Skocz do zawartości

328 błąd wskazania ekonomizera czy awaria jakiegos czujnika?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

W mojej betce dzieje sie cos takiego:

Jade sobie na 4 biegu przykladowo, puszczam gaz. Spalanie na ekonomizerze powiedzmy ok 3-4 litrow. Redukuje na 2 bieg. Ekonomizer pokazuje przez 2-3 sekundy 7-8 litrow. Potem dopiero zero. Auto mi duzo palilo dzisiaj jestem po wymianie sondy bo wyswietlilo na diagnostyce, ale wskazanie ekonomizera nadal jest takie. Czy ten typ tak ma czy uwalony jest jakis czujnik? Polozenia przepustnicy np? Skontroluje teraz spalanie i moze sie okaze ze pod tym wzgledem bedzie wszystko ok no ale interesuje mnie to bo np w 318tce ekonomizer odrazu pod redukcji spadał na 0. Zeby uprzedzic wypowiedzi typu 328 duzo spali to przy spokojnej jezdzie po miescie spaliła ok 18 litrow.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam.

Po wymianie sondy spalanie ok 14/100 przy spokojnej jezdzie z tym ze wiekszosc to miasto i odcinki 2-3 km postoj pare godzin i znow 2-3 km takze chyba nie jest zle. Termostat mi jeszcze przepuszcza bo po paru minutach postoju wskazowka dosc znacznie leci w dol. Po wymianie zobaczymy czy uda sie troche zejsc w dol ;)