Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Nie jestem na 100% pewien bo nie mam tds ale u mnie jest z prawej strony pod maską. miedzy pompą abs a obudową filtra kabinowego.

Złącze jest zamknięte

U mnie jest to okrągłe złącze.

Drogą dedukcji doszedłem do konkluzji...!!!!
Opublikowano

Tak jak koledzy napisali przy prawym kielichu masz gniazdo diagnostyczne.Zeby sie do niego dostac trzeba odkrecić taka ala zakrętke.

Pozdrawiam

Opublikowano
a gdzie masz zlacze diagnostyczne...bo w podpisie widze u ciebie 99r. :?:

Ja mam i 21-pinowe przy prawym kielichu i OBD2 tam gdzie zwykle... Cytat z instrukcji interface'u:

"...Podłączyć interfejs z jednej strony do komputera do złącza rs232 (COM1) z drugiej strony podłączamy do złącza diagnostycznego w aucie. W autach montowane były 2 rodzaje złącz.

20 pinowe okrągłe pod maska lub 16 pinowe montowane na desce rozdzielczej. (do 09.2000r czasami występują oba złącza jednocześnie)

[...]

Złacze OBD do 09.2000r.

Pin nr 16 – (+12V) przewód czerwony

Pin nr 4 lub 5 – (masa) przewód czarny

Pin nr 7 – (linia K) przewód niebieski

Pin nr 15 – (linia L) przewód biały

[...]

Złacze OBD od 09.2000r.

Pin nr 16 – (+12V) przewód czerwony

Pin nr 4 lub 5 – (masa) przewód czarny

Pin nr 7 – (linia K) przewód niebieski (lub biały jak nie ma komunikacji)(diagnostyka silnika)

Pin nr 8 – (linia K) przewód niebieski (lub biały jak nie ma komunikacji)(pozostałe systemy)"

U mnie w 21-pinowym nie ma pinu 15 (linia L), a w OBD2 jest tylko jeden kabel do pinu 7...

A bieganie do komory silnika w celu zmiany kabelków mnie tak podirytowało, że zmodyfikowałem interface i teraz mogę siedząc wygodnie w aucie zmieniać dowolnie konfigurację podłączenia kabelków białego i niebieskiego do pinów 17 i 20...

Jedyne

http://images.spritmonitor.de/229694.png