Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich!

Jakieś półtora miesiąca temu skradziono mi z garażu we Wrocławiu BMW 320d E90. Kupione w czerwcu, w salonie BMW Inchape Motors we Wrocławiu.

Auto miało pełne ubezpieczenie

Dane auta:

> bmw 320d e90

> rok 2006, przebieg jakieś 20.000km

> skrzynia automatyczna

> lakier granatowy metalik

> w środku listwy szare (bez drewna)

> sterowanie radia na kierownicy

> tempomat

> radio proffesional z dużym ekranem w konsoli środkowej, nawigacją GPS, zmieniarką na 6 płyt w bagażniku

> czujniki parkowania

> czarne obicia foteli (półskóra)

> lampy ksenony

Zdjęcia:

niestety nie ma żadnego zdjęcia mojego auta. Ale wyglądało ono praktycznie identycznie jak

http://www.e90post.com/forums/attachment.php?attachmentid=7660&stc=1

http://members.cox.net/e90/AMS/DSC02442.JPG (zewnątrz)

http://www.e90post.com/forums/attachment.php?attachmentid=1063&stc=1&d=1114689114 << jedynie co jest inne to kolor foteli (u mnie były czarne) i boczków drzwi (też czarne)/ Nie miałem tez uchwytów na napoje które są nad schowkiem po prawej stronie (pod poduszką pasażera). Wszystko inne identyczne.

Znaki szczególne:

Prawe lusterko lekko i szyba w drzwiach koło tego lusterka mają małe ryski.

Inne:

W lipcu miałem wypadek. Auto wtedy było naprawiane w salonie Inchape Motors. Możliwe że to wtedy jakiś pracownik "sklonował" moje kluczyki do auta...

Mam świadomość że auto już pewnie jest w częściach, ale nie zaszkodzi napisać tą wiadomość. Znacie się na BMW, interesujecie się nimi, często pewnie chodzicie na jakieś giełdy lub coś podobnego, więc może rzuci wam się w oczy moje BMW :)

Z GÓRY DZIĘKUJE ZA JAKĄKOLWIEK POMOC!

PS. Policja oczywiście olała tą sprawę "bo i tak ma pan ubezpieczenie"... co za $#@&^! NIC NIE ZROBILI ŻEBY JE ZNALEŹĆ! NAWET NIE PATRZYLI NA KAMERY MONITORINGU MIEJSKIEGO, BO JAK BYŁEM U NICH I O TYM WSPOMNIAŁEM TO PRZYZNALI "no, dobry pomysł, żeby zobaczyć na kamery"...

Opublikowano

biedna bunia ktoś ją porwał od pana :cry2:

ile dostaleś z ubezpieczenia jesli mozna wiedzieć? konkretnie chodzi mi czy za tą kase kupił byś identyczną bmke?

PS. Policja oczywiście olała tą sprawę "bo i tak ma pan ubezpieczenie"... co za $#@&^! NIC NIE ZROBILI ŻEBY JE ZNALEŹĆ! NAWET NIE PATRZYLI NA KAMERY MONITORINGU MIEJSKIEGO, BO JAK BYŁEM U NICH I O TYM WSPOMNIAŁEM TO PRZYZNALI "no, dobry pomysł, żeby zobaczyć na kamery"...

bez komentarza :mad2: :mad2: :mad2: :mad2:

Prowadziłeś kiedyś BMW? To jest adrenalina, to jak narkotyk - wciąga. Jesteś królem świata i nikt ci nie podskoczy :diabel_faja:

Nowe forum BMW tylko dla serii 3

http://www.3er.pl

warto tam być!!!

Opublikowano

Sprawa ubezpieczenia się jsezcze toczy... i będzie się chyba toczyła z rok! Co chwilę brakuje im jakichś dokumentów, EFL (firma w której auto było na leasingu) nie wysyła im jakichś dokumentów i na odwrót :D

Po prostu robią tak, żebym najlepiej nic z tego nie miał!

Na szczęście nie musze teraz płącić rat leasingowych :lol: tego by jescze brakowało...

Ale z tym ubezpieczeniem to wiesz... do dzisiaj toczy się sprawa z wypadku ktory mieliśmy na wakacjach!

Opublikowano

Tak, mogli mi dać auto zastępcze.... ALE NA 3 DNI :lol: !!

Niby że to EFL'owi powinno zależeć na odzyskaniu ac, ale jak widać im się nie śpieszy... i dlatego samemu też trzeba wkraczać do akcji...

Apropo ubezpieczenia:

w czasie wypadku na wakacjach cały bok auta był rozwalony, jedna felga się nawet wpół złamała ;) ale do rzeczy - musieli w serwisie wymieniać oponę. Miałem jakiegoś goodyera z systemem przeciw przebiciowym (tzn że opona po przebiciu może być jeszcze używana przez ileś KM). Koleś z BMW zadzwonił i powiedział, że takiej opony już nie produkują i muszą dać inny model. No zgodziłem się bo co miałem robić... Po naprawie patrze a te (nie przeklinamy, mod.) z ubezpieczalni nie chcą mi oddać kasy za te dwie opony (bo musieli w efekcie 2 nowe założyć - na osi) OKAZAŁO SIĘ, że nie mogą mi zwrócić jeżeli zostało założone inne opony! Nie uwzględniają tego że takiej opony NIGDZIE juz nie można znaleźć!

Oczywiście jakbym wtedy pomyślał (jak koleś z BMW dzwonił) to bym mógl powiedzieć, że musicie to załatwić z Alianzem. Ale z drugiej strony znająć żyćie sprawa o same opony toczyła by się pół roku a i tak by gó^*& z tego wyszło... I przez pól roku auto by stało na cegłach w serwisie :lol:

Opublikowano

te auta zastepcze firm ubezpieczeniowych to komedia.. 'dajemy auto zastepcze!!!!!!!!!!!!!!' i potem 'na 2 dni, czyli nic ci to nie da frajerze'

Miałem jakiegoś goodyera z systemem przeciw przebiciowym (tzn że opona po przebiciu może być jeszcze używana przez ileś KM)

run flat

Opublikowano
Niby że to EFL'owi powinno zależeć na odzyskaniu ac, ale jak widać im się nie śpieszy... i dlatego samemu też trzeba wkraczać do akcji...

Twój post wiele wnosi. Dajesz argumenty przeciwko leasingowi auta. W takich wyjątkowych sprawach np kontaktach z ubezpieczycielem nie jesteś stroną w sprawie i musisz liczyć na Łaskę firmy leasingowej. Następnym razem weź kredyt inwestycyjny.

Opublikowano
co do tych opon to zawsze przy uszkodzeniu wymienia sie komplet na osi, a nie tylko 1 sztukę, ubezpieczyciel nie powinien ci tego zakwestionować bo on o tym dobrze wie,

ZAWIOZĘ NA ŚLUB !!!!

%5B640%3A129%5Dhttp%3A//xenonis.whitestarprogramming.de/save_the_e36/img/pics/banner.gif

Opublikowano
co do tych opon to zawsze przy uszkodzeniu wymienia sie komplet na osi, a nie tylko 1 sztukę, ubezpieczyciel nie powinien ci tego zakwestionować bo on o tym dobrze wie,

a pzu oddaja kase tylko za uszkodzona opone, nie obchodzi ich ze wymienia sie komplet, jesli druga jest ok to placa tylko za jedna.

Tłumaczenia: niemiecki, hiszpański, włoski.

Pozdrawiam

Grzesiek

http://img53.imageshack.us/img53/3782/pict6529panoramaresize8pl.jpg

Opublikowano

Nie chodzi o to, że nie chcieli oddać kasy za 2 opony, tylko o to, że nie oddadzą kasy jeżeli nie została identyczna opona założona co przed wypadkiem. (a nie mogła być taka założona bo już takich nie produkują [tego konkretnego modelu])

Opublikowano

a pzu oddaja kase tylko za uszkodzona opone, nie obchodzi ich ze wymienia sie komplet, jesli druga jest ok to placa tylko za jedna.

PZU oraz inne firmy w razie uszkodzenia felgi aluminiowej przy wjechaniu w dziure płacą za jej prostowanie, choć każdy producent samochodów może wystawić opnie że felg aluminiowych nie wolno prostować :!: Sprawa do wygrania w sądzie bez najmiejszego problemu, tyle że do sądu idzie jeden klient na 100 i z tego żyją TU.

ZAWIOZĘ NA ŚLUB !!!!

%5B640%3A129%5Dhttp%3A//xenonis.whitestarprogramming.de/save_the_e36/img/pics/banner.gif

Opublikowano

Nie chodzi o to, że nie chcieli oddać kasy za 2 opony, tylko o to, że nie oddadzą kasy jeżeli nie została identyczna opona założona co przed wypadkiem. (a nie mogła być taka założona bo już takich nie produkują [tego konkretnego modelu])

o ile sie nie myle e90 zjezdzaly na Bridgestone... jak chcesz to Ci sprawdze podaj tylko cos ;)

Opublikowano
Witam wszystkich!

Jakieś półtora miesiąca temu skradziono mi z garażu we Wrocławiu BMW 3

Witaj w klubie :lol: mi jakies 1.5 miesiaca temu skradziono e61 535d ktore mialem zaledwie dwa miesiace. Tydzien temu wyplacono mi odszkodowanie (choc stracilem pareset euro) :mad2: SZKODA TYLKO AUTKA!!!!!! :cry2:

Opublikowano

Twój post wiele wnosi. Dajesz argumenty przeciwko leasingowi auta. W takich wyjątkowych sprawach np kontaktach z ubezpieczycielem nie jesteś stroną w sprawie i musisz liczyć na Łaskę firmy leasingowej. Następnym razem weź kredyt inwestycyjny.

W przypadku kredytu inwestycyjnego, po wypadku lub całkowitej szkody pewnie trzeba płacić raty, a wrak stoi na podwórku. Chyba że się mylę?

Opublikowano

W przypadku kredytu inwestycyjnego, po wypadku lub całkowitej szkody pewnie trzeba płacić raty, a wrak stoi na podwórku. Chyba że się mylę?

Jasne, że trzeba. Ubezpieczyciel powinien pokryć peŁne koszty braku możliwości korzystania z auta.

ChodziŁo mi bardziej o to, że będąc wŁaścicielem auta dbamy o wŁasne interesy, a w przypadku lesingodawcy ciężko o taką "sumienność".

Opublikowano

z Alianzem

z moich własnych doświadczeń wiem że z nimi bez sądu nie ma sensu rozmawiać, nawet jak stoją na z góry przegranej pozycji to i tak mają gdzieś petenta...

Opublikowano
Też miałem problem z Allianzem, na każde pismo moje jak i z kancelarii prawniczej odpowiadali sugerując aby iść do sądu.
Opublikowano

to jest POLSKA - system samowolka ...

tu bez sadu nie da rady nic zrobic - biurokracja , utrudnianie i złodziejstwo na kazdym kroku - a w ubezpieczeniach szczegolnie ! tak jak w Auto Świecie pisalo ze wedlug PZU samochod po naprawie powypadkowej w ASO zyskuje na wartości :mad2: co za kretyni - ale caly ten biedny kraj jest taki ... nie ma sie co dziwic ze ludzie wyjezdzaja

Opublikowano

Przykra sprawa :cry2: a miałeś jakieś dodatkowe zabezpieczenia ?

Kluczyka - immobilizera chyba nie jest łatwo skopiować ? no chyba ze sie mylę :)

Opublikowano
peerrr - immo, kluczyk czy inne fabryczne rozwiązania typu alarm nie stanowią żadnego zabezpieczenia chyba, że po auto przyjdą jakieś naprawdę początkujące złodziejaszki.
Opublikowano

Wszelkie zabezpieczenia seryjne można sobie zdemontować i wyrzucić do najbliższego smietnika...

Najlpsze są nie typowe, pomysłowe... np zdjecie kabla WN z cewki, takie na szybko i zero kosztów.

Złodziej wchodzi kombinuje, przekręca stacyjkę, ogłupia kompa... i nic... nie odpala... przecież nie będzie grzebał półgodziny pod maską, aby znaleźć zdjety kabel na cewce, albo odpiętą wtyczkę od kompa :norty:

Można także podjechać do dobrego, najlepiej zaprzyjaźnionego elektryka i poprosic o zamontowanie odcięcia jakiegoś istotnego układu i włączanie takowego na przycisk.

naprawdę to jest lepsze od wynalazków za tysiące $$$, bo one sa typowe i znane w półświatku, a taki "patent pana Henia" jeden jedyny :D

http://pomocdrogowakrk.pl

Tel:790 580 495

Opublikowano

Grigorij ma racje! Tez uwazam,ze te najbardziej prymitywne rozwiazania sa najskuteczniejsze.

Kiedys moj kolega mial cos takiego w Renault.

Wkladales kluczyk do stacyjki ,dotykajac metalowej jego czesci.Druga reka paluszkiem przykrywales glowke malutkiej srubki,kompletnie nie widocznej,w komponowanej w rekojesc drzwi.

W ten oto sposob zamykales obwod i motor zapalal.

Ile pali?Dwie radialki tygodniowo.
Opublikowano

Współczuję kradzieży naprawdę, też jestem z Wrocławia i nie tak dawno temu ukradli mi lusterka z samochodu razem z obudowami, nie było by w tym nic śmiesznego jakby nie to że auto stoi pod blokiem a lusterka były wypiaskowane więc albo ten R#$#@$ nie popatrzył albo jest kolekcjonerem. W każdym bądź razie bardzo mnie to zabolało.

Wracając do zabezpieczeń to zgadzam się z przedmówcami że najlepszą metoda zabezpieczenia auta jest własna metoda i najlepiej tak prymitywna że az przykro ale skuteczna na 100%. Nie da sie ukrasc auta bez przekrecenia stacyjki czy to kluczykiem orginalnym, dorabianym czy srubokretem wiec pomyslcie nad tym...

Pamietajcie ze fabryczna blokada kierownicy jest mocna i nie uwierze w bajki ze ktos ja zrywa mocnym pociagnieciem...