Skocz do zawartości

witam kupiłem e34 525 24v co na wstepie??

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
witam calkiem niedawno kupilem sobie bmw e34 525 24v 192km rok 1991/92 . wiadomo ze przy zakupie tak starego auta o pewne rzeczy trzeba zadbac lub sprawdzic;] i tu moje pytanko od czegop zaczac?? czy wymieniac kable swiece czy olej i filtry czy moze to i to i cos jeszcze;]?? gdzie zajrzec co sprawdzic co wymienic??
Opublikowano
To co w każdym aucie :) (no prawie) Na pewno oleje, filtry, płyny, a reszta wyjdzie w praniu. bez potrzeby nie wymieniaj części jeśli wszystko gra. Stara zasada mówi, że póki się gó@#a nie rusza to ono nie śmierdzi ;)
Opublikowano
no ok a teraz nastepne pytanie;] jak odpalam na zimnym silniku na benzynie przez jakies 30s obroty fajują od 700 do 1500/2000 co to moze byc?? dodam ze po chwili wszystko wraca do normy i chodzi jak pszczolka;] jak odpalam na cieplym silniku wszystko jest ok.
Opublikowano

problemow moze byc cala kupa, moga wynikac z instalacji gazowej lub nie, ale jak falujace obroty to stawial bym na LPG, wogole to napisz czy faluja Ci na benzynie czy na gazie i jaka masz instalacje?

posprawdzaj dolot, moze przeplywomierz byc walniety np. od strzalu

Opublikowano
obroty fajuja na benzynie ale tylko wtedy gdy odpalam rano auto po chwili jest ok mam zwykla instalacje gazowa auto jezdzi na gazie miesiac czasu
Opublikowano

No to powodzenia w jeździe na zwykłej instalacji. Do tego silnika trzeba przecież sekwencje. Wystrzały mogą zniszczyc Ci kolektor ssący.

Uszkodzony kolektor = brak hebli (nie działa servo) Nie polecam.

Falujące obroty mogą byc przyczyną złej pracy silnika krokowego.

Pozdrawiam,

Kamil

Opublikowano

wiem ze ta instalacja jest do du*y ale co zrobie takie juz kupilem;]

nazbieram kasy to zmienie na sekwencje(butla i przewody juz sa) a jesli chodzi o krokowiec to gdzie go szukac jest na widoku gdzies?? i czy na wstepie moge go wyczyscic czy trzeba go wymienic?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Falują obroty bo komputer silnika zmienia mapę wtrysku przez tą instalację. Po prostu głupieje od tego gazu. Parametry składu mieszanki wychodzą poza dopuszczalne granice. A najprędzej to już i tak działa w trybie awaryjnym. Nawet na sekwencji ze źle dobranymi czasami wtrysku może tak robić.

Poza tym to komputer nie wie , że steruje gazem a nie benzyną.

Ale są jeszcze inne możliwości. Na początek proponuję reset i czytanie kodów usterek.

Drogą dedukcji doszedłem do konkluzji...!!!!
Opublikowano

Panowie spokojnie, kolega jest na dobrej drodze, zaczynajmy od rzeczy najtanszych, wyczysc krokowca, zrob moze reset kompa a na sekwencje przyjdzie czas, narazie bujaj sie na tym, tylko uwazaj na strzaly, moga byc destrukcyjne w skutkach.

Krokowca znajdziesz na rurze dolotowej, za przeplywomierzem, przynajmniej u mnie tak jest :)

Opublikowano

Co do jazdy na zwykłym gazie, to dam Ci dobrą rade.

3 lata jeździłem e34 z instalką 2 generacji i nic się nie działo.

Sposób jest prosty, ZAWSZE odpalaj i gaś samochód na benzynie a krzywda Ci się nie stanie.

Ja zawsze przed parkowaniem przełączałem na benzynę i dopiero gasiłem. W ten sposób uniknąłem jakichkolwiek problemów.

Opublikowano
Co do jazdy na zwykłym gazie, to dam Ci dobrą rade.

3 lata jeździłem e34 z instalką 2 generacji i nic się nie działo.

Sposób jest prosty, ZAWSZE odpalaj i gaś samochód na benzynie a krzywda Ci się nie stanie.

Ja zawsze przed parkowaniem przełączałem na benzynę i dopiero gasiłem. W ten sposób uniknąłem jakichkolwiek problemów.

jakas metoda to jest, a wtemacie krokowca to w m50 jest pod kolektorem, jak rece niewielkich rozmiarow to siegniesz, ja wolalem zdjąc kolektor. Miłego uzytkowania

Opublikowano
dzieki chlopaki powoli powoli bede sobie robil to co tam mi naszkrobaliscie;] wstepnie sprawdze hamulce i tarcze a pozniej płyny ustrojowe do wymiany . pozdrawiam i mam nadzieje do zobaczyska na spocie w skarbimierzu w przyszla niedzielke :cool2: