Skocz do zawartości

Montaż clima-tronic do 46 proszę o porady (np. wykaz części)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, postanowiłem założyć clima-tronic do E46 316i M43TU 1.9B. Pomyślałem że znajdę ogłoszenie że jest cała E46 na części pojadę i sam najlepiej wymontuje przy właścicielu z niej Clime. i teraz mam takie pytanie Czy ktoś to robił już lub choć prubował :?: :?: :?: Co muszę wymienić dukupić żeby zrobić jak w fabryce to robili a nie na odwal :?: Muszę kable ciąć? czy tylko kostki podpiąć? które wiązki przewodów są mi potrzebne? Muszę przeprogramowywać kompa? Ktoś z forum mi napisał kiedyś że trzeba zmieniać koło dwumasowe ale z tego co patrzyłem w ETK to jest takie samo :!: Co muszę rozbierać :?: trzeba konsolę całą sciągać :?: Proszę was bardzo o pomoc :modlitwa: choć tyci tyci :wink:
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Szczerze powiem że jest trochę gratów do założenia, koszt może być nie opłacalny. Jeżeli nie masz o tym pojęcia to chyba sam nie próbuj zakładać. Najlepiej jest podjechać do firmy która zakłada klime tam Ci powiedzą coo i jak.
Krzysztof
Opublikowano

przerabialem manuala na climatronik

ogolnie to nie wiem czy warto? jesli masz sprawnie działajaca klime to ja bym tego nie ruszal. ja kupiłem auto w ktorym ktos cos kombinował auto wyjechało z fabryki z manualem a jak ja je kupiłem to mialo climatronika niestety nawiewy nie dziaaly tak jak mialy :( musialem to oczywiscie naprawic i wtedy odkryłem wlasnie ze auto standardowo bylo w manualu. zestaw adaptacyjny kosztuje w aso około 1000 zł jesli jestes naprawde dobry to zamontujesz to sam! ja tego nie robilem wiec koszt sie zwiekszyl. musisz jeszcze dokupic panel sterujacy klimatronikiem jesli jestes naprawde zainteresowany to ja mam taki do sprzedania 100% sprawny. kupilem go bo na poczatku myslałem ze to on jest winien temu ze nawiewy nie dzialaly zaplacilem za niego 200zł oddam za ta sama cene! podsumowujac jesli mialbym dobra klime manualna to nie bawil bym sie w przerobki! lepiej navi albo chipa sobie zafundowac bedzie taniej!

Opublikowano
jesli nie masz wogóle klimy to najlepiej szukac gdzies uzywki a czy ona bedzie kompletna i czy bedzie sprawna ? to własnie ryzyko! :)
Opublikowano
jest ryzyko jest zabawa jak to mówią :D a tak na poważnie to znajdę samochód na części jak pisałem i sobie wymontuje przy właścicielu i wyciągnę wszystko co jest potrzeba bo chce zrobić jak w fabryce :twisted: wszystkie spineczki śróbeczki nakręteczki...

Moze nie bede zbyt popularny jezeli napisze ze szkoda sie za to zabierac bo bedzie to sporo kosztowalo i podany przez Ciebie koszt 2-3tys. jest chyba bardzo optymistyczny.

Mozliwe ze sie na tym znasz i sam to zrobisz ale czujniki naslonecznienia inne ustrojstwa sterowanie klapami do nawiewow to wszystko jest dosc deliaktne i pozniej moze sie okazac ze nie bedzie chodzilo tak jak trzeba. A do tego szczelnosc calej instalacji.

Moze niektorzy mnie wysmieja ale czy nie lepiej sprzedac to co masz dolozyc te pieniadzae i kupic auto z zalozona fabrycznie i sprawna klimatyzcaja moze z ciut lepszym silnikiem sie trafi.

Opublikowano

witam,

w swojej e46 mam manualną klimę i może faktycznie nie wygląda to najlepiej, ale funkcjonalność jest ok, i choć we wcześniejszych autach miałem klimatroniki to nei uważam klimatyzaji manualnej za wiele gorszą,

i te pokrętła to jeszcze nie wyglądaja tak źle jak widziałem w e39!

po za tym z climatronikiem bywają też niezłe problemy, w szczególności z czujnikami temperatury oraz z czujnikiem nasłonecznienia,

myśle ze to kwestia przyzwyczajenia i priorytetów,

ale jak ktoś napisał wyżej, taką kase zainwestował bym w tym aucie w coś innego jak np. chip, felgi lub lepsze audio...

pozdrawiam

Opublikowano

Jeśli chcesz mieć klimatyzację to są firmy które montują zestawy gotowe do wybranych modeli. Nie bedzie to climatronic, tylko typowy "schładzacz". Montaż prostszy, częsci nowe, firma doświadczeniem. Nie bedzie kłopotów.

Koszt bedzie wiadomy od poczatku. W twoim przypadku nie wiadomo ile to wyniesie i czy wogóle zadziała.

QUATTRO

Diesel ? No thanks....