Skocz do zawartości

przerywa i podswietla sie kontrolka(bardzo wazne)przeczytaj.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
witam jestem szczesliwym posiadaczem 525 z 90 roku. Ostatnio dreczy mnie problem gdy nagrzeje sie silnik samochod przerywa czasami na ok 1sekunde przy czym zapali sie "check engin" czasam odrazu ta kontrolka zgasnie,lub przy kolejnym szarpnieciu.Lub po wylaczeniu silnika.Dzieje sie to tylko przy przyspieszaniu np. pod gore itd (gdy jest ciezej) jezdze dosc sporo i obawiam sie ze kiedys nie dojade do celu dzieje to sie zazwyczaj na dlugich trasach (nie posiadam LPG) Edytowane przez dave1981
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Sam raczej nic nie poradzisz. Przyczyn może być co najmniej kilka;

-pada lambda

-padają wtryski

-kiepskie paliwo wlałeś

Trzeba pod komputer :cool2:

Drogą dedukcji doszedłem do konkluzji...!!!!
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Jeśli zmieniałeś niedawno lambdę to ja bym się właśnie nią zainteresował.

Wstawiłeś oryginał?

Zamiennik potrafi właśnie tyle popracować.

Drogą dedukcji doszedłem do konkluzji...!!!!
Opublikowano

Do dave1981 proponuję niezwłocznie właściwie określić tytuł wątku - zgodnie z pkt. 1 i 2 cz II Regulaminu BKP.

Nie zastosowanie się do w/w sugestii może grozić usunięciem wątku. :evil:

Nie róbmy niepotrzebnego bałaganu i ułatwmy innym znalezienie podobnego problemu.

Opublikowano
kupilem taka za 275zl innej nawet mi nie proponowali... wymienilbym ja jeszcze raz tylko zastanawiam sie czy to moze byc tym powodem?
Opublikowano
przy uszkodzonej lambdzie powinno chyba wzrosnac spalanie? a u mnie od wymiany lambdy niezbyt duzo pali ok 13l/100km przy normalnej jezdzie (ok 140-160km/h) oczywiscie na trasie :D P.s dzieki za wszelkie wskazowki
Opublikowano
jak to sprawdzic? robi to juz dosc dlugo tylko kiedys to bylo raz na ok 1000km... teraz dosc czesto. Byly wlasciciel tego autka mowil zeby sprawdzic kabel od silnika do komputera... ma to sens? gdzie go szukac?
Opublikowano

Gdyby to była cewka, to nie przerywałby, tylko słabł i chodził nierówno. Jeżeli słabnie, a nie przerywa/gaśnie, to może to być cewka.

Ja natomiast obstawiałbym pompę paliwa lub regulator ciśnienia paliwa. Z rzeczy elektrycznych sprawdziłbym czujnik położenia wału i wałka rozrządu (wtyczki, może kabel jest nadłamany).

Kai
  • 3 tygodnie później...