Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ile płacicie w warsztatach za serwis olejowy i za inspekcje w e39 530d?

Chciałbym wiedzieć czy tam gdzie to robie to dużo czy mało czy normalnie:)

Opublikowano
no tak, ale mi chodziło bardziej o to ile to kosztuje jako całość, tzn filtry, olej, no i "robocizna". bo ja dzisiaj zapłaciłem 900zł z tego prawie 200 to "inspekcja", czyli pewnie reszta to materiały, a te 200 to robocizna
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

czyli 700 zl za olej i filtry? poza aso? dosc drogo

inspekcja w aso kosztuje z tego co pamietam ok 460 zl (chyba netto), w tym jest wymiana oleju i sprawdzenie pewnych rzeczy

Run flats? NEIN, DANKE!

Yn0sTYR.jpg?1

Opublikowano

taniości to tutaj nie widać, 900 zł za wymiane z inspekcją?

i co to w tej inspekcji ? sprawdzenie zawieszenia hamulców i podpięcie pod kompa ? z kasowanie błedów?

nie no krojenie!

olej to chyba wydatek rzędu 250 zł + wszystkie filtry no 200 zł wymiana z tymi bajerami i podpinką do kompa 150 zł max,

czyli jakieś 300 zł zostaje na pełny zbiornik ropy, zapaszek i hot doga na Statoil hyhyhy

Opublikowano
hmm, w takim razie gdzie na śląsku polecacie to robić? ja byłem w m-auto, wielokrotnie zachwalanym tu na forum. Mam do zrobienia podobno jeszcze coś w zawieszeniu i ponoć kończą mi się klocki tylne więc nie chce znów przepłacić, co polecacie w zamian?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

olej Castrol SLX Profesional 5 W 30 - 7l x 25 zl = 175 zl

filtr oleju i powietrza - 60 zl

wymiana ze skasowaniem inspekcji - 30 zł

RAZEM 265 zł

• Członkowie klubu
Opublikowano

Specyfikacja ostatniego przeglądu buni w M-Auto

Filtr oleju 31,29 zł

Filtr powietrza 117,57 zł

Filtr klimatyzacji 60,95 zł

Olej Castrol 6,5l 260,00 zł

Płyn hamulcowy 39,94 zł

Inspekcja I 162,00 zł

Wymiana płynu

hamulcowego 54,00 zł

Sprawdzenie

poziomu oleju ASB 54,00 zł

Razem 779,75 zł

CENY NETTO z VAT łącznie 951, 30 zł

Opublikowano

no to mi wyszło netto 902 ale bez płynu hamulcowego i bez jego wymiany:(

nie wziąłem specyfikacji

Ciekawe gdzie ta inspekcja 265 zł

• Członkowie klubu
Opublikowano

Sorki za oftop, ale znacie może powiedzenie

"Kto tanio naprawia, dwa razy naprawia" :norty:

Pewnie że wolałbym zrobić to 4x taniej, ale jak ktoś mi poleci zakład gdzie robią to DOKŁADNIEJ bądź tak samo dobrze jak w M-AUTO i w mniejszych pieniądzach to chętnie zaoszczędzę kasiorę :)

Czytam ten topic i ciśnie mi się na usta hasło jednego z forumowiczów, nie pamiętam przy jakiej okazji go użył

"Nie sztuka kupić e39, sztuka go utrzymać"

Pozdrawiam!

Opublikowano
no ok, ale inspekcja to nie naprawa i wydaje mi się że nie jest to rzecz którą da się spartolić, wymiana oleju i filtrów rzecz standardowa, więc jak można gdzies taniej to czemu nie. to ze pojechałem do m-auto to chyba znaczy ze nie szukałem najtanszego fachowca. zastanawiam się czy nie ma na śląsku innego tanszego a tez solidnego warsztatu który zmieni olej i filtry. jakieś poważne naprawy albo wogóle naprawy to co innego.
  • Członkowie klubu
Opublikowano

Zatem nastepnym razem wyraźnie zaznacz, że zyczysz sobie WYŁĄCZNIE wymiany oleju i filtra oleju wraz z wykasowaniem inspekcji :8) Albo poproś o wcześniej o wyspecyfikowanie wszystkich czynności jakie warsztat dokonuje w owej INSPEKCJI I czy też II, jeśli uznasz że są zbędne to patrz zdanie pierwsze :wink:

Zawsze można wymienić olej samemu :mrgreen:

Opublikowano
właściwie to był oil service ale ja poprosiłem o wymiane wszystkich filtrów bo niedawno kupilem auto i wolałem mieć pewność. ale w specyfikacji którą kątem oka widziałem był tam napis inspekcja - prawie 200. wiec szukam warsztatu który za to wezmie mniej, bo nie sądze ze jak sie za to duzo zapłaci to jest lepiej zrobione (konkretnie to)
  • Członkowie klubu
Opublikowano

W moim wypadku to był też przegląd zaraz po zakupieniu auta. Poprosiłem o sprawdzenie wszystkiego co może być przyczyną ewentualnych problemów. Uważam, że jednorazowy wydatek się opłacił, bo do dziś (tfu,tfu,tfu :lol: ) mam święty spokój i nic się z bunią nie dzieje. Słyszałem (osobiście nie sprawdzałem), że niezły fachura od BMW jest też w Katowicach na ul. Warszawskiej, pan Krystian :wink: nazwiska nie znam bo to z opowiesci kumpla wiem. Popytaj moze tam będzie taniej.

Pozdrawiam!

Opublikowano

przegląd przed kupnem robiłem w ASO (teraz pewnie w m-auto bym zrobił bo na ASO juz zdążyłem sie przejechac, a to moje pierwsze BMW). teraz przyszło do wymiany oleju i stwierdziłem ze nie wiadomo co robił poprzedni właściciel wiec wymienie wszystkie filtry

a co do pana krystiana to miałem tez przyjemność. generalnie to chyba jest ok, ale nie zawsze jest sie przyjętym wtedy kiedy sie umówisz, a jak pracuje sie tak jak ja od 8 do 20 i wyrwe sie na godzinke albo 2 to chciałbym zeby taka wizyta była pewniakiem. raz zrobili mi coś z marszu, a innym razem jak przyjechalem na umówione spotkanie powiedział ze dzisiaj to nie wie czy uda mu sie cos zrobic.

• Członkowie klubu
Opublikowano

Sam zatem widzisz, że za tzw. obsługę klienta też płacisz :lol: Ja osobiście wolę zapłacić więcej, a nie narażać się na tego typu akcję, że przyjeżdża się, czasami kilkanaście/dziesiąt km i dowiadujesz się, że dziś nie bo coś tam :evil: Ale jak wielokrotnie powtarzałem, to jest wybór każdego, ja wolę w ten sposób, a ktoś woli inaczej :norty:

W jednym się zgadzamy, w ASO to się można pojawić wyłącznie w celu zakupu części bądź akcesoriów, w życiu nie dałbym im tknąć mojej buni :mrgreen: