Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
210 wg licznika.

Czyli faktycznie ze 200, na wysokości Bełchatowa (może tam z górki jest?)

I jeszcze chciał jechać :)

Marcin

Tylko ja widze z opisu że ty masz 218KM podkrecone na 240KM, tak? To troszkę więcej niż moje biedne 184KM (tyle było kiedyś, a ile jest teraz to nie wiem, he).

W czwartek jade na zwiększenie mocy (cały program) i jestem ciekaw efektu...

A na marginesie, jesteś z Bełchatowa? ;) To niedaleko mnie...

• Odpowiedzi 63
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
Dziś byłem w V-Tech w Krakowie i moc mojego auta wyszła 180KM (3.0D 184KM). Niestety z niewiadomych przyczyn nie szło podnieść mocy wiecej niż do 200KM. Dlaczego, nie wiem... Tak jakby brakowalo paliwa i powietrza wtedy, kiedy bylo to potrzebne. Przy mocy 200KM predkosc wzrosla do 195km/h (ze 180) i co dziwne spalanie spadło z ok 12l na 10-11. Dziwne...
Opublikowano
Przy mocy 200KM predkosc wzrosla do 195km/h (ze 180) i co dziwne spalanie spadło z ok 12l na 10-11. Dziwne...

Nie dziwne - spalanie spada po chipie, tak jest we wszystkich przypadkach, jakie znam.

pozdrawiam,

Marcin

Opublikowano
Tylko zastanawia mnie dlaczego uzyskali tylko 200KM z 184KM, a nie 220, czy 230KM... Obstawiam na wywalone wtryski lub przepływkę. A wy macie jakies sugestie? Filtry nowe, zaworki wyczyszczone (egr + sterowanie podcisnieniowe), turbo dmucha ładnie...
Opublikowano

Odpowiedzialny gosc od chipa nie zmienia mapy o wiecej niz 10-15%, powyzej tych wartosci wplyw chipa przestaje byc przewidywalny - zbyt wysilony uklad napedowy zaczyna sie sypac (najpierw sprzeglo, potem temperatura chlodzenia), potem bywa roznie. Delikatna zmiana nie wplywa na zywotnosc samochodu, dlatego odpowiedzialny tuner nie robi wiecej.

Pozdrawiam,

Marcin

Opublikowano
Zapewnienia były na ok 220-230KM, wyszło niecałe 200 (dokładnie 199). Więc zmiana jest raptem 10%! Szczerze jestem bardzo rozczarowany! I to jeszcze za taką kasę... Zrobili, kilka koni dodali, kase zgarnęli i następny... Tak to odebrałem :| Jutro jade na dokładne przejrzenie silnika (włącznie w wtryskami) ijesli wszystko jest ok, pojade do innego (kogo?) i zobaczymy co on wymodzi.
Opublikowano
Kiedys chipowalem dwulitrowego HDI-ka w V-techu i z 90 KM (bylo 86 KM na hamowni) zrobili mi 100 KM.Auto mialo lepsze przyspieszenie ,ale to nie bylo to co powinno byc.Powiedzieli ze moge pojezdzic tydzien i jak mi nie bedzie pasowalo to moge spowrotem stary program dostac i zwrot kasy.Ja wymienilem przeplywomierz i poczulem ze moc wzrosla.Takze stawiam na przeplywomierz.podjedz na jakis auto zlom i wez na probe przeplywke pasujacą do Twojego modelu .jesli poczujesz roznice to ja kup jesli nie to szukaj dalej przyczyny.a tak przy okazji ile czasu spedzilem w V-techu i ile zaplaciles za robote?
Opublikowano
Kiedys chipowalem dwulitrowego HDI-ka w V-techu i z 90 KM (bylo 86 KM na hamowni) zrobili mi 100 KM.Auto mialo lepsze przyspieszenie ,ale to nie bylo to co powinno byc.Powiedzieli ze moge pojezdzic tydzien i jak mi nie bedzie pasowalo to moge spowrotem stary program dostac i zwrot kasy.Ja wymienilem przeplywomierz i poczulem ze moc wzrosla.Takze stawiam na przeplywomierz.podjedz na jakis auto zlom i wez na probe przeplywke pasujacą do Twojego modelu .jesli poczujesz roznice to ja kup jesli nie to szukaj dalej przyczyny.a tak przy okazji ile czasu spedzilem w V-techu i ile zaplaciles za robote?

nie no, bez przesady! na autozlomie mozna kupic zlomy, a nie dobrą przeplywke! na nową jeszcze mnie stać! a by była ona sprawna musi być raczej nowa, a nie jeszcze gorsza od mojej.

ale przyczyna juz znana! jeden wtrysk padł już prawie całlkiem. w nast tyg wymiana końcówki mnie czeka. reszta jest bardzo dobra.

plus do tego skrzynia biegów (automat) juz przepuszcza i ginie moc oraz moment na skrzyni. Pewnie moc silnika teraz jest, ale skrzynia ślizga się i nie przenosi tego na koła.

Opublikowano

Witam, jak czytam o wynikach rzędu 8l/100 to :shock: powiem tylko tyle, że tyle to pali moje Zonie e90 320d (na ostatnich 20K kilkometrów ma 7,4). IKS w lecie na 19tkach z oponami 275 średnio pali 12,5 na zimówkach ....zresztą podobnie. Może nie mam najlżejszej nogi ale 4L róznicy na 100km to dla mnie nie wykonalne. Spalanie na takim poziomie (12,5L) i tak jak na rozmiary auta uważam za bardzo OK.

Co do CZIPU to +10% to chyba słabo :? .....jeśli tylko tyle chciałeś to OK twoja sprawa, ale jeśli chciałeś więcej to albo Ci silnik nie domaga albo tjuner d**a. Ale jeśli silnik nie domaga to i tak tjuner d**a bo najpierw powinien doprowadzić ci silnik do stanu jak należy. Z drugiej strony auto ma swoje lata a z tego co piszesz to moc trzyma wiec chyba coś z tym Twoim tjunerem nie halo.

Nie mam żadnego znajomego ze zczipowanym motorkiem 184KM ale mam za to trzech z zrobionym motorem 218 (wyniki okolice 275- 280). IKSY po tych czipach maja juz najechane po kilkadziesiąt tys KM i wszystko OK. Do tej pory nie czipowalem rzadnego ze swoich diesli, bo do poprawy nastroju mialem zawsze jakąś zawirusowaną turbo benzyne ale chyba się skusze i zrobie zarówno IKSa jak i e90

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

witam

mi w miescie spala 3,0d 218 km automat okolo 13-15 litrow w trasie ok 9 l predkosc ok 120 km/h czy jest to powod do zmartwien? regualrnie auto serwisuje w aso przebieg 79 tys km pierwszy wlasciciel mial 85 lat i mogl zamulic troszke auto ?

dziekuje

• 8 miesięcy temu...
Opublikowano

witam wszystkich jestem w posiadaniu od niedawna x5 diesel 06 r ale oszolomilo mnie spalanie 15.5 na sto o co chodzi z tym spalaniem czy ktos moze mi powiedziec...? probuje zejsc ponizej 15 i niemoge chyba sie napalile i za tanie paliwo kupilem ale az taka roznica by byla o co chodzi..pomuscie....

jak by to wina byla przeplywomierza czy nie wyswietlil by sie blod na komputerze... dziekuje z gory na wszystkie odpowiedzi i pozdrawiam

Opublikowano
Dziwi mnie ze ktos kto ma tyle kasy na bmw x5 z 2006 roku nie porafi napisac jednego zdania bez bledu :shock: .zresztą niewazne. spalanie 15 l/100km jest wskazaniem kompa czy obliczales ?jesli po zatankowaniu i obliczeniu spala Ci ponad 15 lirow prawdopodobnie przeplywka padla i z tego co kojarze bląd sie nie wyswietli.
Opublikowano (edytowane)

No jednak ma, to właśnie dlatego postrzeganie marki premium jest takie pszenno-buraczane.

Myślący człowiek i błędy ortograficzne to jak noszenie g.ówna na własnych butach.

Marcin

Edytowane przez Marcinx5
Opublikowano
sorki za ta ortografie ale zawsze mialem z nia problemy a zreszto ..I does not care.. moge powiedziec tylko tyle ze poznalem bardzo duzo ludzi po studiach i wyuczonych ale byc madrym a wyuczonym to sa dwie rozne rzeczy .. ale mniejsza z tym bledy bledami nie ma powodow do dumy .. tylko musze cos zrobic z tym nadmiernym lykaniem ropy ... kupie i sprawdze przeplywomierz ... kopcic nie kopci bo inaczej bym pomyslal ze moze wtryski.. jak macie wiecej pomyslow prosze piscie i zgory dziekuje.. pozdrawiam
Opublikowano
Moja x5 3.0d 184km automat w trasie bierze około 9,5 - 10 litrów ropy. Jak jadę szybciej tak 140-160, spala tyle samo a może i nawet trochę mniej około 9 litrów. Nie wiem co z tym autem jest nie tak. Wydaje mi się że przy jeździe do 120 nie powinien wziąć więcej jak 8litrów.
Opublikowano

caly czas badam ta sytuacje i konsultuje sie z mechanikiem dolalem cos do paliwa i mialo mi to wyczyscic wtryski caly uklad wydechowy itd ... zobaczym czy cos to dalo,musze teraz znowu podjechac do niego niech mnie podloczy do komputera i zobaczymy czy to zrobilo robote bo jest masakra ze spalaniem ...

jak czytam ile wam pali to mnie cos trafia .. dziekowka za odpowiedzi

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Dzisiaj zrobiłem 300km i dolałem 28l ropy czyli 9,4l /100km tyle pokazuje komp ,prędkość 100-120km nie wiem czy to dobry wynik, wydawało mi się że zejdę poniżej 9l ale nie da rady chyba że jechać przez 500km na autostradzie z prędkością 90km/h ,myślę że takie spalanie to standard na marginesie ropka u nas 5,79 za literek v power diesel :mad2:
Opublikowano

Moja Bunia prawie zawsze spala +-12l,w trasie około 10l do 140km czasem szybciej,ale częściej wolniej (nasze drogi,ruch)

Też mi się wydaje że spala sporo inne Bunie maks 8l ale to były Trójeczki, waga X-sa i 19 koła,automat nie zmniejszą apetytu na paliwko :cry2:

Ale mimo to nie zmienię X-sa (nie ma na co) chyba że na E70 (na razie nie ta kasa) A tak w ogóle mój X w zupełności mi wystarcza (bestia) :D :D :D

pozdrawiam :cool2: X5 :cool2:

Opublikowano
Kolego mariozooi-odpisz nam tu szczerze czy Twoje wysokie spalanie jest wskazaniem komputera czy obliczen.dwa posty wyzej masz podpowiedz jak sprawdzic spalanie.
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Panowie rozpisując się strasznie na różne tematy techniczne ,dotyczące spalania X5 tek

zapomnieli o klimatyzacji która potrafi zeżreć do 20% paliwa , a do tego automaty , opony jak w ciężarókach , no i te min.130km/h robi swoje !