Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Jak w temacie. Tuż po odpaleniu samochodu po dłuższym staniu bardzo mocno czuć zapach benzyny. Trwa to około 5 minut po czym ustaje. Szasami mam wrażenie, że rozlałem wkoło siebie bańkę paliwa. Czy to któryś wtrysk leje po nocnym postoju, sonda się nie nagrzała i daje za dużą dawkę plaiwa?

Opublikowano

W mojej e34 podgrzewanie sondy załącza się po 4minutach i wtedy zaczyna ona działać do tego czasu też w spalinach czuć benzynę(wydaje mi się, że to usterka. Ale nie jast to aż tak mocno wyczuwalne. Skąd czuć ten zapach benzyny z wydechu?? Może nieszczelność ukł. paliwowego.

Jeśli masz możliwość to zmierz kiedy na grzałce sondy pojawia się napięcie ok. 12volt.

Jestem zainteresowany tym tematem możesz pisać priv.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

To może być problem z sonda. Ale sterownik silnika wzbogaca mieszankę do czasu wstępnego rozgrzania silnika. Dodatkowo otwiera nieco silniczek krokowy i zatrzymuje go w tym położeniu. To po prostu odpowiednik dawnego "ssania" czy jak kto zwał.

Co do grzania sądy to u mnie załącza się natychmiast. Jednak zanim sonda zacznie prawidłowo działać potrzeba pewnego czasu. Zależy on pośrednio od tego jak wysoko kręcisz obrotami.

Ja bym spróbował zrobić reset. Po nim rozruch będzie taki jak chciała fabryka.

Można też sprawdzić czujnik temperatury cieczy chłodzącej. Może Cały czas pokazuje "zimny"?

A ostateczność to ciśnienie paliwa i kondycja wtryskiwaczy.

Drogą dedukcji doszedłem do konkluzji...!!!!