Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich,

mam taki problem w czasie jazdy słychać ciągłe tykanie jakby kierunkowskaz był włączony, z lewej przedniej strony auta. Wczoraj byłem na serwisie podłączyli do kompa ale nic nie wykryli. Po jakimś czasie jazdy, tykanie ustaje. Czy może to być jakiś czujnik, w serwisie wykazali mi do wymiany:

- lewy drążek kierowniczy

- wahacz przedni

Za informacje z góry wielkie dzięki

Opublikowano

witam,

jesli jezdziz dieslem, to jest to dzwiek wyechu od webasto. W zimne dni to male ustrojstwo dogrzewa sobie silnik a na wyswielaczu pojawia sie text "Pre heating". Po rozgrzaniu silnika cykanie ustaje, najlepiej posluchac tego na zewnatrz.

Marcin

Opublikowano

witam,

jesli jezdzisz dieslem, to jest to dzwiek wydechu od webasto. W zimne dni to male ustrojstwo dogrzewa sobie silnik a na wyswietlaczu pojawia sie text "Pre heating". Po rozgrzaniu silnika cykanie ustaje, najlepiej posluchac tego na zewnatrz pojazdu.

Marcin

• 1 rok później...
Opublikowano
Witam.. Mam ten sam objaw, tylko wydaje mi się że działanie Webasto jest również uzależnione od tego, czy w kabinie włączona jest dmuchawa ogrzewania. Jeśli pracuje choćby na pierwszym biegu, cykanie pod autem słychać wyraźnie, jak się wyłączy dmuchawę, przestaje tykać..
Opublikowano

U mnie tak samo - cyka do momentu rozgrzania.

Na wyłączonym silniku jak włączę samo webasto cyka dokładnie tak samo :lol:

pozdrawiam,

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
esli jezdzisz dieslem, to jest to dzwiek wydechu od webasto. W zimne dni to male ustrojstwo dogrzewa sobie silnik a na wyswietlaczu pojawia sie text "Pre heating". Po rozgrzaniu silnika cykanie ustaje, najlepiej posluchac tego na zewnatrz pojazdu.

Marcin

Pre heating znaczy zalaczenie sie swiec zarowych a nie webasto ;)

Opublikowano
Po przekręceniu kluczyka normalnie zapala się kontrolka od świec żarowych , a jak zgaśnie to w momencie odpalania już nie świeci.u mnie natomiast na chwile w momencie rozruchu mignie żółta kontrolka od DSC (na środku licznika samochodzik z trójkoncikiem w środku)
Opublikowano

Kontrolka grzania swiec powinna sie zapalic, poniewaz tak jest nawet napisane w instrukcji obslugi x5. Widnieje obrazek spiralki pomaranczowej i opis:"Swiece zarowe: silnik uruchamiac dopiero po zgasnieciu lampki. Szczegoly patrz strona 60."

No i ponowie pytanie czy, ktorys z Was posiadajacy x5 po lifcie w dieselu moze mi stwierdzic czy podczas przekrecania stacyjki w celu odpalania autka pojawia sie gdzies na zegarach kontrolka od swiec - spiralka? Poniewaz u mnie takowa sie nie pojawia, a mam problem ze swiecami, poniewaz w Dis wyskuje mi 6 bledow swiec. I dzieki Wam chce stwierdzic czy w X5 ona sie powinna pojawic czy tez nie.

jeszce raz dzieki za odpowiedz

Opublikowano
...czy, ktorys z Was posiadajacy x5 po lifcie w dieselu moze mi stwierdzic czy podczas przekrecania stacyjki w celu odpalania autka pojawia sie gdzies na zegarach kontrolka od swiec - spiralka? Poniewaz u mnie takowa sie nie pojawia, a mam problem ze swiecami, poniewaz w Dis wyskuje mi 6 bledow swiec. I dzieki Wam chce stwierdzic czy w X5 ona sie powinna pojawic czy tez nie.

Nie ma kontrolki od swiec zarowych.Gdy temperatura spada kolo zera pojawia sie na zegarach na chwile napis "pre heating",ktory oznacza zalaczenie sie swiec zarowych.

• 1 rok później...
Opublikowano
To prawda, że nie ma kontrolki świec żarowych(x5 po lifcie). Dziś rozebrałem licznik w celu weryfikacji podświetlenia kontrolek. I co? Podświetlenie dostępne bez zbędnego rozbierania to zwykłe żarówki. Reszta pod pokrywą( ciekawie zamocowaną) to malutkie diody. To tak na przyszłość.
Opublikowano

Za to kiedy i w jakiej temperaturze zagrzać świece odpowiedzialny jest sterownik świec który występuje w modelach po lifcie ,zmieniając świece trzeba zmienić również sterownik nie wykonanie takiej procedury prowadzi do przepalenia świec nawet nowych :?

Te tykanie to standard czyli webasto sobie pracuje i tak ma być :cool2: