Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam wszystkich.

Jeżdżę automatem i wczoraj po kilku godzinach studiowania forum,doszedłem do wniosku że nie będę ryzykował chipowania.Ale tu drugie przemyślenie: skoro nie zwiększę mocy i momentu, to zmniejszę zużycie paliwa :)

I to prośba o opinie na ten temat:

http://www.vtech.pl/powerboxy/ecobox/ecobox-zmniejsza-zuzycie-paliwa-283-115.html

Co na ten temat sądzicie? Jest ktoś kto ma to założone? Warto to brać pod uwagę?

Dzięki za odpowiedzi

Edytowane przez Mr.Lova

http://images.chomikuj.pl/button/Mr.Lova.gif

Na Chomiku mapy 2014,soft spolszczający MK2/3/4 mono-kolor,MK3 z polskimi znakami.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Witam wszystkich.

Jeżdżę automatem i wczoraj po kilku godzinach studiowania forum,doszedłem do wniosku że nie będę ryzykował chipowania.

mysle, ze to bardzo rozsadne podejscie :cool2:

Ale tu drugie przemyślenie: skoro nie zwiększę mocy i momentu do zmniejszę zużycie paliwa :)

I to prośba o opinie na ten temat:

http://www.vtech.pl/powerboxy/ecobox/ecobox-zmniejsza-zuzycie-paliwa-283-115.html

Co na ten temat sądzicie? Jest ktoś kto ma to założone? Warto to brać pod uwagę?

Dzięki za odpowiedzi

a po co poprawiac fabryke? zbyt duzo ci pali?

Run flats? NEIN, DANKE!

Yn0sTYR.jpg?1

Opublikowano

Dzięki za zainteresowanie.

Jeśli chodzi o fakty to tak,mam zamiar poprawić fabrykę,ponieważ gdzieś czytałem,że samochody (silniki) są robione tak samo na cały świat. A wystarczy dopasować oprogramowanie do danej strefy klimatycznej żeby auto paliło mniej,bez szkody dla silnika.

Co do drugiego pytania:nie jestem przerażony spalaniem,już zszedłem do 9-10/100 (po początkowym 12-14/100),ale skoro można zaoszczędzić ten litr bez straty mocy a nawet tą moc delikatnie zwiększyć,to czemu nie?

Policzyłem że przy obecnej cenie paliwa,powinno mi się to zwrócić po niecałym roku,a przecież ceny będą rosły a jeździć trzeba :)

Na Chomiku mapy 2014,soft spolszczający MK2/3/4 mono-kolor,MK3 z polskimi znakami.

• Członkowie klubu
Opublikowano
1190 zł?? A liczyłeś ile musisz przejechać km żeby się ten ecobox zwrócił ;)? Dla mnie to podobna oszczędność jak magnetyzery wszelkiej maści :) Lepiej wywalić zbędny balast z auta, odciążyć prawą nogę i nauczyć się płynnej jazdy, daje dużo lepsze efekty :cool2: A na cuda przy 3litrowym dieselku bym nie liczył :nienie:
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

ee nie ma co porownywac do magnetyzerów... czip dziala to i moze to dziala.

wg mnie oszczednosc mała... ponoc na ich czipie tez jakas tam jest oszczednosc wiec chyba lepiej załozyc czipa...

aha. a co znalazles na minus z czipowaniem bo ja tam czytam ze wszyscy zadowoleni

Opublikowano

No jak już pisałem jeżdżę automatem.Skrzynia może przenieść 420 Nm a silnik bez chipowania ma 410 Nm. Nie chce mojego autka potem pchać bo to dość ciężkie bydle :)

Podjadę jutro do Opola i wpadnę na Budowlanych do tego serwisu to popytam. Ale raczej jestem zdecydowany to założyć.

Pytasz voshon ile kilometrów trzeba zrobić, liczyłem tak:

średnie zużycie 9l/100

oszczędność 10%

cena ON 3.95

powinno się zwrócić po około 30tys km.Czy to dużo?

A pamiętaj że paliwo NA PEWNO podrożeje,więc zwróci się to szybciej.

A jak będzie szajs to sprzedam na Allegro :twisted2:

pozdrawiam

• Członkowie klubu
Opublikowano
Czy ja wiem ... Nie jestem zwolennikiem poprawiania fabryki. Nie mam zaufania do wszelkiego rodzaju "wynalazków", nie twierdzę że nie działają itd., mam tylko dość ostrożne do nich podejście. Dzisiejsze auta są tak skomplikowane, że łatwo można wpakować się w niezłe g .... montując elektroniczne "cuda na kiju"
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
przestudiuj troch o "czipach" i tym podobnych to moze zmienisz zdanie..
Opublikowano
No jak już pisałem jeżdżę automatem.Skrzynia może przenieść 420 Nm a silnik bez chipowania ma 410 Nm. Nie chce mojego autka potem pchać bo to dość ciężkie bydle :)

Podjadę jutro do Opola i wpadnę na Budowlanych do tego serwisu to popytam. Ale raczej jestem zdecydowany to założyć.

Pytasz voshon ile kilometrów trzeba zrobić, liczyłem tak:

średnie zużycie 9l/100

oszczędność 10%

cena ON 3.95

powinno się zwrócić po około 30tys km.Czy to dużo?

A pamiętaj że paliwo NA PEWNO podrożeje,więc zwróci się to szybciej.

A jak będzie szajs to sprzedam na Allegro :twisted2:

pozdrawiam

.

Proponuje pojeździć dobrze najpierw. Zmiany w spalaniu zaobserwujesz dopiero po 2-3 tygodniach , z prostej przyczyny, początkowo auta pala wiecej z ASB tylko ze musisz sam dojść do tego żeby ci mniej palił żaden ECOBOx ci nie poprawi twojego stylu jazdy.Program Adaptacyjny ASB musi sie dopasować do Kierowcy średnio trzeba przejechać 100 km w miescie 100 na trasie/Autostradzie. Po takim zabiegu skrzynka przystosuje sie do twojego profilu,Podobne sytuacje występują jak sie da komuś przejechać , ASB programuje sie na nowo , dla pewności własnego profilu zaleca sie wraz ze zmiana właściciela kasowanie wartości Adaptacyjnych ASB. W moim przypadku sytuacja spalania kształtuje sie najczęściej na poziomie 8L/100 km , jak pojadę troszkę dynamiczniej to 9L,Jak chcę trochę przyoszczędzić jeszcze to na trasie redukuje prędkość do 120 i już to pięknie wygląda BC pokazuje 6-7L, ekonomicznie da sie pojechać nawet 160 spalanie wychodzi około 8L.Spalanie jest odzwierciedlone wychyleniem przepustnicy a można przyspieszać delikatniej i tym samym zmniejszyć wychylenie przepustnicy co owocuje zmniejszeniem zużycia Paliwa, taka dobra rada która w porównaniu do EcoBox kosztuje 0,00.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Mr.Lova, skad masz info, ze "Skrzynia może przenieść 420 Nm (...)"? z tego co wiem/slyszalem, to zapas tej skrzyni to 18%...

co do zmniejszenia spalania, to slyszalem, ze np. w polonezach na gaz byl prosty sposob na ograniczenie spalania... "przykrecenie" srubek/zaworow przepuszczajacych gaz - taka luzna uwaga, ja jestem sceptycznie nastawiony to tego rodzaju wynalazkow, ale to nie znaczy, ze kogokolwiek namawiam do przeznaczenia swoich pieniedzy na co innego

co do czipa i zmniejszenia zauzycia paliwa... tak bedzie, przy zalozeniu, ze nie zmienisz stylu jazdy... nie po to najczesciej czipuje sie samochod, aby nadal jezdzic tak samo, jak przed czipem

Run flats? NEIN, DANKE!

Yn0sTYR.jpg?1