Skocz do zawartości

problem z uruchomieniem silnika po wymianie akumulatora

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam

jestem od nie dawna posiadaczem e60 530d , i w czasie jak załatwiałem formalności związane z rejestracją auto stało w garażu nie jeżdzone . Pare dni temu wyjechałem w celu umycia samochodu padł mi akumulator . Po wymianie akumulatora nie mogę odpalić i tu zaczeły sie problemy . Aso twierdzi że może powstać tego rodzaju usterka ponieważ auto powino zostać zainicjowane (przyuczone o wymianie akumulatora). z racji że mieszkam na granicy zachodniej udało mio się sprowadzić serwisanta BMW z niemiec do mnie na podwórko który dosyc szybko stwierdził że pompa paliwa nie podaje paliwa ! czy to może mieć związek z wymiana baterii z uszkodzeniem pompy paliwa (pompa pomocnicza )czy nieszcześliwy zbieg okoliczności ? zbieram informacje gdzie moge bo mam niewielkie doświadczenie z bmw . Wszystkim z góry dziekuje za pomoc i wskazówki co tego tematu .

• Lubię to 1
Opublikowano
Po wymianie aku trzeba przeprowadzić adaptacje sterownika. Co do pompy to przypadek że padła po wymianie akumulatora. Wprawny użytkownik DISa GT1 jest wstanie sprawdzić parametry pompy i zasymulować jej działanie.
Opublikowano
tak własnie zrobił gość z bmw . pokazywał mi jakie paremetry pompy są a jakie być powinny . Jak mam rozumieć próbę zasymulowanie pracy pompy? i co to jest ten GT1
Opublikowano

Jezeli akumulator pada to podczas proby odpalenia silnika powstaja duze skoki napiecia. Sterowniki wowczas szaleja. Jest absolutnie losowa sprawa co bedzie dzialac, z co "zwariowalo".

Po takim zdazeniu najlepiej wszystkie sterowniki osobno zresetowac.

Skad wiadomo czy pompa zepsuta? Najpierw reset sterownikow i dobiero dalej diagnozowac!

Opublikowano
Jutro lece na lawecie :evil: na serwis . Tak zrobie poprosze o reset całego system i zobaczymy co dalej . To najbardziej prawdopodobe że tak się stało . Nie chce mi się wierzyć że auto które nie lata i taki pech (akumalator i pompa w jednym czasie !! Mam troche utrudnione zadanie ponieważ mój niemiecki nie jest na nawyższym poziomie i będe musiał jutro śledzić poczyniania tych mechaników .
Opublikowano
pierwsze słyszę ze trzeba e60 przyuczać po wymianie aku. Ktoś jakieś wymysla niestworzone historie. Nic takiego nie ma miejsca. Sam wymieniałem aku (poprzednie padło) nic nie trzeba było przyuczać. Mało tego siedze troche w elektryce samochodowej i jesli coś takiego by miało mieć miejsce auto by było wyposażone w dwa akumulatory...
Opublikowano
Jest tam taka funkcja zerowania licznika cyklu życia aku, ją się restartuje. Bicker praktycznie wszystkie nowe zawansowane modele różnych marek mają coś takiego. W audi np. A8 bez loginu , adaptacji i wpisaniu odpowiednich parametrów nowego akumulatora nie odpalisz auta.
Opublikowano
pierwsze słyszę ze trzeba e60 przyuczać po wymianie aku. Ktoś jakieś wymysla niestworzone historie. Nic takiego nie ma miejsca. Sam wymieniałem aku (poprzednie padło) nic nie trzeba było przyuczać. Mało tego siedze troche w elektryce samochodowej i jesli coś takiego by miało mieć miejsce auto by było wyposażone w dwa akumulatory...

"siedzisz" w elektryce tzn jestes elektrykiem? Jesli tak to powinienes wiedziec co sie dzieje jak sa spadki napiecia.

A moze przeczytasz co napisalem.

Moze gdy jest poprostu slaby akumulator to go wymieniasz i jest ok, ale jesli probujesz samochod zapalic na zbyt slabym to rozne rzeczy sie dzieja. Spada napiecie nawet do zera i pozniej sie pojawia, za niskie napiecie jest dla wielu urzadzen bardziej niebezpieczne niz troche za wysokie.

W moim przypadku rozladowali akumulator na serwisie - sluchali se radia- i pozniej byla proba odpalenia. Skonczylo sie to wyswietlaniem roznych bledow i musieli resetowac rozne sterowniki z osobna bo zglupialy, zanim sie polapal elektryk ze tak trzeba zrobic to minela z godzina, no i oczywiscie podladowac akumulator.