Skocz do zawartości

klimatyzacja - nie mam a chce - juz zalozylem.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A zapomnialem.. tak wygladala demolka u mnie w aucie =>

%5B640%3A480%5Dhttp%3A//images33.fotosik.pl/272/05c9f7ea6ea5f8be.jpg

Ogolny czas tej zabawy jakies 9 godzin, wymontowanie wszystkiego zamontowanie dmuchawy i poskrecanie..;)

A tu sa wtyli od dmuchawy, wczesniej byl zajety tylko biala ale po zmianie dmuchawy z klima sa juz zajete oby dwa czyli instalka jest... =>

%5B640%3A480%5Dhttp%3A//images32.fotosik.pl/271/20993e9dd162af7e.jpg

Zaraz smigam na gielde po przekazniki do klimy :D a potem montuje reszte juz w komorze silnika.. ;)

Opublikowano
MAM wielka prozbe do tych co maja 1.6/1.8 z klima ewntualnie inny silnik zeby zrobili fotke calej instalacji w komorze silnika tzn instalki klimatyzacji rurek i chodzi mi o czujnik co jest na jednej z rurek gdzie ida przewody bo w komorze mam pelno jakis wtyczek ale niweiem co i jak... pilnie, wielka prozba...
Opublikowano

OKI. Zalozylem klime i dziala juz wszystko jak ta lala :)

Wielkie podziekowania dla tych co wzieli udzial w dyskusji i pomogli w jakis sposob a wszczegolnosci wielkie dzieki dla YAGER, NERWUS, KASEK.

p.s Tym ktorym szkoda obecnego auta a nie maja klimy a chca to polecam zalozenie oczywiscie jesli maja fabryczna instalacje pod klimatyzacje bo ja mialem. A wzielem sie za to bo kupilem kapletna klime tylko bez chlodnicy i wentylatora za niecale 300zl wiec za duzo do stracenia nie mialem jakby cos nie poszlo ;)

Jeszcze raz dzieki wszystkim. Pozdro.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Ja mialem klime w aucie ktora i tak nie dziala mowie o E34 niestety w skutek wypadku uszkodzenia doznal caly przod wiec zepsul sie kompresor chlodnica skraplacz , przewody i co najlepsze pourywalo mi tez wszystkie koncowki kabli i chcialem to naprawic oplaca sie z tym bawic musze dokupic tylko;

rurki,przwody klimy

łapa silnika na sprężarkę klimy do silnika 4 zaworowego

czujnik,osuszacz

wentylator do 4 zaworowego

chłodnice klimy

kompresor

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

po dlugich przejsciach wczoraj zrobilem klime na dobre...

Dziala jak ta lala..:D

Teraz niestraszne mi upaly.....

Polecam kazdemu kto nie ma a chce miac a szkoda mu obecnego auta sie pozbywac...:D

Jak ktos by chcial to przypomnie jeszcze raz co potrzeba i ile ja placilem za to..:

dmuchawa z klima

Wiazki elektryczne

modul klimy na 3 kostki IHKR

panel sterowania

przewody do klimatyzacji

kompresor z lapa( ja kupulem od M43 a mam M40 wiec musialem kolo pasowe odsadzic 1cm po sie nie pokrywaly;) )

osuszacz

presostat

chlodnica klimy

wentylator chlodnicy klimy

czujik temp wkrecany w chlodnice

no i chyba tyle

mnie to wszystko wynioslo jakies800 zl z nabiciem ... ale koszt jest zalezny za ile to wszystko sie uda dostac....

Ja mialem o tyle dobrze bo mam jakies dziwne auto bo do wszystkiego mialem juz instalacje elektryczna...

Najprostrzym sposobem zeby spradzic czy ma sie instalke pod klime....trzeba zobaczyc czy sa gniazda na 3 przekazniki w puszcze- 3 gniazda w prawym dolnym rogu(patrzac od boku auta;))

Takze jak ktos sie zdecyduje to sukcersow;) i sluze pomoca..;)

pozdro...

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Hmm a podjąłbyś się założęnia u kogoś klimy? Czy to się doM50 bez Vanosa opłaca silnik 2.0

http://www.allegro.pl/item411545678_klimatyzacja_klimatronik_bmw_e36.html#photo

moge pomuc.. ;) ja sie nie podejmunje takich rzeczy chyba ze u siebie ale komus to jedynie moge pomuc......;) ale mowie polowa sukcesu jest posiadania juz instalacji elektrycznej pod klime tzn w aucie.... jak jej nmie masz to najlepiej zakupic taka instalacje z innej jakiejs e36 i dolozyc ja do auta.....

co do tego linku wszytsko jest oki poza WIAZKA elektryczna przy kufrze, jest bez uzyteczna bo jest obcieta....akurat tu ma duze znaczenie jak jest z;utowana ta wiazka....kolory same nie wystarcza jest kilka takich samych kolorow od silniczkow i tu akurat nie zlutujesz ich tak jak powinno byc i klima nie zatrybi...przerabialem to.. kupilem taka wiazke za 50zl....

Dotego na allegro chce 400zl za to....z duzo..za tyle masz to samo tylko ze CLIMATRONIC....

pozatym dochodzi jescze wszytsko do silnika gdzie za sama chlodnice z wetnylatorem dasz jakis 300zl, rurki ok 80zl szt (sa 4) kompresor ok 300zl.. no i lapa kompresora....

aaa i jeszcze czujnik cisnienia klimy, nowe ciezko dostepne, uzywka ok 100zl i tez ciezko trafic, osuszacz/skraplacz nowy ok 100zl, czujnik w chlodnice ok 50zl....

no i jak bys niemial instalacji elektrycznej w aucie to taka instalka kopletna ok 200zl....

Opublikowano

No to wiem że już nawet na tamto nie patrzeć :)

Wiesz jak będe to robić to wolałbym chociaż kogoś kto to już robił mieć koło siebie a nie przez internet;/

http://www.rookers.pl

Ulica to nie tor wyścigowy, tutaj nie ma znaczenia kto będzie pierwszy ...

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
Kolego Zaba84 a czy zakładałeś u siebie manuala czy klimatronik?

manualna dwu strefowa...ale moze kidys jak cos mi odwali i bede mial okazje to zaloze climatronik... wedlug EBA musialbym wymienic tylko caly kufer w aucie z panelem...

Opublikowano
A co to jest to tajemnicze "EBA"? Też mam ochotę założyć klimatronik bo nie mam wogóle klimy. :(
Opublikowano

mozesz kolego wstawic zdjecie tego tajemniczego przekaznika ktorego trzeba sprawdzic czy jest instalacja pod klime?? bo nie czaje o ktore miejsca Ci chodzi

a nad montazem sie zastanawialem jak tylko kupilem-bo sie przesiadlem z auta ktore mialo dwustrefowa klime na auto bez klimy ;/

Opublikowano
mozesz kolego wstawic zdjecie tego tajemniczego przekaznika ktorego trzeba sprawdzic czy jest instalacja pod klime?? bo nie czaje o ktore miejsca Ci chodzi

a nad montazem sie zastanawialem jak tylko kupilem-bo sie przesiadlem z auta ktore mialo dwustrefowa klime na auto bez klimy ;/

moze tak:

jak otworzysz maske i podejdziesz to puszki z bezpiecznikami od boku to trzy ostatnie prezekazniki w prawym dilnym rogu... albo bedziesz mial gniazda zeby wsadzis przekaznik to ok...albo nic niebedzier czyli tylko plastik-to lipa....

a jasniej to moze tak

r10 - wentylator chlodzacy, stopien 1

r11 - sprezarka w ukladzie klimatyzacji

r12 - wentylator chlodzacy, stopien 2

http://images39.fotosik.pl/5/3a74f053176be560.jpg

Jezeli sa tam gniazda zeby wsadzic przekaznik to na 99% masz instalke pod klime.....jezeli nie masz instalki to bedzie jedynie czarna plasikowa zaslepka zespolona z puszka bezpiecznikow....

No i jezeli beda gniazda na przekazniki to szukasz dalej-kostek od czujnika cisnienia klimy, kostki od wentylatora klimy, i kostki od kompresora klimy..... jak to wszystko bedzie to 2 dni roboty i masz zalozona klime...:P ;)

Opublikowano
A co to jest to tajemnicze "EBA"? Też mam ochotę założyć klimatronik bo nie mam wogóle klimy. :(

eba...cos w stylu instrukcji obslugi montazu klimy do bmw..jest tegpo masa na necie do sciagniecia, w tym poscie sa nawet linki do pobrania wersji manualnej i climatronik...jeden z kolegow wrzucil linki..;)

Opublikowano
a ja mam pytanie jak zdjąć nagrzewnice? Bo te 4 nakretki od wnętrza są tak zabezpieczone że niewiem co robić a jest zepsuta i czeka klimatronic na montaż .

W związku ze złym stanem zdrowia nie prowadze już napraw BMW !!!!

A i od forum zacząłem leczenie :D

Opublikowano
a ja mam pytanie jak zdjąć nagrzewnice? Bo te 4 nakretki od wnętrza są tak zabezpieczone że niewiem co robić a jest zepsuta i czeka klimatronic na montaż .

nakretki od ZEWNATRZ, musisz miec dlugi klucz 10 i odkrecic nakretki tam w podszybiu od strony komory silnika...

Opublikowano
trochę za późno już znalazłem ale dzięki zmyliły mnie te lby śrub :)

W związku ze złym stanem zdrowia nie prowadze już napraw BMW !!!!

A i od forum zacząłem leczenie :D