Skocz do zawartości

330d - rezonans , buczenie ...

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Od jakiegoś czasu pojawił mi się lekki rezonans, basowe buczenie. Siedzac w samochodzie jest to lekko słyszalne, z okolic środkoweo tunelu, skrzyni biegów... Nie jest to jakos natarczywe, ale chyba odczuwam lekko zwiększone drgania, minimalnie. Ostatnio stałem koło auta, i na pracujacym silniku, w pełni nagrzanym, i silnik w pewnym momencie zmienił obroty, zrobił sie bardziej dudniący ? Za chwilęwrócił. Podobny objaw jest w VW-Audi TDi podczas dopalania sadzy w filtrze czastek stałych.

Obroty są ok (800), rozpedza sie rewelacyjnie, filtry wymienione, paliwo Orlen Verva. Podczas jazdy kultura pracy jest idealna. Skrzynia Automat.

Czy jest to poczatek końca poduszek ? Czy moze problem z wydechem ? SPrawdziłem ostatnio że jak załączam D , to dzwiek jest mocniejszy z pod auta, z okolic skrzyni - wydechu.

Ktoś miał podobne doświadczenia ??

P.S. Kiedyś miałem podobny objaw, jak zatankowałem na jakieś słabej stacji. Teraz nalałem na Orlenie, ale innym niż zawsze... Moze to faktycznie gorsze paliwo...

QUATTRO

Diesel ? No thanks....

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Też mam coś podobnego, między trybem D a P jest różnica w dźwięku, jakby inny poziom hałasu albo rezonansu.... Tylko nie wiem czy to o czym ja piszę nie jest typowym zjawiskiem dla przełączania z jazdy na parking :duh:

pozdrawiam

Paweł

Opublikowano

Pewnie sie czepiamy, ale jestem umówiony na poniedziałek do kolegi do ASO. Obstawia kończace sie poduszki, lub brak "cieżarka" przy końcowym tłumiku.

Nurem, ty masz automat czy manual ? Kto miał z klubu taką sama a manual ?

QUATTRO

Diesel ? No thanks....

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Ja mam automat, przecież napisałem ;)

Ukash miał manual ale sprzedał :(

EDIT: Daj znać co znalazł u Ciebie twój mechanik!!

pozdrawiam

Paweł

Opublikowano

A nie masz wrażenia że masz "dudnienie" lub "buczenie" z wydechu w sensie z wylotu jak by był jakis tłumik sportowy :D ??

Połóż nogę na tylnim tłumiku i zobacz czy masz duże wibracje.

QUATTRO

Diesel ? No thanks....

Opublikowano
Sprawdź termiczne osŁony ukŁadu wydechowego.

Coś mi sie wydaje że to jednak poduszki... :mad2:

QUATTRO

Diesel ? No thanks....

Opublikowano

własciwym jest wasz tor myslenia. szukacie przyczyny buczenia ? napewno to sa jakies gumowe duperele . w 3l d wszystko sie urywa po kolei. sprawdz podpore tylnego mostu! gumowa tuleja tłumiaca drgania mostu i wału mozliwe ze rozsypało sie łożysko srodkowe wału pędnego! ia luzy na sprzegiełku miedzy skrzynia i wałem tez dadza podobny efekt. kazda z tych usterek to groszowa sprawa i warto to zrobic. pozdrawiam i zapraszam na www.poupee.pl/smigacz

zobaczycie jak dizelek kombi zmasakrował m6 509 KM

nie zartuje:)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

A nie masz wrażenia że masz "dudnienie" lub "buczenie" z wydechu w sensie z wylotu jak by był jakis tłumik sportowy :D ??

Połóż nogę na tylnim tłumiku i zobacz czy masz duże wibracje.

Oj nie wiem Kuba, czy to aż tak buczy jak w sportowym....

Zrobię "test" to odpiszę

pozdrawiam

Paweł

Opublikowano

witam!

Miałem to samo. Poduszki sprawdziłem były"niby dobre".

Po długiej walce postanowiłem wymienić poduszki pod silnikiem . Co sie okazało.

Poduszka wyjęta była o ok. 2 cm niższa niż nowa.

Po wymianie wszystko ustało. Jedyny rezonans to na drążku zmiany biegów. Wy też tak macie? Ja mam manuala. Więc jakieś porady dla mnie mile widziane.

Pozdrawiam Przemek

My Definition is High Definition

Moje:

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=158&t=161053

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
W automacie drążek nie drży, a przynajmniej u mnie nie :D

pozdrawiam

Paweł

Opublikowano
W automacie drążek nie drży, a przynajmniej u mnie nie :D

U mnie też nie :) . Co ciekawe ten objaw zanika czasami. Z niektóre dni tylko sie pojawia. Moze zalezy od dnia tygodnia hehehe.... :D

QUATTRO

Diesel ? No thanks....

Opublikowano

Dzisiaj byłem w ASO. Okazało się że mam sobie znaleźć jakieś zajęcie, bo sie czepiam :norty: I chyba faktycznie..... :mrgreen: Stało inne 330d i chodzi naprawde podobnie.

Póki co poczekamy, może cos sie rozleci do końca..... :8)

QUATTRO

Diesel ? No thanks....

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ja czekam na rozpad/awarię koła pasowego, już jeżdżę z nowym zakupionym w bagażniku ahahahahahah

pozdrawiam

Paweł

Opublikowano
Ja czekam na rozpad/awarię koła pasowego, już jeżdżę z nowym zakupionym w bagażniku ahahahahahah

A piszczy Ci przy gaszeniu ??

QUATTRO

Diesel ? No thanks....

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Chyba jeszcze nie ;) Albo nie wiem jak ma piszczeć ;)

Jak byłem na przeglądzie to powiedzieli że dopiero są pierwsze oznaki i nie ma pośpiechu z wymianą. Ale część już zakupiłem :8)

EDIT:

ostatnio jak gasiłem silnik to specjalnie otworzyłem drzwi- nic nie piszczało ;)

pozdrawiam

Paweł