Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam 12 grudnia 2007 kupiłem samochód podatek za samochód zapłaciłem 7 stycznia 2008 i przyszło do mnie wezwanie w charakterze sprawcy czyn z art. 5493 kodeksu karnego skarbowego za nieterminowe złożenie deklaracji PCC-3 dot. kupna samochodu co mi grozi? Jakiej wysokosci mandat?
Opublikowano

wow! Jakiś kosmiczny ten kodeks - chodzi chyba o art. 54 i 93 KKS. A więc 1szy dot. uchylania się od zapłacenia podatku (albo tak odebrali Twoją zwłokę w złożeniu zeznania, albo jakiś "życzliwy" doniósł, że bujasz się samochodem i pewnie nie zapłaciłeś). Kary wynoszą od kary grzywny - jak za wykroczenie skarbowe, przez karę grzywny do 720 stawek dziennych (jeśli to przedmiot małej wartości) do kary 720 stawek dziennych grzywny lub kara pozbawienia wolności, lub obie te kary łącznie. Zależy oczywiście od ceny fury.

Art. 93KKS mówi natomiast o rażącym naruszeniu prawa celnego w zakresie:

-warunków działalności obszaru celnego,

-składu wolnocłowego,

-składu celnego

za to grozi kara grzywny do 240 stawek dziennych.

Na kiedy masz datowane to pismo z US'u? Jak wyszło wcześniej niż uiściłeś należność skarbową to dałoby się to załatwić polubownie z US'em bez dużych konsekwencji dla Ciebie.

Pozdrawiam

Freude am Fahren - anytime, anywhere

Opublikowano
Jest coś takiego jak czynny żal czy jakoś tak sie to nazywa. Piszesz pismo ze nie wiedziałeś ze nie zrobiłeś tego umyślnie ze podatek jest zapłacony ale nie w terminie powinni odpuścić jezeli nie było innych uchybień typu przesadne zaniżenie wartości albo coś tego rodzaju bo te paragrafy a szczególnie ten drugi wyglada dziwnie.
Opublikowano
te paragrafy a szczególnie ten drugi wyglada dziwnie.

Pierwszy ujdzie - dla US'u to normalka, 2gi jest dziwny ale istnieje. Instytucja czynnego żalu również. darekedaros - chodziło o te art. na pewno? Zrób jak pisał Dragon - idź, pogadaj, przeproś (wymyśl jakąś ważną zwłokę co do zapłaty) - i tak zapłaciłeś więc jesteś ogólnie w porządku (jeśli nie robiłeś oczywiście jakiś wałów). Skończy się na jakiejś karze porządkowej albo spuszczą rzecz po brzytwie (nawet w US'ie cuda się zdarzają) :wink:

Pozdrawiam

Freude am Fahren - anytime, anywhere

Opublikowano
mialem podobna sytuacje. zaplacilem normalnie podatek tyle, ze... jak sie okazalo pomylilem date na umowie i wpisalem miesiac wczesniejsza. czyli automatycznie miesiac zwloki mialem w stosunku do US. napisalem pismo, ze nie zrobilem tego celowo, ze sie pomylilem z data itp. zanioslem (najpierw mnie wyslali do jakiejs jeb*** <-ostrzeżenie) starej baby i nie moglem sie z nia dogadac, ale potem juz do wlasciwej i nie bylo problemu), zaplacilem wyrownanie za zwloke wysokosci bodajze 1,70zl!!! i tyle. do tej pory mam spokoj. aha - nie wysylali mi zadnego pisma ze nie zaplacilem czy cos.
Wszystko o dieslach BMW .::: http://www.bmw-diesel.pl :::.
Opublikowano

Zapłaciłem dwa dni po terminie. Dostałem wezwanie.

Mandat od 100 do 1800 PLN.

Dobrze, że łapią groźnych bandytów i gangsterów... Komedia w tej Poronii...

"... Jednością Silni, Rozumni Szałem... "
Opublikowano
Z wyjątkiem przypadków, gdy podatek pobierany jest przez płatnika, podatnicy obowiązani są w terminie 14 dni od dnia powstania obowiązku podatkowego, bez wezwania organu podatkowego, złożyć deklarację w sprawie podatku od czynności cywilnoprawnych (PCC-1) oraz obliczyć i wpłacić należny podatek. Zapłaty podatku można dokonać w kasie właściwego urzędu skarbowego lub na rachunek bankowy tego urzędu.