Skocz do zawartości

SONDA LAMBDA i brak katalizatora = PROBLEM

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam wszystkich

PACJENT: BMW 316i E36 '94 ... juz bez katalizatora

PROBLEM: w komputerze blad sondy lambda

OBJAWY: silnik nie wchodzi na obroty, zachowuje sie tak jak by nie palil na ktorys cylinder, czasami gasnie na wolnych obrotach, jak silnik jest zimny to wolne obroty sa OK do czasu az sie zagrzeje

CO ZROBILEM A CO MOZE POWINIENEM ZROBIC?? : komputer wskazal ze sonda jest walnieta, zalozylem nowa i mimo to w delikatnym stopniu pojawiaja sie objawy dawnej usterki tyle ze bez bledow w komputerze. Wyczytalem ze jezeli auto ma sonde i jest wyposazone fabrycznie w katalizator to po jego usunieciu sonda moze ulec zniszczeniu. Czy ktos sie z tym spotkal ?? Czy faktycznie obecnosc katalizatora znaczaco wplywa na prace i zywotnosc sondy lambda ??

Opublikowano
raczej nie ma to wpływu, bo sonda mierzy przed katalizatorem a katalizator poxniej dopala resztki. Wyciecie moze wiązać sie z nieco wiekszym strumieniem spalin bo są mniejsze opory po wycieciu katalizatora ale to tez nie powienno wpływać na zywotność sondy i jej wskazania.

B-artek M-onika W-ojtuś (synek)

Moje byłe BMW http://www.bmww.webpark.pl/M5drive.gif Moje też byłe BMW

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Ja wywalilem kata bo mialem robiony caly wydech na zamowienie.

Sonda jest przed katalizatorem wiec nie ma to raczej wplywu ( w miejsce kata wstawiono mi tlumik przelotowy)

Samochod sprawuje się już ponad rok bez zarzutu wiec brak katalizatora raczej nie ma tu wpływu.

Opublikowano

w takim razie moge spac spokojnie. Bo zalatwilem juz druga sonde w moim BMW. Dzis wyjalem wtyczke od sondy i bylo tam mokro i zwieraly mi sie przewody.

Panowie tak pozatym, to jakie sondy Wy polecacie ?? Ja co prawda zalozylem drugi raz sonde NTK, ale nie jestem przekonany co do ich niezawodnosci.