Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

1. Volkswagen Passat - 2.070 skradzionych egzemplarzy w 2007 roku

2. Volkswagen Golf - 1.462

3. Fiat 126p - 759

4. Audi A6 - 689

5. Fiat Seicento - 619

6. Audi A4 - 423

7. Audi 80 - 411

8. Skoda Octavia - 372

9. Toyota Corolla - 346

10. Peugeot 307 - 319

11. Fiat Cinquecento - 303

12. Opel Astra - 289

13. Fiat Panda - 282

14. Opel Vectra - 255

15. Toyota Yaris - 240

16. Seat Ibiza - 236

zródło http://moto.onet.pl/1470721,2217,artykul.html

nie ma BMW :dance: :dance:

Prowadziłeś kiedyś BMW? To jest adrenalina, to jak narkotyk - wciąga. Jesteś królem świata i nikt ci nie podskoczy :diabel_faja:

Nowe forum BMW tylko dla serii 3

http://www.3er.pl

warto tam być!!!

Opublikowano

Ponowie co do miejsca 1 to przypomniala mi sie sytuacja którą przeżyłem i pozwole sobie ją przytoczyć :P

jakieś 3 lata temu znajduje sie w lodzi na parkingu przy "obi łanken obi" :lol: i nagle słysze jak jakis facet kolo 50tki zdrowo przeklina :evil: okazało sie ze zatrzasneły mu sie drzwi od srodka a kluczyki w środku zostały :shock: auto to było passat b4 sedan. nawet jakiś ochroniarz przyszedl z jakimś drutem na pomoc :mrgreen:

I nagle z zakupami wyjeżdża facet z żona idą do passata b4-oczywiście innego. Wypakował się i zobaczył że jego kolega z b4 ma problem.

Jakiesz bylo moje zdziwienie jak facet podszedł do niego mając kluczyk w reku od swojego auta, włozył do jego zamka przekręcił i samochód otwarty :shock: :shock:

normalnie mi kopara opadła :jawdrop: :jawdrop: :jawdrop: :jawdrop:

Prowadziłeś kiedyś BMW? To jest adrenalina, to jak narkotyk - wciąga. Jesteś królem świata i nikt ci nie podskoczy :diabel_faja:

Nowe forum BMW tylko dla serii 3

http://www.3er.pl

warto tam być!!!

Opublikowano
nagle słysze jak jakis facet kolo 50tki zdrowo przeklina :evil: okazało sie ze zatrzasneły mu sie drzwi od srodka a kluczyki w środku zostały :shock: auto to było passat b4 sedan. nawet jakiś ochroniarz przyszedl z jakimś drutem na pomoc :mrgreen:

I nagle z zakupami wyjeżdża facet z żona idą do passata b4-oczywiście innego. Wypakował się i zobaczył że jego kolega z b4 ma problem.

Jakiesz bylo moje zdziwienie jak facet podszedł do niego mając kluczyk w reku od swojego auta, włozył do jego zamka przekręcił i samochód otwarty :shock: :shock:

:duh: nieźle :duh:

Opublikowano
Ponowie co do miejsca 1 to przypomniala mi sie sytuacja którą przeżyłem i pozwole sobie ją przytoczyć :P

jakieś 3 lata temu znajduje sie w lodzi na parkingu przy "obi łanken obi" :lol: i nagle słysze jak jakis facet kolo 50tki zdrowo przeklina :evil: okazało sie ze zatrzasneły mu sie drzwi od srodka a kluczyki w środku zostały :shock: auto to było passat b4 sedan. nawet jakiś ochroniarz przyszedl z jakimś drutem na pomoc :mrgreen:

:shock: :shock: :shock: :jawdrop:

Oby tak było tylko w passatach. Ale takiego czegoś nikomu nie życzę. :roll:

A co do samej listy. Jakoś mi się nie wierzy... Beemki są raczej popularne, a skoro są to i zapotrzebowanie na części jest... Jak to piszę, to aż mnie ciarki przechodzą. :worried:

Opublikowano

W Golfach też się tak da...

Pocieszające ze nie kradną tylu Beemek (może złodzieje boją sie zemsty :twisted2: ).

Mi Blume chcieli ukraśc tylko raz(i oby ostatni!),na szczęście im sie nie udało.

Może być każde auto,pod warunkiem że będzie to BMW...
Opublikowano

Sądziłem, że E39 będzie w czołówce, ponieważ jest to bardzo popularny model BMW w Polsce, wystarczy spojrzeć na oferty allegro. Zapotrzebowanie na części jest więc duże, a ludzie z reguły mają praktycznie niezabezpieczone auta, bo przecież alarmu nie można do tego zaliczyć. Dodatkowo właściciele E39 nie są przecież milionerami, a części do BMW są dosyć drogie i poszukiwane na allegro. Dziwna sprawa.

Co do Volkwagenów i ich zamków to ... wejście do jakiegokolwiek samochodu to jest banalna sprawa, każda szanująca się grupa przestępcza ma wytrychy do każdego modelu, wiec czy to Passat czy Mercedes myślę, że nie ma większego znaczenia.

A co do samego Passata i Golfów to ogólnie znane są również historie, że choć policja rzadko wyrusza na poszukiwania jakiegokolwiek skradzionego auta, to Volkswagenów już praktycznie w ogóle nie szuka, ponieważ jak sie wypowiedział kiedyś policjant w moim mieście przesadzając, no ale jednak : "co trzecie auto na ulicy to srebrny Passat". :wink:

Opublikowano

Widziałem podobną sytuacje lata temu, ale z BMW E21. Albo jak koleś zamykając poldka pilotem otworzyl lanosa stojącego obok i tak w kółko otworzył swoje zamknął lanosa... gdy po chwili zjawił się właściciel lanosa okazało się że jego pilot juz nie dziala na oba samochody jak ten od poldka, dodam że był to alarm fox czy foxa jakoś tak.

Opublikowano
Kiedyś widziałem materiał o takim jednym kolesiu co zawodowo kroił fury. Poza opowieściami o swoich taktykach i sposobach na alarm, blokady, GPS etc. moją szczególną uwagę zwrócił jakby pas (dłuuuuuugi) z przegródkami na wytrychy (w kolejności alfabetycznej), które się tam znajdowały - od Alfy Romeo do Volvo (nieraz po kilka dla danej marki).

Pozdrawiam

Freude am Fahren - anytime, anywhere

Opublikowano

Bardziej bym się cieszył gdyby towarzystwa ubezpieczeniowe uwzględniły ten fakt w swoich nadmuchanych cennikach AC :)

Otóż to, chętnie wystosowałabym do TU pismo właśnie z tym opracowaniem, bo jestem ciekawa do czego oni się odwołują w swoich rankingach przy wyliczaniu składki AC :mad2:

Opublikowano

Bardziej bym się cieszył gdyby towarzystwa ubezpieczeniowe uwzględniły ten fakt w swoich nadmuchanych cennikach AC :)

Otóż to, chętnie wystosowałabym do TU pismo właśnie z tym opracowaniem, bo jestem ciekawa do czego oni się odwołują w swoich rankingach przy wyliczaniu składki AC :mad2:

ZapomniaŁeś, że AC to nie tylko kradzieże, ale gŁównie wyŁudzenia odszkodowań wypadkowych.

Opublikowano

Kiedyś kupiłem vito z doma kluczykami,jeden od stacyjki drugi od drzwi.

Kupiłem nowy komplet zamków bo chciałem żeby jeden był do wszystkiego.Po zmnianie pierwszego zamka w drzwiach zrobiłem próbe

i o dziwo wszystkie kluczyki te stare i nowy otwierały drzwi.

Dodam że z tych starych kluczy to ten od stacyjki nie pasował do drzwi

i na odwrót.

Widzieliscie takie cudo?

BMW=Boss-Money-Women
Opublikowano

3. Fiat 126p - 759

Skradzione...taaa, chyba złomowanie było za drogie :mad2:

albo nie było czym na imprezę jechać :mrgreen: no i potem już było czym.

BMW - Broń Masowego Wrażenia

Moja 850i

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=26&t=120911

http://img121.imageshack.us/img121/5670/pasek2e.jpg

detailing http://www.funkyking.eu

Opublikowano
ZapomniaŁeś, że AC to nie tylko kradzieże, ale gŁównie wyŁudzenia odszkodowań wypadkowych.

Wszystko jest kwestią ustalenia odpowiednich warunków ubezpieczenia i pakietów, a poza mini-AC oferowanym przez PZU (ubezpieczenie tylko od kradzieży, ale z beznadziejnymi warunkami a składki i tak zbyt wygórowane) nie zauważyłem podobnych "atrakcji" wśród innych towarzystw.

Opublikowano
ZapomniaŁeś
- "łaś" jak coś :)

Mnie dokładnie poinformowali, że "bmw jest chętnie kradzione" więc zwyżka za markę się należy.

No więc polityka wygląda tak, że kogo stać na bmw ten płaci więcej, a odnośnie wyłudzeń to być może przodują właściciele japończyków i amerykańców bo do tego części są kosmicznie drogie (ale to już inny temat i inne rankingi).

Szczerze mówiąc i tak nawet jeśli, to ta zwyżka wg. mnie jest wyssana z palca i jest to zakładanie, że ubezpieczony jest od razu oszustem.

Opublikowano
Sądzę, że TU podnoszą składki dla BMW, Mercedesa,Audi etc gdyż te marki mają szalenie drogie serwisy/części zamienne/etc. Kradzieże są sprawą drugorzędna gdyż nawet w TU zdają sobie sprawę ,że każde auto da się ukraść równie łatwo.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Nie śledziłem ostatnio stawek na rynku, ale 3 lata temu gdy ubezpieczałem BMW, w pakiecie w Warcie, to aż sam agent się zdziwił pozytywnie, jaką stawką obciążone było BMW- coś ok. 5,3 proc. w porównaniu z Audi czy Mercedesem (stawki rzędu 6-7 proc) a Toyota to miała coś koło 8 proc. nawet. Może więc nie jest aż tak źle ;)

pozdrawiam

Paweł

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Widać już wszyscy Polscy gangsterzy mają wystarczającą ilość BMW w garażu :wink:[/

MOŻĘ I TAK BO W LISTOPADZIE DOKŁADNIE 13.2007 ZGINEŁY MI DWIE BMW E46 I E39 NA NIEBYLE JAKIM WYPASIE!!!! I ANI SLADU PEWNIE SIE NIMI WOŻĄ PO WARSZAWIE!!!!! SMIERC DLA TYCH CO NIMI JEŻDZA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Opublikowano

Nie jest to jakieś nadzwyczajne zjawisko szczególnie w przypadku VW i Audi. W autach powyżej 10 lat zamki są często na tyle wyrobione, że można je otworzyć kluczykiem od innego auta lub nawet zwykłymi nożyczkami. Druga sprawa, że zamki Audi i VW(bardzo podobne i równie mało skuteczne) są bardzo miękkie i można je wyłamać łamakiem domowej produkcji. Jednak producenci niektórych aut wyposażali zamki w tzw sprzęgła które po wyłamaniu zamka nie pozwalają na otwarcie drzwi. Mam więc pytanie czy w e39 są takowe zabezpieczenia ? Ich posiadanie daje minimum więcej pewności ponieważ do otwarcia auta trzeba wybić szybę, a to mimo wszystko utrudnia pracę złodziejowi w dzień za to w nocy potrafi narobić hałasu. Niby nic a jednak coś. Wiem, że np mercedesy W140 miały takowe. Złodziei powinni traktować jka kiedyś koniokradów w ameryce :lol: Pozdrawiam.
Opublikowano
producenci niektórych aut wyposażali zamki w tzw sprzęgła które po wyłamaniu zamka nie pozwalają na otwarcie drzwi. Mam więc pytanie czy w e39 są takowe zabezpieczenia?

Tak są.

Proponuję jednak założyć jakieś odcięcie +bear-lock, ponieważ fabryczne zabezpieczenia to żadne zabezpieczenia chyba, że po autko przyjdzie ktoś kompletnie nieprzygotowany, ale nie warto na to liczyć...