Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witajcie, dopiero kupiłem BMW i na postoju, w mieście wszystko było OK ale jak wyjechałem poza miasto i pojechałem nieco szybciej nagle zaczął się grzać, gdy wyrzucam na luz temperatura spada, jak trzymam do dwóch tys. obrotów to jest w miare dobrze jak jadę trochę powyrzej lub jest pod górę znowu rośnie i muszę zwalniać. Górny wąż od chłodnicy jest gorący a dolny zimny, ogrzewanie jest OK, woda w zbiorniczku nie bulgocze ale troszkę jest oleju, w oleju zaś nie ma wody więc myślę że to może nie głowica. Wymieniłem termostat który okazał się być dobry i teraz w ogule się nie da jeżdzić bo sie od razu grzeje, napewno teraz jest zapowietrzony układ ale nie wiem jak go odpowietrzyć i czy to pomorze
Opublikowano

No niestety, chyba czeka Cię jednak wymiana uszczelki.

Jeśli był włożony niesprawny termostat, to układ nie utrzymywał ciśnienia i dało się jeździć. Przy usuniętym termostacie da się jeździć z odkręconym korkiem i nie wywala wody (sprawdziłem organoleptycznie, bo miałem tak kiedyś w e30).

Sprawny termostat powoduje, że układ zaczyna pracować tak jak powinien no i się zaczyna grzanie.

Na Twoim miejscu nie zwlekałbym z naprawą (może jeszcze jakaś diagnoza u zaprzyjaźnionego mechaniora).

pozdrawiam i łączę się w bólu.

Mariusz

Opublikowano
Pompa cieczy chłodzącej do wymiany na 99%

Potwierdzam,,,

miałem podobne przypadki w trzech innych autkach na ropke ,,,

Co prawda nie BMW ale też powodem była pompka wodna,,,

Wszystkie pompy wyglądały na sprawne,,, a jednak

Któregoś dnia postanowiliśmy sprawdzić co w końcu im faktycznie dolega

przecież nie widać zadnych oznak zużycia

Podnieśliśmy autko ,i rozebrali tak aby pompe było widać potem zapalili i kolega przez jakieś 10-15 minut trymał silnik na bardzo wysokich obrotach

Po tym czasie zaczęły się pokazywać pierwsze objawy

A mianowicie pompka się poprosu zatrzymywała na jakiś tam ułamek sekundy a pasek ślizgał się po wieszchu potem ruszała albo bardzo zwalniała momentami,,,i wszystko jasne,,, zacierało sie łożysko w środku:)

http://img182.echo.cx/img182/3667/bmwx25qo.jpg

Sprzedaje materiał na podsufitki.

Opublikowano

To rzeczywiście dobry powód grzania się silnika. Słyszałem, że M50 pompa ma plastigowe łopatki, które po jakimś czasie (parunastu latach) "rozpuszczają" się i pompa przestaje być wydajna.

To byłaby dobra wiadomość dla frytka.

pozdr

Mariusz

• Członkowie klubu
Opublikowano
Słyszałem, że M50 pompa ma plastigowe łopatki, które po jakimś czasie (parunastu latach) "rozpuszczają" z

W M50/51/52 tak własnie jest, tylko, ze nie rozpuszczaja się a odrywają i pompa się kręci a turbinka nie. Najlepiej zamontować pompę HEPU, która turbinkę ma metalową :idea:

Auto Classic Service - 603975574

BMW Partner

Diagnostyka, mechanika i elektryka BMW

Swapy i indywidualne modyfikacje

AUTOPOMOC

BMW M7 - 1:44.821 Tor Poznań

Opublikowano
tds powinien sie sam odpowietrzyc powrotem z chłodnicy miałem cos podobnego i okazało sie ze termostat sie kantował i zacinał
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
Mieliście racje z tą pompą, gdy odkręciłem korek w zbiorniczku woda przelewała się ale jak dodałem gazu to przestawała no i było wszystko jasne. W pompie był plastikowy wirnik (kompletna głupota) który był pęknięty przez co ledwo co trzymał się ośki, na wolnych obrotach jako tako się kręcił ale jak ośka obracała się szybciej po prostu stawał i temperatura szybko rosła. Po wymianie pompy z aluminowym wirnikiem jest wszystko OKej. Dzięki bardzo i pozdrawiam
  • 1 miesiąc temu...