Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Kilka ciekawostek z przepisów w Szwecji, Wjeżdzając na autostradę nalezy się zatrzymać na pasie rozbiegowym i popatrzeć czy nie zajedziemy komuś drogi. Dopiero wtedy jedynka i ogień. Jadąc po terenie zabudowanym kiedy jedzie za Tobą samochód ciężarowy nie wolno ci skręcić w lewo :lol: . Wjeżdzając na rondo ZAWSZE włącz kierunkowskak z lewo. Uważajcie jeżdząc w Szwecji,o ni jeżdzą wolno i bardzo niebezpiecznie. Kierunki używa się okazjonalnie i obowiązkowo lewy na rondzie. Masakra co tu się dzieje
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

pewna oczywista zaleznosc sciaga naszych, rodzimych kierowcow na wewnetrzy pas - koleiny !!! Na wiekszosci krajowej/ekspresowek w Poslce o utrzymanie auta z szeroka opona na zewnetrzym pasie trzeba doslownie walczyc !! Stad nasi kierowcy wybieraja jazde "po angielsku", powodujac oczywiscie zagrozenie i frustracje kierowcow jadacych szybciej. Jak ktos tu slusznie zauwazyl, koleiny koncza sie tuz za nasza granica, wiec- nie ma juz potrzeby lamania przepisu i wszyscy grzecznie wracaja na zewnetrzne pasy :)

I tu pytanie, kto wiekszym winowajca i co wiekszym zagrozeniem - czy kierowcy jadacy, ot tak sobie po wewnetrzym czy koleiny na zawnetrznym i drogowcy/politycy, ktorzy za stan drogi oppowiadaja ? :)

wiec moze odpowiedzi na pytanie "jak jechac prawidlowo droga ekspresowa / autostrada ?" powinna brzmiec: "W Polsce nie mozna jechac prawidlowo droga ekspresowa / autostrada " :)

Opublikowano

Prawidłowo można jeździć tylko w wypadku zastosowania zasad przez większość kierowców. Tak jak ktoś wspominał Austryjackie autostrady gdzie nikt nadmiernie nie przesadza w żadną stronę.

W takim wypdku jazda jest samą przyjemnością, płynnie, szybko i bezpiecznie do celu.

Niestety na naszych drogach nie ma zasad i jakbym chciał stosować się permanentnie do wskazanych reguł to jeździłbym chyba najwolniej ze wszystkich.

Niestety zdarza mi się wyprzedzać prawym pasem :oops: i może nie jest to mój ulubiony sposób to czasem jedyny aby jakoś płynnie jechać.

Obserwuję permanentną ignorancję środkowego lusterka, im lepsze i szybsze auto tym mniej ktoś się spodziewa, że jakieś auto śmie jechać szybciej.

Często jazda lewym pasem to ciągłe przyspieszanie i chamowanie w oczekiwaniu aż kierowca poprzedzający zauważy i wykona manewr zmiany pasa. Pomaga czasem lewy kierunek, ale już spotkałem się z agresywnymi reakcjami na takie postępowanie.

Kilka razy próbowałem zastosować zasadę wolnego lewego pasa, ale często na Polskich drogach kończy się to permanentnym wykonywaniem manewru zmiany pasa, jazda wygląda jak slalom. Kiedyś jeden z pasażerów zwrócił mi uwagę po co tak skaczę po pasach :| .

Generalnie można powiedzieć, że nie stosuję się do pk 4 i 7. Chciałbym ale bardzo rzadko jest to możliwe. Pozostałych przestrzegam jak przykazań :wink: .

PS. drażnią mnie kierowcy wymuszający na mnie określone zachowanie "... nie będziesz jechał szybciej bo tu nie wolno..." albo "... zmieniam pas bo jesteś daleko a to że jedziesz szybciej mnie nie obchodzi, to twój problem a mnie się już znudziło czekanie na wolne miejsce..." itp.

Od pouczania i karania jest POLICJA :twisted: .