Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
podcisnieniem....

Podciśnienie jest siłą wykonawczą na siłowniku, ale czym rusza ten siłownik?

Drążę temat, bo ostatnio pojawił się u mnie błąd opisany tu

Znalazłem coś na niemieckim forum, lecz moja znajomość tego języka niewiele mi mówi. Jedynie załączone zdjęcia i domysły świadczą, że jest w kolektorach tych silników system klap, którego sterowanie u mnie nie działa, i nie wiem za co odpowiada, natomiast jestem na tyle dociekliwy, że się dowiem. :D

Opublikowano
Tak masz racje sa tam takie male klapeczki nie wiem od czego one sa kumpel mechanik mi tlumaczyl ale nie pamietam bo ja tez ich juz nie mam dopatrzyl sie jak swiece zarowe wymienialem.Jak bede cos wiedzial to dam znac.
Opublikowano

Te przepustnice - klapki sa czescia ukladu ASC/DSC i sluza do zmniejszania mocy silnika np. podczas poslizgu albo przyspieszania na sliskiej nawierzchni.

Same klapki raczeje sie nie psuja tylko mocowanie w kolektorze na oskach sie wyrabia, dodatkowo koletkor moze w tym miejscu peknac a wtedy klapke zasysa do srodka ... i w najgorszym wypadku silnik do wymiany.

Opublikowano
......Jak bede cos wiedzial to dam znac.

Ooo, jest światełko w tunelu :)

Może ktoś ze znajomością niemieckiego prześledziłby wskazany wcześniej przeze mnie wątek, z czym zmagają się nasi zachodni koledzy, i o co chodzi z tymi: "drallklappen"