Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Kupiłem sobie wlaśnie felgi 17/7 i chce do nich oponki zalezy mi aby auto dobrze sie prowadziło i było bezpieczne nie jestem maniakiem prętkośc,i ale z takim dzieselkiem czasem sie auto przegoni i teraz pytanie do wlaścicieli mocnych trójek czy opony 205 nie będą za wąskie czy nie pogorszą sie włąsności trakcyjne niechce przy szybkich startach palić opon. poprzednio miałem na innych felgach 225 i 245 trakcja wyśmienita wygląd tez jazda wspaniała ale nie po polskich drogach, koleiny skutecznie mnie zniechęciły do takich walców teraz chce czerpać nieskrępowaną radość z jazdy. na wyglądzie auta mi nie zależy a w zasadzie zalezy ale na cichociemnym wyglądzie wiec wąskie oponki jak najbardziej mi pasują do tego. Jakie są odczucia innych użytkowników takiego rozmiaru opon w połączeniu z dość mocnym silnikiem >400Nm
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Mam 205 tylko na zimówkach więc to nie to samo co na letnich ale uważam że zauważysz pogorszenie trakcji w porównaniu z 225. I w ogóle nie kumam tych wszystkich narzekań typu "wyrywanie kierownicy z rąk" kiedy jeździ się na 225 czy szerszych gumach.

pozdrawiam

Paweł

Opublikowano
na razie mam 225 i 245 i jazda w koleinach to zadna przyjemność i dopuki nie bedzie w polsce normalnych dróg to jazda na zestawie Tył szerszy nie bedzie należała do przyjemności. Mam 330d nie do wyścigów ale dla przyjemności, komfortu i braku stresu przy wyprzedzaniu niestety obecne opony sprawiają mi ogromne problemy jak mam wyprzedzić musze z całych sił trzymać kiere i mam tego zwyczajnie dosyć dlatego pytam dziś zamontowale felgi na auto na razie na zimówkach ale zamierzam kupic niebawem letnie wiec prosze o jeszcze jakieś opinie na temat szerokości letnich lub ewentualnie propozycji jakie opony załorzyć szerokość i wysokość
Opublikowano
Sprawdzilem w danych technicznych i seria dla mojego modelu i silnika to wlasnie 205/50 R17 i na takie sie nastawie po lifcie było juz 225/45 R17 ale orginał to orginał nikt latem nie jezdzi 330d na 205