Skocz do zawartości

Pistolet odbija przy tankowaniu. Co to jest?

winiacz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Od jakiegoś czasu zauważyłem, że podczas tankowania odbija pistolet za wcześnie, tzn jak mam może z 50 litrów zaczyna odbijać. Na początku działo się tak tylko na niektórych stacjach, więc myślałem, że to nie mój problem, ale z czasem co raz częściej się to pojawia. Co to może być i czy można to jakoś zlikwidować ponieważ drażni mnie stanie przy dystrybutorze przez 15 min żeby kilka litrów zatankować.

Pozdrawiam

• Zasłużeni forumowicze

Podłączę się.

Mam tak samo na pb. Ale mi się wydaje , że to jest po prostu niedoskonałość dystrybutorów.

Ale chętnie się dowiem od kogoś kto wie co i jak

Drogą dedukcji doszedłem do konkluzji...!!!!

widziałem kiedyś ze 2 razy. szukajka prawdę ci powie.

Tobie kolego dziękuję za wyczerpującą odpowiedź. Jeśli nie bardzo wiesz o co mi chodzi to zachowaj spokój bo takie odpowiedzi nic nie wnoszą. Szukałeś kiedyś na tej szukajce czegokolwiek??

Dzieki kolego za pomoc...

Edytowane przez winiacz

widziałem kiedyś ze 2 razy. szukajka prawdę ci powie.

Tobie kolego dziękuję za wyczerpującą odpowiedź. Jeśli nie bardzo wiesz o co mi chodzi to zachowaj spokój bo takie odpowiedzi nic nie wnoszą. Szukałeś kiedyś na tej szukajce czegokolwiek??

Gratuluję umiejętności - zarówno szukania jak i zachowania w na forum

PawełH

Pistolet wybija, ponieważ każdy dystrybutor posiada zabezpieczenie przed przelaniem (wlaniem nadmiaru benzyny, tak aby nie wylewało sie z baku gdybyśmy lali do pełna).

Ma to miejsce, gdy za głęboko włożymy pistolet i końcówka pistoletu "tonie" przy dużej ilości wlewanego paliwa, należy wówczas lekko wyjść pistolet z baku :-), tak aby tylko końcówka znajdowała sie we wlewie, lub przekręcić pistolet w bok, aby strumień nie lał sie po ścianie wlewu paliwa i tym samym nie dawał informacji do dystrybutora, że napotyka na przeszkodę ciśnieniową.

Niektóre dystrybutory są bardziej czułne na ciśnienie (z tymi czasem mogą być większe kłopoty, gdyż należy go wyczuć :-), niektóre mniej, a niektóre są ustawione optymalnie.

Jest to po prostu takie zabezpieczenie dystrybutora przed przelaniem, gdyż nie działa on tak jak kran z wodą.

sprawdz kolego na innym dystrybutorze / stacji

mialem tak samo na jednym schell'u przy kolejnym tankowaniu pojechalem na innego i wszystko bylo ok, potem z ciekawosci wrocilem na ta pierwsza stacje podczas kolejnego tankowania i znow pojawil sie problem wiec udalem sie do obslugi i dowiedzialem sie ze od dawna maja takie problemy z dystrybutorami wiec wina ewidentnie po ich stronie stacji:)

pozdrawiam,

darek

ps. takie problemy moga sie tez pojawiac jak dlugo auto ma mala ilosc paliwa w baku - wowczas na pewno jest wiecej oparow

ps2. paliwo zimowe jest dostepne od chyba pazdziernika do maja [moglem +/- pomylic miesiace o 1] i faktycznie cos do niego dolewaja bo bardziej sie pieni i tez moze powodowac odbijanie pistoletu:)

[500 656 500] sprzedam nr - starter GSM idealny dla salonu BMW - 608 BMW BMW czyli 608 269 269

Kiedys mialem podobny problem w E38 tez pistolet od On odbijal po srednio 10 L i tak pstrykane tankowanie bylo niezraz dalo sie i 30L nalac ale problem byl.

W e39 jeszcze nie mialem takiego przypadku albo odbije natychmiast po wlozeniu pistoletu : czyli zly kat pistoletu , a tak to odbija przy koncu ze do pelnego czyt. pod korek dolewam okolo 2L jeszcze.

Pierwsza sprawa to jest taka że już na kilku stacjach próbowałem i sytuacja się powtarza, ale nie jest to na wszystkich, chociaż zdarza się to co raz częściej jak już mówiłem. Druga sprawa jest taka że w różne sposoby wkładałem pistolet i obracałem nim i także to nie dało efektu. Odnosząc się do wypowiedzi kolegi Ratovnika: ja wiem że zabezpieczenie jest ale nie powinno ono działać w momencie kiedy brakuje mi w baku jeszcze 15 litrów paliwa.

Przemo tds a jeśli chodzi o to odpowietrzenie to znasz jakiś sposób na to aby to zrobić??

Postaram się jeszcze poszukać w innych tematach żeby nadgorliwego kolegi PawełH nie wyprowadzać z równowagi.

Dzięki koledzy za podpowiedzi

pozdrawiam

Wiktor

• Moderatorzy
Jak tankujesz to pistolet wsuwasz do końca i puszczasz go?U mnie gdy tak tankuję jest ok. ale gdy uniosę go trochę to odbija.

Jak tankujesz to pistolet wsuwasz do końca i puszczasz go?U mnie gdy tak tankuję jest ok. ale gdy uniosę go trochę to odbija.

Nie nie robię tak nie nie mogę puścić pistoletu ponieważ jestem obecnie w UK i tutaj na stacjach nie wiedzieć czemu nie ma blokad w pistoletach. Debilny kraj :duh:

• 13 lat później...
  • Zasłużeni forumowicze

Mam to samo co winiacz.

Czy ktoś rozwiązał ten problem.

Dodam od siebie ........

Na samym początku pistolet dystrybutora odbił. Za drugim razem zaczął wlewać paliwo. Po zalaniu ok. 20 litrów odbił. Kolejne próby kończyły się blokowaniem pistoletu. Również kombinowałem z położeniem pistoletu od dystrybutora... Obkręcałem go i wysówałem, za każdym razem odbijał.

Przed tankowaniem miałem w baku ok 15 litrów, zatankowałem swobodnie 20 litrów. Tak więc w baku było 35 litrów.

Chcąc upewnić się czy czasem pistolet dystrybutora nie jest popsuty , wykonałem kolejne tankowanie na innym dystrybutorze tej samej stacji benzynowej.

Efekt ten sam , pistolet po chwili tankowania odbijał.

Zostaje mi jeszcze tankowanie na innej stacji ...

Zrobię to może za kilka dni.

Z góry dziękuję za jakie kolwiek podpowiedzi....

Pozdrawiam.... :cool2:

Ps.

Sprawa rozwiązała się sama. Po dwóch dniach zatankowałem na nowo paliwo i odbijanie pistoletu nie miało już miejsca......

Dziękuję wszystkim za zaangażowanie.....

Pozdrawiam....

Edytowane przez Burza1234

@Burza1234,

u mnie jakiś czas temu podczas tankowania na Circle K pistolet odbił praktycznie zaraz po rozpoczęciu tankowania. W ramach testu przy następnym tankowaniu pojechałem na tę samą stację, ale inny dystrybutor i było to samo. Chciałem się już dobierać do rury wlewu paliwa, ale zanim to zrobiłem zatankowałem na Shellu i... Beata połknęła ponad 60 litrów bez zakrztuszenia :twisted: Wczoraj znów zatankowałem cały zbiornik na Shellu bez żadnego problemu. Następnym razem pojadę na BP i jeśli będzie ok to nie ruszam tematu