące zarobić na tym... Zresztą nie ważne. Zgadzam się fotoradary powinny być ale oznakowane. I wtedy niech stoją co 100 metrów. :mrgreen: :twisted2: Taki mały żart na zakończenie. ;)
Opublikowano

denerwuja mnie fotoradary na katowickiej, gdzie tuz przed zakretem jest 70 i ostrezenie, a za zakretem radar i tak ze 2 razy.. pewnie chca spowolnic ludzi na zakrecie, ale az do magicznych 70 (czemu to najczestsze ograniczenie??) to irytujace.. przy okazji ludzie zapominaja ze skrzyzowania z droga utwardzana odwoluja znaki i czesto daja po heblach w innych miejscach myslac ze musza zwolnic az do 70, troche to niebezpieczne manewry..

szczerze jezdzac w miare regularnie katowicka, jestem bardziej zestresowany odkad postawili fotoradary (a wlasciwie ich atrapy, bo z tego co slyszalem to nikomu nie zapiszczal antyradar tam jeszcze).. nie lubie jak ludzie grzeja na przypal w ciagu dnia i wczesnego wieczoru, ale wczesniej jechalem tamtedy swobodnie i ruch przebiegal plynniej, teraz albo probuje jechac sobie bezpiecznie regularnym 100 i narazam sie na narwancow co wjezdzaja mi w zderzak nawet kiedy nie mam keidy zjechac w bok, albo jade za kims kto jedzie troche szybciej (jak jest mniejsze natezenie ruchu) po czym gosc daje po heblach do 70 keidy widzi znak fotoradar, i tak 5-6 razy (mniej wiecej tyle mam radarow na swojej trasie).

Ale to głównie przez osoby chcące zarobić na tym...

srednio sie zarabia na atrapie. wiekszosc nawystawianych teraz fotoradarow z tablicami informujacymi to skrzynki, gdzie wszystkie na raz nie sa zapelniane.

• Moderatorzy
Opublikowano

Fotoradary to w Polsce to tylko p......nie o poprawie bezpieczeństwa.

Przykład z mojej okolicy.

Miejscowość Biały Bór trasa z Koszalina do Warszawy, Łodzi itp

Ograniczenie do 40km/h.

W zeszłym roku fotoradar zarobił 1,6 mln zł. W związku ze znacznymi dochodami prowadzone są gminie inwestycje chodniki, kanalizacja, remonty. - wypowiedź burmistrza.

A ja się pytam to nie lepiej zbudować obwodnicę w celu poprawy bezpieczeństwa? O budowie obwodnicy debatują od kilku lat i nic nei robią bo nie mają pieniedzy. Ale po co budować obwodnicę. Wyschnie źródełko z pieniędzmi.

Ręcę opadają

Opublikowano

heh, fotoradary to farsa...codziennie mijam jeden taki....wszyscy wiedza oczywiscie gdzie jest i zwalniaja przepisowo, po czym 10m dalej cisna w podloge....mysle ze bardziej niebezpieczny jest manewr gwaltownego zwalniania i przyspieszania w sznurku aut,w celu unikniecia foty, niz przekroczenie w tamtym miejscu predkosci...:)

to nic innego niz bezczelne wyciagania kasy od kierowcow....chamstwo...

a jesli ktos mysli ze to poprawia bezpieczenstwo na polskich drogach to smiac mi sie chce....w Polsce trzeba zaczac od mentalnosci kierowcy, kreowania pozytywnych nawykow i ogolnej kultury jazdy, a nie czaic sie na niego zza krzaka....

slyszalem pare historyjek taksiarzy, ktorzy mowili ze przez te radary ludzie traca prawka - bo leca sobie w delegacje z Wawy np do Wroclawia ( a nie oszukujmy sie - jakby ktos chcial przepisowo pojechac z Wawy do Wrocka to by musial jechac z 10godz !! )...a tu za kilka dni przychodzi im liscik ze zarobili tyle i tyle punktow, tutaj i tu... i dowidzienia.....po prawku....tragedia....

zawsze ci "najmardzejsi" Polske chca ulepszac od dupy strony - oczywiscie to tylko wrazenie, bo tak naprawde to oni po prostu zwyczajnie kradna....

ps. fotoradar, z tego co wiem robi 2 foty - z przodu i z tylu....

Opublikowano
czakoo masz rację ale nie przypadkiem te stawiane przenośnie robia foty z tyłu i przodu??? Bo z tego co wiem to te stałe robią tylko od przodu...
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Moje BMW: F32 420d '14, E87 116i '07, a ponadto: F10 520xd '16, F20 118i '15 , X1 sdrive18i '12.

poprzednie: E61 520dT '08, E90 318i '10, E91 318d '07, E87 116i '05, E39 520i '00, E36 318i '93, E34 530i '89, E30 316 '86.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

zawsze ci "najmardzejsi" Polske chca ulepszac od dupy strony - oczywiscie to tylko wrazenie, bo tak naprawde to oni po prostu zwyczajnie kradna....

Nie inaczej... A nawiązując do którejś z wcześniejszych wypowiedzi - pieniądze na obwodnice powinny być z podatku akcyzowego, który jest w paliwie i jest WYSOKI. A nie dodatkowo z fotoradaru. Ale jako się rzekło - po co wydawać, skoro zamiast tego można zarobić, pieprząc równocześnie, że to dla bezpieczeństwa blablabla.

Ja wiem, że w ogóle nieprzepisowa jazda, to grzech jest śmiertelny - ale powiedzcie mi - czy ktoś, komu się tam jechać zdarzyło - jedzie przepisowo po tzw. "gierkówce" ?

Oczywiście, że im szybciej tym bardziej niebezpiecznie. Ale jak to ktoś kiedyś niegłupio powiedział - samochody właśnie po to wymyślono, żeby się szybciej przemieszczać. A nie wolniej, wolniej i wolniej.

Jak się ktoś boi ryzyka, to niech jedzie pociągiem. Albo niech zostanie w domu - jeszcze bezpieczniej. Zresztą - której gadającej głowie w sejmie rzeczywiście zależy na poprawie czyjegokolwiek, poza swoim, bezpieczeństwa?

• 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
Super pomysł!!! Jestem pod wrażeniem, może nie będzie z tym tak różowo jak na "materiale", ale i tak fajna sprawa. :mrgreen: :mrgreen:
Opublikowano
tak jak z antyradarami.bedzie mozna miec ,ale nie bedzie wolno uzywac.kolejny absurd polskiej rzeczywistosci.
Opublikowano
Otóż to. Najgorsze jest to, że limit tych absurdów jakoś nie może się wykorzystać. I tak prawdę mówiąc, wcale się nie dziwię. Ja także nie chciałbym się odcinać od takich dopływów gotówki. :mrgreen:
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

ostatnio jechałem trasą Kraków Rzeszów i na odcinku od Krakowa do Brzeska nastawiali sporo fotoradarów (przynajmniej budek - tak na oko, bo nie liczyłem ok. 7) - nie są one oznakowane i stoją zarówno na obszarach zabudowanych, tam gdzie jest ograniczenie do 70 jak i na obszarze gdzie można jechać do 90 - także uważajcie :)

Ponadto ustawili 2 fotoradary w miejscowościach jakieś 10-20km przed Krakowem jakby wyjeżdzało sie z Krakowa przez Nową Hutę w kierunku Mielca- na tej trasie pojawiły się również kontrole radarowe i zielona nieoznakowana Vectra - do tej pory na trasie tej był zupełny luz-blues jeśli chodzi o policję.