Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Ty Rafał_W_wa a niby kogo tu wprowadzam w błąd.To ze felga ma być prosta to jest chyba logiczne (ale widzę ze nie dla wszystkich)jeśli felga jest lekko obita (a nie napisał czy jest czy nie jest) to będzie szybkie zużycie opony przy rozmiarze 225.Taki mądry tu jesteś a prostych odpowiedzi nie rozumiesz (ale tak to jest jak się tylko z książek zna samochody i nigdy się smarem nie ubrudziło ) :twisted2:do tego widzę ze masz problem z założeniem opon (nie jesteś u Kubicy kolego w boxie) :twisted2:

Mogłbys wprowadzic w bład bo nie wiedziałes jakie ET a powiedziałes ze bedzie pasowac,

przy et 10 tez by pasowało?? jasne ze nie, bo trzeba by naciagac nadkola,

wiec zbyt pochopnie doradziłes.

Rafał_W_wa miał racje wiec troche nie na miejscu Twoj komment....

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Arczi- takie komentarze to pozostaw dla siebie :evil: :naughty:

Rady typu prosta felga są oczywistą oczywistością, a dotyczące ET - rzeczą ważną.

pozdrawiam

Paweł

Opublikowano
klocicie sie jak stare baby , WEZ pojedz do gumiarza zalurz na 1 205 na druga 225 i zobaczysz jak lerza (OPONY Z RANTEM ) sam ocenisz jak wszystko bedzie ok to 205 . koszt 30 zl tylko zwroc uwage na scianki boczne i zachowanie profilu !!! pomijajac ze najlepiej opony takie jakie sobie upatrzyles bo kazda opona jest inna !! Brigestony inaczej pasuja a conti inaczej a michaly jeszcze inaczej
Opublikowano
A ja sie podepne pod temat i zapytam co najlepiej naciagnac na oryginalny M pakiet 8.5j, et50 tył i 7.5j, et41 przód, myslalem odpowiednio 245/40 tył i 225/45 przód czy nie bedzie problemu jak zaloze to do seryjnego Touringa 2,0d ( obcieranie czy cos ) oraz jakie były by węzsze zamienniki tego zestawu ?
Opublikowano
A ja sie podepne pod temat i zapytam co najlepiej naciagnac na oryginalny M pakiet 8.5j, et50 tył i 7.5j, et41 przód, myslalem odpowiednio 245/40 tył i 225/45 przód czy nie bedzie problemu jak zaloze to do seryjnego Touringa 2,0d ( obcieranie czy cos ) oraz jakie były by węzsze zamienniki tego zestawu ?

Nie bedzie tarło, ale to za szerokie kapcie na Twoj motor, oczywiscie moim zdaniem :roll:

załoz 205/50 na przod i 225/45 na tyl jak juz masz te felgi

Opublikowano

witam

ja wczoraj założyłem na moje felgi 8" z ET 47 opony 205/50R17 (taką mi doradzili koledzy na forum, oryginalnie powinna być 225/45) i powiem szczerze że na razie jestem zadowolony chociaż zrobiłem na razie ok. 150km ale odczucia są zauważalne bardzo ładnie się auto prowadzi szczególnie na Lubelskich koleinach, więc ogólnie SUPER, aha opona to NOKIAN NRVi, bardzo dobra oponka, pięknie sie wyważyła;]

Dziękuję za wszystkie rady, bardzo mi pomogliście :D

BMW-Banditen Motor Wagen

INSTRUKCJA E46

http://www.wupload.com/file/194077137/Instrukcja_BMW_E46_PL.pdf

Komunikaty kompa niem-angielsko-polskie

http://www.wupload.com/file/194069634/komuinikaty_bmw.txt

----------------------------------------------------------------------------------------------

Opublikowano
a dobrze to bedzie wyglądało na tych felgach,nie bedzie przedni profil wyzszy niz tył ? moze ktos jezdzi na takim zestawie i wrzuci jakas fotke lub podzieli sie spostrzezeniami NAwiosnę planuję zrobienie remapu komputera (tzw chip tuningu) wiec moc troche wzrosnie
Opublikowano
witam

ja wczoraj założyłem na moje felgi 8" z ET 47 opony 205/50R17 (taką mi doradzili koledzy na forum, oryginalnie powinna być 225/45) i powiem szczerze że na razie jestem zadowolony chociaż zrobiłem na razie ok. 150km ale odczucia są zauważalne bardzo ładnie się auto prowadzi szczególnie na Lubelskich koleinach, więc ogólnie SUPER, aha opona to NOKIAN NRVi, bardzo dobra oponka, pięknie sie wyważyła;]

Dziękuję za wszystkie rady, bardzo mi pomogliście :D

Mozesz wrzucic fotke jak opona 205 lezy na 8 calowej feldze??

Opublikowano
problem nie w wygladzie . Zobacz czy aby taki zestaw szerokosci i wysokosci jest uwzgledniony na tabliczce bo jak nie to moze ale nie musi wystepowac przeklamanie w systemach kontroli trakcji i dynam kont trakc najlepiej jak sa takie same opony przod i tyl wtedy wrzystko jednakowo dziala . nie dotyczy to M bo tam jest to skalibrowane razem z odchylkami . wysokosci sa takie same ale nie takie same w zamiennikach jezeli ta rurznica bedzie miescila sie w widelkach bledu to ok ajak nie to w extremalnej sytuacji moze byc problem . (DURZY )
Opublikowano
problem nie w wygladzie . Zobacz czy aby taki zestaw szerokosci i wysokosci jest uwzgledniony na tabliczce bo jak nie to moze ale nie musi wystepowac przeklamanie w systemach kontroli trakcji i dynam kont trakc najlepiej jak sa takie same opony przod i tyl wtedy wrzystko jednakowo dziala . nie dotyczy to M bo tam jest to skalibrowane razem z odchylkami . wysokosci sa takie same ale nie takie same w zamiennikach jezeli ta rurznica bedzie miescila sie w widelkach bledu to ok ajak nie to w extremalnej sytuacji moze byc problem . (DURZY )

Prosze Cie, przeciez na zestawach 225 przod i 245 tył sa przeprowadzane testy i jakos jest oki, nie w M. Zobacz w dziale OPONY, nawet jest przyklejony. wiadomo ze jak szersza opona to i profil odpowiednio nizszy.

Nikt tu nie chce zakładac nic od tak sobie.

Jesli nie chcesz takiego zestawu to nie zakładaj, ja nie mam problemu z extremalnymi sytuacjami, jak jezdze to mysle.

W dalszym ciagu prosze o fotke 205 na 8"

Opublikowano

witam

ja posłuchałem się opinii i założyłem 205/50r17 ale dla pewności w dziale linki są kalkulatory sprawdziłem czy nie będzie przekłamania i to jest zamiennik tej szerszej tj 225/45, minimalne przekłamanie występuje i wynosi 0,2%, czyli przy prędkości 100km/h według licznika w rzeczywistości będziesz jechał 100.3km/h, więc żadna różnica.

OTO FOTKI:

http://prozac.x.pl/

BMW-Banditen Motor Wagen

INSTRUKCJA E46

http://www.wupload.com/file/194077137/Instrukcja_BMW_E46_PL.pdf

Komunikaty kompa niem-angielsko-polskie

http://www.wupload.com/file/194069634/komuinikaty_bmw.txt

----------------------------------------------------------------------------------------------

Opublikowano
Ja tylko napisalem aby na to zwrucic uwage . a nie ze bedzie zle . bo tego ja nie wiem .ale jak przedobrzysz w ktoras strone to moze okazac sie za system zamiast pomoc to popsul . a ty o mysleniu wywalasz . a wystarczy zeby jedno kolo zlapalo plame oleju a drugie lod zamarzniety a trzecie piasek a czwarte wogule stracilo powietrze i CO TY NA Taka sytuacje ? to wlasnie jest zdarzenie extremalne . DIAKAROLU .
Opublikowano
Ja tylko napisalem aby na to zwrucic uwage . a nie ze bedzie zle . bo tego ja nie wiem .ale jak przedobrzysz w ktoras strone to moze okazac sie za system zamiast pomoc to popsul . a ty o mysleniu wywalasz . a wystarczy zeby jedno kolo zlapalo plame oleju a drugie lod zamarzniety a trzecie piasek a czwarte wogule stracilo powietrze i CO TY NA Taka sytuacje ? to wlasnie jest zdarzenie extremalne . DIAKAROLU .

A co Ty na taka sytuacje, jedziesz swoim autem na oponach z tabliczki a tu nagle samolot spada na Twoja beemke, most sie zawala, drzewo sie łamie, itp. itd...

Prosze Cie wyluzuj, bo nic mi sie nie popsuje, nic nie zwariuje, tak jak pisałem testy sa przeprowadzene, i własnie tak maja załozone przod 225 tył 245 i wszystko jest ok, specjalisci tak zakładaja a Tobie nie pasuje.

Sorry, ale nie wiem o co Ci wogole chodzi i co sie tak doczepiłes, skoro nie jest to nic nienormalnego :roll:

Dzieki za fotki, juz wiem co bedzie u mnie na 18" :)

Opublikowano
dla mnie super chcialem tylko na cos zwrucic uwage i nie napisalem ani slowa o rozmiarach . tylko o rorznicach miedzy nimi aby zachowac umiar .i posilkowac sie wiedza innych fachowcow . a jak ktos niejest pewien to najlepiej zalorzyc wrzyskie takie same aby unikac problemow . a zmiany czemu nie .tylko nie dla wrztstkich i z glowa .
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

takie zestawy opon były zakładane do E46, jak pisał chyba witas, sprawdź na tabliczce przy drzwiach kierowcy czy wymienione przez Ciebie rozmiary są tam. Moim zdaniem tam będą....

Zamienniki to jak już ktoś napisał 205/50 przód i 225/45 tył.

PS do Witas Czy Ty specjalnie piszesz z takimi wołami orotgraficznymi? Aż mnie oczy bolą jak to czytam..... :duh:

pozdrawiam

Paweł

Opublikowano
Dodam coś od siebie. właśnie przeszedłem z felg 7,5" i 8,5" na komplet 7" opony na starych to 225 i 245 a na nowych 205 i powiem ze różnica jest ogromna na kożyść tych nowych jedyny minus to wygląd. Ale wiem teraz o co chodzi z ta ptzyjemność z jazdy nawet gdy są koleiny czyli na 70% polskich dróg. Sprawdzałem jak wygląda przyśpieszenie i niema problemu z trakcją pomimo tych 410Nm
Opublikowano

po co sie spieracie...takie powinny byc opony....

Typ 346L, Sedan, Diesel

1950 ccm, 100 KW, 135 HP, 207 kmph

Bj ab Frühjahr 1998 bis Herbst 2001

opony letnie

· 225 / 40 R 18

· 225 / 45 R 17 91

· 225 / 50 R 16 92

· 225 / 50 R 16

· 205 / 55 R 16 91

· 205 / 60 R 15 91

· 195 / 65 R 15 91

· 255 / 35 R 18 :shock:

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Zbigniew, ale mi tam brakuje 205/50/17, pominąłeś czy naprawdę nie ma? :doh:

pozdrawiam

Paweł

Opublikowano
Zbigniew, ale mi tam brakuje 205/50/17, pominąłeś czy naprawdę nie ma? :doh:

to sa dane z katalogu i danych samochodu...widocznie BMW nie przewiduje takich rozmiarow co podajesz...moze kwiestia bespieczestwa :?: nie kazdy samochod zachowuje sie tak samo na drodze :roll:

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Dziwne :wink: , bo w instrukcji do E46, 205/50/17 jest wymieniona....

ciśnienie 2,2/2,6 i przy pełnym obciążeniu 2,6/3,1

pozdrawiam

Paweł

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

podzielę się odczuciami po zmianie opon,

na felgach 17"8J miałem założone oponki 225/45/r17 - strasznie autkiem nosiło, po prostu strasznie :-)

ja rozumiem ze takie kółeczka wyglądają ... jak takie roleczki ;-)

ale zachowanie się samochodu jest nie do przyjęcia ! auto mimo wszystko służy do jazdy i ten proces musi przebiegać bezpiecznie oraz w miarę komfortowo ...

bałem się założyć opony 205/50/17 na felgę 8J ale po przeczytaniu wypowiedzi "Mar_s" oraz opinii zakładów oponiarskich założyłem oponki Nokian 205/50/17

muszę powiedzieć że jest to ekstra kompromis, auto nie wygląda tak "źle" a prowadzi się REWELACYJNIE, nawet na naszych koleinach

POLECAM

BMW X3 3.0d LCI

było:

BMW 3 E46 330d - ten silnik to poezja !

Audi A6 quattro 2.5 TDI- silnik specjalnej troski

Audi A4 1.8 Turbo 200 PS.., b.mile wspominam

Opublikowano

oczywiście, kiedyś na Audi A4 miałem 205 i zmieniłem na 195

różnica była wielka i zdecydowanie takie bym polecał... ale wtedy miałem 15" :-)

do felg 17" opona 195 to chyba nawet nie istnieje ? ;-) (przy 330d nie da się założyć mniejszych felg niż 17" z uwagi na tarcze hamulcowe)

BMW X3 3.0d LCI

było:

BMW 3 E46 330d - ten silnik to poezja !

Audi A6 quattro 2.5 TDI- silnik specjalnej troski

Audi A4 1.8 Turbo 200 PS.., b.mile wspominam

Opublikowano
Hey! Szukam oryginalnych 17" felg do E46 Sternspeiche 44 lub podobnr, najlepiej na oponkach, na Allegro ceny dosc kosmiczne, mze ktos z was wie czy ktos ma cos takiego na zbyciu...? pozdrawiam! :hand:
Wszystko ponizej 6 cylindrow do kosiarki sie nadaje... ;D