Skocz do zawartości

540i, potrzebny fachowiec do obejrzenia samochodu ;)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Biję się od wczoraj z myslami o kupnie 540 z 95r ale nigdy nie miałem BMW z takim motorem więc chciałem wstępnie zapytać czy ktoś mógłby ze mną podjechac w sobotę 9ok 250km z W-wy) w celu doradzenia ( bez odpowiedzialności;)) ? No i jest to automat a wiem że to jest słaby punkt 540 więc też potrzebna pomoc.
Opublikowano

Jako, że mam już drugi "automat" w domu pozwolę sobie coś Ci podpowiedzieć. Żeby sprawdzić automat to:

- wrzucamy wszystkie możliwe tryby jakie ma automat, blokując także wszytkie biegi i sprawdzając czy działają. Sprawdź także, czy automat płynnie zmienia biegi. Powinien tak robić i przy zmianie przy 2500obr/min jak i przy 6000. Oczywiście przy wyższych obrotach będzie czuć zmianę biegów ale nie powinno szarpać mocno.

Proponuje poczytać także Vademecum o automatach na str. http://www.automat.pl/body/index.html

Życze powodzenia w kupnie auta.

Opublikowano
Ok dzięki. Poczytałem i coś pomogło. jednak teoria często odbiega od praktyki a jeszcze kiedy grają emocje pewnych rzeczy się nie dostrzega.
Opublikowano

Skoro nikt nie może jechac to chociaż proszę o nr tel do kogoś kto może mi conieco podpowiedzieć kiedy będę przy niej stał. Najlepiej na maila lub priva.

No i oczywiście proszę o podpowiedź co można zobaczyć gołym okiem (oczywiście przed poważnym badaniem) typowego dla 540 co może niepokoić. Chetnie dowiedziałbym się też jak zrobic test zegarów.

Opublikowano
Skoro nikt nie może jechac to chociaż proszę o nr tel do kogoś kto może mi conieco podpowiedzieć kiedy będę przy niej stał. Najlepiej na maila lub priva.

No i oczywiście proszę o podpowiedź co można zobaczyć gołym okiem (oczywiście przed poważnym badaniem) typowego dla 540 co może niepokoić. Chetnie dowiedziałbym się też jak zrobic test zegarów.

W którą stronę masz te 250km od Warszawy??

~~Oby nasze dzieci miały bogatych rodziców~~

Pozdrawia Elwis

E34 525tds '95 touring executive

http://stud.wsi.edu.pl/~elwis/e34bok.jpg

Opublikowano
musze przyznac ze za te kase i taki wypasik plus power- 286 KM to jest calkiem niezly wozik tylko ten automat to porazka,sam chetnie przejechalbym sie tym wozem.Pewnie przez Belchatow nie bedziesz jechac?
bede mogl wyprzedzac
Opublikowano
musze przyznac ze za te kase i taki wypasik plus power- 286 KM to jest calkiem niezly wozik tylko ten automat to porazka,sam chetnie przejechalbym sie tym wozem.Pewnie przez Belchatow nie bedziesz jechac?

A o jakiej kasie mówisz, bo jakoś z ogłoszenia nie wynika za ile właściciel chce ją sprzedać. :?: Myślę, że cenowo nie odstaje za bardzo od innych 540, bo gdyby tak było już ktoś by się z nim dogadał poza aukcją...

Opublikowano
własnie tu jest cos nie tak bo woła 23500 a więc mało jak opisany stan. Cos musi być na rzeczy tylko nie wiem co.
Opublikowano

A może koledzy z forum, którzy są z Zamościa pomogą. Na pewno znajdą chwile czasu, żeby zobaczyc takie autko.

Pozdrawiam.

Michał
Opublikowano

No , byłem, pojeździłem, obejżałem i ... nie kupiłem.

Na wstępie powiem, że jexdziłem różnymi e34 (518, 524td, 525tds, 525i vanos) ale jazdy tym cudem nie da sie porównać z resztą rodziny e34. Oczywiście poza M5. Ale do rzeczy:

- auto ładne, bez wiekszych wad blachy (głownie ok 40cm rysa z wgnieciem na błotniku + obicia od kamieni)

-brzmienie czyste

-silnik przypocony przy deklach zaworów i sośc mokry przy misce olejowej

-srzynia na kazdym trybie bez szarpnięc

-zawieszenie bez stuków

-wydech zdrowy

-papiery wszystkie

Nie kupiłem bo 1-sze gośc musi podobno ją najpierw zarejestrować na siebie (?) aby uniknąc podatku. 2-gie gość prowadzi warsztat a więc nie ma pewności czy auto nie było naprawiane.

Wahałem sie ale raczej odpuszczę bo chyba jednak nie stac mnie na lanie takich ilości paliwa ale warto było sie przejechac ;)

Cena jest dobra ( i tu podejrzenie dlaczego) bo ... 24500 z kartą pojazdu i zwolnieniem z opł skarb!

Opublikowano
Wahałem sie ale raczej odpuszczę bo chyba jednak nie stac mnie na lanie takich ilości paliwa ale warto było sie przejechac ;)

Przeciez to auto bedzie Ci palic tyle co 525.

Obecnie, po 10 latach przerwy (!): E85 Z4 3.0i R6 M54 '03 + LPG

We wspomnieniach: E32 740i V8 M60 '93 oraz E34 520i R6 M20 '90 + LPG

Opublikowano
Nie kupiłem bo 1-sze gośc musi podobno ją najpierw zarejestrować na siebie (?) aby uniknąc podatku. 2-gie gość prowadzi warsztat a więc nie ma pewności czy auto nie było naprawiane.

Cena jest dobra ( i tu podejrzenie dlaczego) bo ... 24500 z kartą pojazdu i zwolnieniem z opł skarb!

Toż to w moim mieście :shock: . Cena .... ja bym powiedział, że ani tanio ani szczególnie drogo takie monstrum raczej bardzo ciężko jest sprzedać.

Skoro nic szczególnego w nim nie znalazłeś i nie kupiłeś to po co było jechać :?: Jaki to warsztat - zdjęcia robione w warsztacie zajmującym się elektroniką samochodową sporo bemek tam sie naprawia.

kiedyś

E32 730

E36 318

Opublikowano

Przeciez to auto bedzie Ci palic tyle co 525.

Czy Ty aby nie przesadzasz :?:

W katalogu podane mam tak 90/120/miasto odpowiednio dla 525(540) 6,8(7,6) / 8,2(9,6) / 12,1(16,9)

kiedyś

E32 730

E36 318

Opublikowano
W katalogu podane mam tak 90/120/miasto odpowiednio dla 525(540) 6,8(7,6) / 8,2(9,6) / 12,1(16,9)

Jassne :) Zgodnie z danymi srednie zuzycie ECE Twojego samochodu to 11,1 l/100km. A dam glowe ze w rzeczywistosci jest duuuuzo wiecej.

Ja nie kieruje sie danymi oficjalnymi a opiniami kolegow, w tym i forumowiczow. Czesto, szczolnie jakbylo cieplo, jezdzilem ze znajomymi w jakies wypady nad jeziorko po 100-200km, a beemek 525 jechalo zawsze przynajmniej dwie w tej grupie i smiem twierdzic, ze moja spalala nawet mniej niz ich.

Obecnie, po 10 latach przerwy (!): E85 Z4 3.0i R6 M54 '03 + LPG

We wspomnieniach: E32 740i V8 M60 '93 oraz E34 520i R6 M20 '90 + LPG

Opublikowano

Nie kupiłem bo 1-sze gośc musi podobno ją najpierw zarejestrować na siebie (?) aby uniknąc podatku.

Racja. Takie są w Polsce przepisy.

Opublikowano
Ostatnio jak byłem w niemczech i szukałem auta dla kumpla to znalazłem 540 z 11.93 z drugiej ręki za 3700 euro więc 23500 nie jest rewelacją.A ta z allegro nie ma nawet skóry.
Opublikowano

Spojrz na to, sprzedaje 540i

http://autobmwklub.triger.com.pl/forum/viewtopic.php?t=7808&highlight=sprzedam

No , byłem, pojeździłem, obejżałem i ... nie kupiłem.

Na wstępie powiem, że jexdziłem różnymi e34 (518, 524td, 525tds, 525i vanos) ale jazdy tym cudem nie da sie porównać z resztą rodziny e34. Oczywiście poza M5. Ale do rzeczy:

- auto ładne, bez wiekszych wad blachy (głownie ok 40cm rysa z wgnieciem na błotniku + obicia od kamieni)

-brzmienie czyste

-silnik przypocony przy deklach zaworów i sośc mokry przy misce olejowej

-srzynia na kazdym trybie bez szarpnięc

-zawieszenie bez stuków

-wydech zdrowy

-papiery wszystkie

Sprzedam nowy filtr powietrza MANN C31143 BMW E60 E61 E63 E64 - 90 zł z wysyłką

Opublikowano

Tak sie sklada, ze mam 540i na manualu i jeszcze nigdy nie spalila mi wiecej niz 12 litrow. Do 140 km.h

http://autobmwklub.triger.com.pl/forum/viewtopic.php?t=7619&postdays=0&postorder=asc&highlight=540&start=15

Jassne :) Zgodnie z danymi srednie zuzycie ECE Twojego samochodu to 11,1 l/100km. A dam glowe ze w rzeczywistosci jest duuuuzo wiecej.

Ja nie kieruje sie danymi oficjalnymi a opiniami kolegow, w tym i forumowiczow. Czesto, szczolnie jakbylo cieplo, jezdzilem ze znajomymi w jakies wypady nad jeziorko po 100-200km, a beemek 525 jechalo zawsze przynajmniej dwie w tej grupie i smiem twierdzic, ze moja spalala nawet mniej niz ich.

Opublikowano
Ostatnio jak byłem w niemczech i szukałem auta dla kumpla to znalazłem 540 z 11.93 z drugiej ręki za 3700 euro więc 23500 nie jest rewelacją.A ta z allegro nie ma nawet skóry.

Pamietaj, ze bemka sie beemce nie rowna. Cena ogrywa duyza role i jest adekwatrna do stanu auta.