Skocz do zawartości

Czesci do naszych slicznotek - zamienniki czy oryginaly?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Chcialbym prosic Szanownych kolegow i kolezanki o porade. Padla mi pmpa paliwa i zastanawiam sie jaka kupic. Czy oryginal, czy moze tanszy zamiennik. Jeszcze nie sprawdzilem ceny na oryginal, ale zamiennik bedzie mnie kosztowal 164zl. Jakie macie z tym doswiadczenia, jest sens kupowac tanszy zamiennik, czy lepiej jednak kupic oryginal? Wiadomo, ze jesli roznica ceny bedzie w granicach 150zl, to wole oryginal, ale jesli kwota roznicy bedzie 400zl, to juz jest sie nad czym zastanawiac. Wszystko rozbija sie o jakosc zamiennikow. Nie chcialbym po pol roku byc zmuszony do kupna kolejnej pompy.. A juz na pewno nie chcialbym stanac w trasie. Z pewnoscia niektorzy maja doswiadczenia w temacie czesci i zamiennikow i tu licze na porade. a moze znacie jakies dobre zamienniki, od dobrego producenta? Chwilowo potrzebuje pompy paliwa (pompa nikskiego cisnienia - pompa w zbiorniku paliwa) Znalazlem na allegro http://www.allegro.pl/item304350531_pompa_paliwa_bmw_e39_520_d_525_td_tds_525_d_530_d.html ale wciaz sie waham. Od sprzedajacego dowiedzialem sie, ze jest to turecka produkcja. Z gory dzieki za pomoc!
Opublikowano

hej,

keidyś wymieniałem tą pompkę w TDS,

ale to ta sama,

kupiłem oryginał za około 400 zł - 450 zł

z tego co czytałem tutaj to raczej nei warto tych 250 zł oszczedzić,

Opublikowano
No o to wlasnie chodzi. Teraz zaoszczedze 250zl, a w trasie padnie i wywale 10x tyle za lawete, naprawe + czesci.. tego chcialbym uniknac. Dlatego tez chce zasiegnac jezyka:)
Opublikowano
No o to wlasnie chodzi. Teraz zaoszczedze 250zl, a w trasie padnie i wywale 10x tyle za lawete, naprawe + czesci.. tego chcialbym uniknac. Dlatego tez chce zasiegnac jezyka:)

a jakie miałeś objawy że walnięta?

w TDS było tak ze jak zeszedłem poziomem paliwa do 1/4 zbiornika to mi gasł,

• Moderatorzy
Opublikowano
Poczytaj komentarze sprzedających tę pompę jest ona raczej do du..
Opublikowano
Objawy? Wyjezdzajac z parkingu zgasl mi samochod i pojawil sie komunikat FUEL INJECTION SYSTEM. Mechanik podpial sie pod komputer, sprawdzil co go boli i wiedzial co jest grane. Po tym jeszcze sprawdzil, ze paliwo nie jest doprowadzane do silnika (pompy wysokiego cisnienia) i na koncu jeszcze dobral sie do owej pompy paliwa i sprawa byla jasna. Stad wiem, ze to pompa paliwa jest walnieta.
  • Moderatorzy
Opublikowano
"kruk203" - sprzedajacych? Miales na mysli kupujacych jak mniemam?

Oczywiście chodzi mi o komentarze wystawione przez kupujących.

Opublikowano
Fakt, lipa straszna z ta pompka. A znasz moze jakis sklep internetowy, gdzie znajde oryginaly? Szukam teraz od jakiejs chwili i cos nie moge trafic.
  • Moderatorzy
Opublikowano
Fakt, lipa straszna z ta pompka. A znasz moze jakis sklep internetowy, gdzie znajde oryginaly? Szukam teraz od jakiejs chwili i cos nie moge trafic.

A proszę bardzo.

http://sklep.intercars.com.pl/

Opublikowano

z ciekawości sprawdziłem w salonie BMW

do tego modelu jest za 607 zł oryginał,

- jakiś rabat 10% - się robi 550 zł

a ile w INTERCARS? bo chyba drożej ;)

• Moderatorzy
Opublikowano

Siemens VDO 403 PLN :mrgreen:

Opublikowano

Siemens VDO 403 PLN :mrgreen:

no to gut!

sprawa chyba jasna,

ale czasami warto sprawdziź w ASO, kilkukrotnie się zdziwiłem,

tyle ze w ASO jest komplet z mocowaniem (koszem)

a ta siemens ?

choć to pewnie jest zbyteczne,

po za tym na stronie Intercars albo źle szukałem albo znalazłem jakiegoś Pieroga za 800 zł ?

• Moderatorzy
Opublikowano
Zdaje się że ten VDO jest oryginałem.
Opublikowano
Byc moze wyglad nie ma znaczenia, ale ten siemens wyglada dokladnie tak samo, jak pompa z tej licytacji za 160zl http://www.allegro.pl/item304931561_pompa_paliwa_bmw_e39_520_d_525_td_tds_525_d_530_d.html

Kolego, wygląd to może i ma znaczenie ale na imprezie ;)

zrobisz jak zechcesz,

ceny już znasz!

ale nie łudź się że ta pompa na allegro to VDO,

tak samo jak ich przepływki to nie Bosch,

• Moderatorzy
Opublikowano

Wiesz jak podrabiają to z czegoś biorą wzór najczęściej chyba z oryginału?

Wybór to już Twoja sprawa.

Opublikowano
ja kupiłem pompkę na allegro od chyba nawet tego gościa i wszystko ok, jeżdżę już na niej dobre pół roku
Opublikowano
Dla mnie to za duze ryzyko, non-stop jestem w trasie, a jezdze po calej europie. Nie chce myslec ile wywalibym kasy jakbym tak musial samochod sciagac gdzies z Austryjackiej autostrady do PL. Nawet jak naprawialbym na miejscu, to tez pewnie koszt nie bylby najmniejszy. Te VDO Siemens po 430zl wydaja sie wzbudzac zaufanie kapke wieksze niz te po 140zl. No i wyboru w sumie nie ma za bardzo. Dzieki koledzy za rady! Pozdrawiam.
Opublikowano

..takie tanie zamienniki z allegro potrafia sie mscic, ja wyznaje zasade 100% oryginalnosci jesli auto ma byc niezawodne!

mowi sie ze kto tanio kupuje dwa razy kupuje :twisted2:

pozdrawiam,

darek

ps. prawda jest taka ze niektore czesci w aso sa tansze :shock: niz nawet na rynku wtornym a wiec za kazdym razem polecam telefon do aso [ceny miedzy poszczegolnymi aso tez potrafia sie roznic, w przypadku niektorych elementow tj. turbina, przeplywomierz warto kupic bezposrednio od producenta garretta bosch itp.]

ps2. ewentualne koszty dodatkowe przy awarii + zakup za drugim razem oryginalu + koszty przestoju jesli ktos uzywa auta zarobkowo = warto od razu oryginal

[500 656 500] sprzedam nr - starter GSM idealny dla salonu BMW - 608 BMW BMW czyli 608 269 269